Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας θα κατασκευασθεί – αφού προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης- στον χώρο που έχει χωροθετηθεί από το 2002 και για το οποίο έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί αρμοδίως η κτηριολογική και μουσειολογική μελέτη στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

———————————————

Εντός του 2021 πρόκειται να ολοκληρωθεί η μονάδα παραγωγής που «στήνουν» οι Ισραηλινοί της Tikun Olam στη Κόρινθο. Η  θυγατρική εταιρεία τους στην Ελλάδα θα εστιάσει στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια και τη βιομηχανική επεξεργασία των ανθών της κάνναβης, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων και εξαιρετικά υψηλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Η μονάδα σε ιδιόκτητη έκταση 56.000 τ.μ αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον Νίκο Μπέη, διευθύνοντα σύμβουλο της Tikun Europe, μια επένδυση της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

———————————————

Μια μικρή αχτίδα φωτός φαίνεται στον ορίζοντα για την τύχη του κενού οικοπέδου στη συμβολή της Αιόλου με την Σταδίου ( ο «Κατράντζος» για όλους όσοι θυμούνται το θρυλικό πολυκατάστημα που καταστράφηκε από την τρομοκρατική ενέργεια το 1980). Ο Δήμος Αθηναίων σύμφωνα με πληροφορίες έχει επανέλθει και συζητά με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου προτάσεις αξιοποίησης. Το οικόπεδο ανήκει στο Ίδρυμα Μαρία Κασιμάτη, στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

———————————————–

Τελικώς, η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό καμίας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, για τη – μερική έστω – μετακίνηση στελεχών της από το Λονδίνο εδώ, στο πλαίσιο του Brexit. Όπως ακριβώς σας γράφαμε δηλαδή, παρά τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα από διάφορες πλευρές.

Η Φρανκφούρτη και το Παρίσι κυρίως, αλλά και το Μιλάνο, δευτερευόντως, είναι οι βασικοί προορισμοί τους, σε ό,τι αφορά στην επόμενη (ευρωπαϊκή) μέρα τους, μετά το Brexit.

Κάποια από τα στελέχη τους που… ξεχειμώνιασαν στην Ελλάδα, λόγω κορωνοΐού, ως τις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στο Λονδίνο. Για να πάρουν φύλλο πορείας για τον επόμενο σταθμό τους. Και κάπως έτσι, τέλος τα teleconferences με θέα τον Αργοσαρωνικό και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

———————————————

Για τρίτη φορά (άγνωστο αν θα είναι και φαρμακερή) βγαίνει στο σφυρί το σπίτι του παλιού χρηματιστή Ηλία Τσοτάκου. Πρόκειται για μία κατοικία άνω των 500 τ.μ. στο Παλαιό Ψυχικό σε οικόπεδο μισού στρέμματος και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 1.620.000 ευρώ.

Επισπεύδουσα τον πλειστηριασμό είναι Proton Bank υπό ειδική εκκαθάριση.

Το ενδιαφέρον με τον πλειστηριασμό κατά του Ηλία Τσοτάκου, ο οποίος είχε βρεθεί στη προσκήνιο λόγω της χρηματιστηριακής «φούσκας» του 1999, είναι πως η PQH, ειδική εκκαθαρίστρια της Proton Bank, ζήτησε δικαστικά –και πέτυχε- τη μείωση του ζητούμενου τιμήματος για το εκπλειστηριαζόμενο ακίνητο.

Η μείωση κρίθηκε αναγκαία, καθώς στους δύο πλειστηριασμούς που προηγήθηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος λόγω της υψηλής τιμής, όπως υποστηρίχθηκε στο δικαστήριο.

1.670.000 ευρώ ήταν η προηγούμενη υψηλή τιμή για όποιον αναρωτιέται…

Ο Ηλίας Τσοτάκος, είχε κατηγορηθεί, όπως και δεκάδες άλλα πρόσωπα (επιχειρηματίες, επενδυτές χρηματιστές, ακόμα και εφοπλιστές), για συνέργεια στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές-φούσκες του 1999. Να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2018, η ελληνική δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως πρέπει να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι για δεύτερη φορά.

——————————————————

Σχεδόν με το «καλημέρα» του ανοίγματος της αγοράς από το καθεστώς της καραντίνας, η αύξηση της κατανάλωσης έφτασε στο +40%. Σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Κι όλα δείχνουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή…

———————————————————-

Ο Άρης Ξενόφος από διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ – μετά την αλλαγή σκυτάλης με τον Θύμιο Μπουλούτα- περιορίστηκε στα καθήκοντα του αντιπροέδρου του ΔΣ της εισηγμένης άνευ άλλων εκτελεστικών αρμοδιοτήτων. Αν παραμείνει στο ΔΣ υπό την νέα του ιδιότητα δεν το γνωρίζω για να σας πω την πλήρη αλήθεια. Εκείνο που υποψιάζομαι είναι ότι αναζητεί τον επόμενο σταθμό της επαγγελματικής διαδρομής του, μακριά από επιχειρηματικές δραστηριότητες με άρωμα ΤΑΙΠΕΔ. Το γράφω αυτό γιατί ακούστηκε πως μπορεί να κατέβει και… Πειραιά, αναλαμβάνοντας πόστο στον ΟΛΠ.  Θα σας κρατήσω ενήμερους…

———————————————————

Μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως και σήμερα το απόγευμα, αναμένεται από τις ΗΠΑ νέα αποστολή στελεχών της ενδιαφερόμενης εταιρείας και του αμερικανικού Πενταγώνου, για την προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι Αμερικανοί αυτή τη στιγμή, είναι τα μεγάλα φαβορί για τη δουλειά.

Οι πληροφορίες, που έφτασαν στην Αθήνα από την αμερικανική πρωτεύουσα, αναφέρουν ότι η αποστολή θα καταθέσει στο ελληνικό Πεντάγωνο την βελτιωμένη προσφορά της. Που θα είναι και η τελική, ενόψει των αποφάσεων που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο.

——————————————————-

Ο Όμιλος MitsisHotels θα ξεκινήσει συνεργασία με το Real Madrid Foundation, για τη φιλοξενία προπονητικού camp της «βασίλισσας» το καλοκαίρι του 2021 για τους επισκέπτες των ξενοδοχείων του στη Ρόδο. Θυμίζουμε ότι η ομάδα της Τσέλσι λειτουργεί αντίστοιχο camp στα Sani Resorts, στη Χαλκιδική.

——————————————————

Ο Γιώργος Ζανιάς της Eurobank και ο Βασίλης Ράπανος της Alpha Bank, είναι οι διεκδικητές της θέσης του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), η οποία χηρεύει μετά την αποχώρηση του Γιώργου  Χατζηνικολάου της Πειραιώς. Η θέση «πηγαίνει» στον καθηγητή Ζανιά, όπως με πληροφορούν φίλοι της τραπεζικής αγοράς. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να αλλάξει ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης, που προέρχεται από την ίδια τράπεζα (Σταύρος Ιωάννου από την Eurobank). Βλέπετε δεν γίνεται και τις δυο θέσεις ευθύνης να τις έχει η ίδια τράπεζα.

——————————————————-

«Η εξοντωτική πίεση και οι απίστευτοι ρυθμοί που απαιτούνται από έναν επιχειρηματία τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει όλοι μας να κάνουμε συνειδητή προσπάθεια να προσέχουμε το σώμα μας. Έτσι κάπως γεννήθηκε και η ιδέα για το επόμενο project του Νίκου, που αυτή τη φορά καταπιάνεται με έναν όρο όχι και τόσο γνώριμο στο Ελληνικό κοινό, το biohacking».

Ο Νίκος δεν είναι άλλος από τον ιδρυτή του TaxiBeat (νυν Beat) που σήμερα Τρίτη 25 Μαΐου, στις 7μμ, συμμετέχει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Startup Grid Athens, σε ένα fire side chat διαφορετικό από τα άλλα και όσοι πιστοί προσέλθετε! Οσοι προσέλθουν θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν απευθείας τις ερωτήσεις τους  στον Νίκο Δρανδάκη γνωρίζοντας έτσι καλύτερα το νέο του επιχειρηματικό εγχείρημα.

Το τελευταίο δεν είναι άλλο από μια ιδέα που «παντρεύει» τις συσκευές που μετρούν τα επίπεδα του ζαχάρου και άλλων ζωτικών λειτουργιών με εξειδικευμένες εφαρμογές που μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το σώμα μας για να το βελτιώσουμε.

Η Sync όπως λέγεται η νέα startup έρχεται να απαντήσει στο βασικό πρόβλημα του πολύ κακού μεταβολισμού ο οποίος σχετίζεται με τη διατροφή που δεν «ταιριάζει» στον οργανισμό μας, αλλά και την έλλειψη άσκησης. Μάλιστα, η Sync ακουμπά περισσότερο στον κλάδο της ευεξίας, καθώς απευθύνεται σε οποιονδήποτε νοιάζεται για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του και της υγείας του, χωρίς αναγκαστικά να πάσχει από κάποια ασθένεια.

—————————————————————

«Κρυμμένη» μέσα στο σχέδιο απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Alpha Holdings (μητρική της AlphaBank) στις 15 Ιουνίου 2021 με κεντρικό θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου βρίσκεται μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για τη σχέση του Ταμείου Ανάκαμψης με το τραπεζικό σύστημα και τις προκλήσεις, ευκαιρίες και δυνατότητες που έχουν οι τράπεζες για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό τους πόρους.

«Το RRF», διαβάζω, «αναμένεται να αποφέρει άμεσα και έμμεσα οφέλη στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και στην οικονομία στο σύνολό της. Η Ελλάδα θα είναι μακράν ο μεγαλύτερος καθαρός δικαιούχος από το ταμείο. (…) Η ανάπτυξη του RRF αναμένεται να προσθέσει, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 1.2-2.0 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως στην πορεία ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ κατά τα επόμενα έξι χρόνια. Ως εκ τούτου, η αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού αυτής της πρωτοβουλίας αναμένεται να είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός στόχος για το τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα για την Alpha Bank». Οι συντάκτες της διεισδυτικής ανάλυσης επισημαίνουν όμως ότι σε κάθε περίπτωση «δεν πρέπει να τεθούν περιορισμοί στις τράπεζες να εκπληρώσουν το καθήκον τους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, είτε πρόκειται για οικονομικούς, κυβερνητικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς».

Η ανάλυση αξίζει να διαβαστεί μιας και αφορά ως προσέγγιση το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και όχι μια και μόνη τράπεζα.

Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου για σκοπούς άντλησης κεφαλαίων ανάπτυξης.

  1. Μετά από μια άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία, και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δράσεων που εφαρμόστηκαν για τον μετριασμό του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19, η Ελλάδα έχει πλέον φτάσει σε οικονομικό σημείο καμπής. Κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το προφίλ του πιστωτικού κινδύνου χώρας, έχει ήδη ανακτήσει την εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών λόγω των εξαιρετικά επιτυχημένων εκδόσεων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων και έχει διευκολύνει την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων, γνωστό ως «Πρόγραμμα Ηρακλής». Κατά συνέπεια, και εν αναμονή της παραλαβής ενός άνευ προηγουμένου πακέτου κονδυλίων της ΕΕ Επόμενης Γενιάς (το «RRF»), η Ελλάδα είναι σε θέση να αναπτυχθεί με ρυθμό πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό για τα επόμενα χρόνια.
  2. Οι τράπεζες αναμένεται να είναι από τη μια μεριά σημαντικοί υποστηρικτές αυτού του αναπτυξιακού δυναμικού και από την άλλη δικαιούχοι της εξομάλυνσης των οικονομικών προοπτικών. Στην πραγματικότητα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει κάνει τεράστια βήματα στην αποτίναξη των προβλημάτων του παρελθόντος και τώρα κοιτάζει μπροστά προς μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης και απόδοσης της επενδυτικής όρεξης προς την ελληνική οικονομία.
  3. Το RRF αναμένεται να αποφέρει άμεσα και έμμεσα οφέλη στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και στην οικονομία στο σύνολό της. Η Ελλάδα θα είναι μακράν ο μεγαλύτερος καθαρός δικαιούχος από το ταμείο. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά αύξηση ύψους 7% στην πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ έως το 2026 και τη δημιουργία 180.000 θέσεων εργασίας μέσω αύξησης κατά 20% στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα παράλληλα με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Η ανάπτυξη του RRF αναμένεται να προσθέσει, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 1.2-2.0 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως στην πορεία ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ κατά τα επόμενα έξι χρόνια. Ως εκ τούτου, η αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού αυτής της πρωτοβουλίας αναμένεται να είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός στόχος για το τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα για την Alpha Bank. Σε κανένα σημείο μεσοπρόθεσμα δεν πρέπει να τεθούν περιορισμοί στις τράπεζες να εκπληρώσουν το καθήκον τους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, είτε πρόκειται για οικονομικούς, κυβερνητικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς σχετιζόμενους με τις δυνατότητές τους.
  4. Έχοντας αυτό κατά νου, η εταιρεία προτείνει ένα τολμηρό και ισορροπημένο σχέδιο για την άντληση κεφαλαίων προκειμένου να είναι σε θέση να αποκομίσει πλήρως τα οφέλη που αναμένει από το αναπτυξιακό δυναμικό του RRF. Εξασφαλίζοντας εξαρχής το κεφάλαιο ανάπτυξης που αναμένουμε να αξιοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια, θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους κερδοφορίας μας νωρίτερα, θα μας παράσχει την ευελιξία που απαιτείται για τη δέσμευση χρηματοδότησης έργων υψηλής αξίας, κατά περίπτωση, θα μας επιτρέψει να είμαστε επιλεκτικοί ως προς το προφίλ κερδοφορίας τέτοιων έργων και ταυτόχρονα θα μας επιτρέψει να μπορούμε να ικανοποιούμε όλες τις κεφαλαιακές μας ανάγκες καθ΄ όλον τον ορίζοντα του επιχειρηματικού μας σχεδίου. Σημαντικότερα, αυτό θα μας προσφέρει επίσης σημαντική ευελιξία για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής μας δομής και την ανάπτυξη της μερισματικής μας στρατηγικής.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories