Σε stress test για διάφορες χώρες προχώρησε η Standard & Poor’s ώστε να διαπιστώσει τις επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού από μία αύξηση των επιτοκίων.

Ειδικά για την Ελλάδα, στο βασικό της σενάριο, εκτιμά πως οι δαπάνες για τόκους ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα αυξηθούν κατά 2,7% το 2021, κατά 2,6% το 2022 και κατά 2,5% το 2023.

Σε άλλα σενάρια, αν τα επιτόκια αυξηθούν κατά 100 μονάδες βάσης υπολογίζει  μία μέση ετήσια αύξηση των δαπανών για τόκους 2,8% την ερχόμενη τριετία ενώ μια αύξηση κατά 300 μονάδες βάσης θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών για τόκους  κατά 2,9% του ΑΕΠ το 2021 κατά  3% του ΑΕΠ  το 2022 και κατά  3,1%  το 2023.

Καθώς πάντως, μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους είναι σε σταθερό επιτόκιο, έχει περιοριστεί η έκθεση σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, ενώ η μεγάλη διάρκεια ωρίμανσης οδηγεί σε πολύ μικρές ετήσιες πληρωμές, περίπου 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο για πολλά χρόνια.

Αναλογικά με το ΑΕΠ της, οι ετήσιες πληρωμές της Ελλάδας είναι μάλιστα οι μισές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι κινήσεις που έχουν γίνει από τον ΟΔΔΗΧ  έχουν κλειδώσει τα επιτόκια για 22 χρόνια σχεδόν 200 μονάδες βάσης χαμηλότερα των παραδοχών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους των επίσημων πιστωτών.

Αυτό που δεν είναι πάντως αρκετά γνωστό και αποτελεί μάλλον το «μυστικό» όπλο της Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα πως τα διμερή δάνεια με τους Ευρωπαίους των 53 δισ. ευρώ έχουν χετζαριστεί με επιτόκιο κάτω του 1%, έτσι ώστε όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν η χώρα στην ουσία θα κερδίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία