Η περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ ξεπέρασε πρόσφατα τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι μετοχές της εταιρείας του, Berkshire Hathaway, έφτασαν στο υψηλό όλων των εποχών, 400.000 ανά μονάδα.

Πρόκειται για ένα απίστευτα σπάνιο επίτευγμα – και όμως το “θαύμα της Ομάχα” είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ απλός τύπος. Ζει ακόμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Τρώει φαστ φουντ και πίνει σόδα λες και είναι… εξάχρονος. Και οι στρατηγικές του για έξυπνες επενδύσεις δεν είναι πολύ περίπλοκες.

Εάν είναι τόσο εύκολο, γιατί δεν είναι περισσότεροι άνθρωποι τόσο πλούσιοι όσο ο Μπάφετ; Επειδή η προσέγγισή του απαιτεί πειθαρχία και υπομονή που πολλοί άνθρωποι είτε δεν έχουν είτε δεν θέλουν να αναπτύξουν.

Ποιοι είναι όμως οι 10 κανόνες που ακολουθεί πιστά ο Γουόρεν Μπάφετ;

1. Όλα ξεκινούν με καλή επικοινωνία

Ο πρώτος κανόνας για την ευημερία του Μπάφετ δεν έχει καμία σχέση με τη συλλογή μετοχών. Όπως ο ίδιος δηλώνει συχνά, πρέπει να γίνετε ισχυρός επικοινωνιακά: Χρησιμοποιήστε τις λέξεις ως τα πιο σημαντικά εργαλεία σας.

“Χωρίς καλές δεξιότητες επικοινωνίας, δεν θα μπορέσετε να πείσετε τους ανθρώπους να σας ακολουθήσουν ακόμα κι αν βλέπετε πίσω από το… βουνό”, έχει πει κάποτε ο Μπάφετ σε φοιτητή του Στάνφορντ.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν λογική συμβουλή για οικονομικούς σχεδιαστές, είναι σημαντική βοήθεια για οποιονδήποτε επιθυμεί να αναπτύξει ηγετικές ικανότητες και την ικανότητα να σκέφτεται σε πιεστικές καταστάσεις.

2. Κοιτάξτε μπροστά, όχι στο παρελθόν

Ο Μπάφετ δήλωσε τη δεκαετία του 1950 ότι «ο επενδυτής του σήμερα δεν επωφελείται από την ανάπτυξη του χθες». Αυτό το ρητό ισχύει ακόμα και σήμερα.

Σύμφωνα με τον Μπάφετ, η παρακολούθηση των προηγούμενων τάσεων είναι πολύ λιγότερο σημαντική από τον εντοπισμό νέων ευκαιριών. Όταν αποφασίζετε αν θα επενδύσετε σε μια εταιρεία, επικεντρωθείτε στο τι σχεδιάζει για το μέλλον, όχι τι έπραξε στο παρελθόν της.

3. Όταν επενδύετε, καινοτομήστε – μην ακολουθείτε τους άλλους

Η υιοθέτηση μιας «νοοτροπίας του κοπαδιού» είναι ένας σίγουρος τρόπος για να επιτύχουμε μέτρια αποτελέσματα, πιστεύει ο Μπάφετ. «Πρέπει να ξεχωρίσεις το μυαλό σου από το πλήθος», έχει δηλώσει.

Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να ξεφύγεις από το «κοπάδι» αναπτύσσοντας τη δική σου επενδυτική στρατηγική βάσει των γνώσεων και της εμπειρίας σου. «Για να είσαι επιτυχημένος επενδυτής πρέπει να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από τους φόβους και την απληστία των ανθρώπων γύρω σου, αν και είναι σχεδόν αδύνατο», λέει ο Μπάφετ.

Ταυτόχρονα, να είστε ανοιχτοί σε καλές συμβουλές. Οι υπηρεσίες οικονομικού προγραμματισμού – οι οποίες σήμερα είναι προσιτές και διαθέσιμες στο διαδίκτυο – μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας καθοδηγήσουν προς την ολοκλήρωση των ονείρων σας.

4. Ζήστε λιτά

Ο Μπάφετ ζει πολύ λιτά σε σχέση με αυτά που διαθέτει. Ήταν γνωστό ότι προτιμούσε να οδηγεί ένα παλαιό, μέτριο αυτοκίνητο. Εξακολουθεί να κατοικεί στο σπίτι που αγόρασε στην Ομάχα της Νεμπράσκα, για 31.500 δολάρια το 1958, και πίνει πρωινό σε ένα δίσκο McDonald σχεδόν καθημερινά.

5. Να είστε πάντα πρόθυμοι να μάθετε νέα πράγματα

Ο Μπάφετ ξεκινά κάθε μέρα διαβάζοντας εφημερίδα αλλά και βιβλία για διάφορα θέματα.

Η άντληση πληροφοριών δεν θα επηρεάσει θετικά μόνο τις επενδύσεις σας, αλλά θα σας προετοιμάσει για επιτυχίες σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Απολαύστε ό, τι μπορούν να σας πουν άλλοι για νέες τεχνολογίες και νέες στρατηγικές.

6. Μάθετε πότε να τα… μαζεύετε

Ο Μπάφετ πουλάει μετοχές όταν πρέπει. Όταν χτύπησε η πανδημία, η Berkshire Hathaway πούλησε το σύνολο των μετοχών της στην αμερικανική αεροπορική βιομηχανία.

Το τέχνασμα για μακροχρόνια επενδυτική επιτυχία είναι να ξέρεις πότε να φύγεις. Ο Μπάφετ έμαθε αυτά τα μαθήματα ως νεαρός που στοιχημάτιζε σε ιπποδρομίες.

Προσπαθούσε να αντισταθμίζει τις απώλειες αυξάνοντας τα στοιχήματά του, και έχανε περισσότερα χρήματα.

Αναγνωρίστε πότε ένα πακέτο μετοχών σας είναι πραγματικό χαμένο, ώστε να μπορείτε να αποχωρήσετε και να ελαχιστοποιήσετε τις απώλειές σας. Εάν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να επενδύσετε την εφεδρική σας αλλαγή, το χαρτοφυλάκιό σας θα προσαρμοστεί αυτόματα για να σας προστατεύσει όταν ένα απόθεμα αντιμετωπίζει πρόβλημα.

7. Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα!

Το “Buy and hold” είναι μια συνηθισμένη, μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική που απαιτεί την προσκόλληση σε μια μετοχή ακόμα και όταν έχει μια κακή μέρα – ή μήνα.

Η προσέγγιση του Μπάφετ μπορεί να ονομαστεί “buy and hold and hold”. Δεν πειράζει όταν μια μετοχή κινείται περιστασιακά πτωτικά. Aυτό μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για να αγοράσεις περισσότερες μετοχές με έκπτωση.

8. Ποτέ μην επενδύετε δανεισμένα χρήματα

Όταν επενδύετε, χρησιμοποιήστε τα δικά σας χρήματα. Ο Μπάφετ λέει ότι είναι “τρελό” να δανείζεστε. “Είναι τρελό να διακινδυνεύετε αυτό που έχετε και να θέλετε κάτι που δεν χρειάζεστε πραγματικά”, έχει πει στο CNBC.

Εάν δανείζεστε για να επενδύσετε, οι στρατηγικές σας θα είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με την ανάγκη σας να αποπληρώσετε τα χρήματα. Ορισμένες επενδύσεις απαιτούν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και επιμονή για ανάπτυξη, κάτι που είναι δύσκολο με ένα χρέος να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι σας.

Δεν χρειάζεστε πολλά χρήματα για να επενδύσετε εάν χρησιμοποιείτε μια δημοφιλή εφαρμογή διαπραγμάτευσης μετοχών που θα σας επιτρέψει να αγοράσετε κλάσματα μετοχών με μόλις 1 δολάριο ή να σας χρεώσει χαμηλή ή και μηδενική προμήθεια για συναλλαγές.

9. Τα μερίσματα αποτελούν «κλειδί» για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Ο Μπάφετ αγαπά τις μετοχές που πληρώνουν μερίσματα. Η εταιρεία του, Berkshire Hathaway, παίρνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από την Coca-Cola με τη μορφή μερισμάτων.

Τα μερίσματα προέρχονται από αξιόπιστες εταιρείες που ικανοποιούν συνεχώς ή υπερβαίνουν τους στόχους τους. Οι μετοχές τους μπορεί να μην σας δώσουν πολλά χρήματα γρήγορα, αλλά τα μερίσματά τους μπορούν να θέσουν τις επενδύσεις σας στον αυτόματο πιλότο.

10. Θυμηθείτε, οτιδήποτε είναι δυνατό

Ο Μπάφετ είναι γνωστό ότι γεμίζει τον τοίχο του με αυτό που αποκαλεί «διδακτική τέχνη», όπως π.χ. πρωτοσέλιδα εφημερίδων με «κραυγές» σχετικά με τις κρίσεις στο χρηματιστήριο.

Του υπενθυμίζουν ότι, στην επένδυση και στη ζωή, πρέπει να είστε έτοιμοι για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Εάν αυτό το έχετε υπόψη σας, τότε θα προχωρήσετε με προσοχή και θα λάβετε προσεκτικές αποφάσεις σχετικά με τις επενδύσεις σας.

Θα αποφύγετε την ανάληψη χρέους που δεν μπορείτε να χειριστείτε, δεν θα ζήσετε έναν μη διαχειρίσιμο πλούσιο τρόπο ζωής και θα είστε σε θέση να αντέξετε τις διακυμάνσεις της αγοράς – όπως και ο Γουόρεν Μπάφετ.

Πηγή MoneyWise

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive