Σε μερική έστω επαναλειτουργία αρκετών από τις μονάδες της κατάφερε να προχωρήσει σήμερα η JBS SA, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος παγκοσμίως μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε την Κυριακή. Γεγονός που ελπίζεται να μειώσει τη διαταραχή που έχει υποστεί η αμερικανική αγορά κρέατος και όχι μόνο. Πάντως, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε πως πίσω και από αυτή την μέγκα-επίθεση βρίσκεται ομάδα χάκερς με έδρα τη Ρωσία, όπως δηλαδή έγινε και με την περίπτωση της Colonial Pipeline.

Η διοίκηση του διατροφικού κολοσσού ανακοίνωσε πως έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κυβερνοεπίθεσης, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αμερικανικών εργοστασίων της να είναι, έστω και μερικώς, λειτουργικά από σήμερα. Σε πλήρη λειτουργία επανήλθε επίσης η μονάδα της στην Αλμπέρτα του Καναδά, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, ενώ από την Παρασκευή αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι το εργοστάσιο της στην Ταζμανία της Αυστραλίας.

Θυμίζουμε πως η εταιρεία είχε αναγκαστεί να σταματήσει τη λειτουργία και των πέντε μονάδων της στις ΗΠΑ, που διαχειρίζονται περίπου 22.500 βοοειδή ημερησίως, όπως και μονάδες της στην Αυστραλία και τον Καναδά, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να ανησυχούν για προβλήματα στον εφοδιασμό της αμερικανικής αγοράς και ντόμινο ανατιμήσεων στο λιανεμπόριο.

Διαταραχή στην αγορά 

H JBS, που έχει έδρα το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, διαθέτει μονάδες σε περίπου 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Όμως, η αμερικανική αγορά είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της, δεδομένου πως ελέγχει το ένα τέταρτο της αγοράς μοσχαρίσιου κρέατος και το ένα πέμπτο της ζήτησης σε χοιρινό.

Πάντως, η εταιρεία έχει αποφύγει για την ώρα να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της επίθεσης, αν ζητήθηκαν ή πληρώθηκαν λύτρα, όπως και το εύρος της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε. Επίσης, δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με την πιθανή διαρροή ευαίσθητων στοιχείων προμηθευτών, πελατών, ή ακόμη και εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων αντέδρασαν άμεσα στην είδηση και στην προοπτική ελλείψεων στην τροφοδοσία της αμερικανικής αγοράς και όχι μόνο που μπορεί να προκαλέσουν αυξήσεις στις τιμές λιανικής.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος που ασχολήθηκε άμεσα με το θέμα διατάσσοντας το FBI να ερευνήσει την υπόθεση, επιβεβαίωσε σήμερα τις αρχικές πληροφορίες πως η επίθεση έγινε από εγκληματική οργάνωση με έδρα τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται για μια γνωστή και σεσημασμένη ομάδα χάκερς που είναι γνωστή με την ονομασία REvil ή Sodinokibi.

Το Κρεμλίνο δεν ξέρει… τίποτε

Πάντως, με δεδομένο πως η νέα αυτή επίθεση έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες μετά την κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline, που έκανε άνω-κάτω επί μέρες την αγορά καυσίμων της χώρας, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται αποφασισμένος να εντείνει τα μέτρα για τη θωράκιση βασικών δομών και εταιριών εθνικής σημασίας.

Επίσης ήδη από χθες ανέβηκαν οι τόνοι απέναντι στους Ρώσους, παρά το γεγονός πως το Κρεμλίνο σε επίσημη τοποθέτηση του σήμερα αρνήθηκε κάθε γνώση ή πληροφορία για την επίθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ το ζήτημα του διαδικτυακού εγκλήματος και της δράσης των χάκερς θα βρεθεί στην ατζέντα της συνόδου Πούτιν και Μπάιντεν, στις 16 Ιουνίου, στη Γενεύη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή