Αναθεώρησαν τη στάση τους τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε σχέση με τη μορφή των επόμενων κινητοποιήσεων κατά του εργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη, προμηνύοντας ένα καυτό διήμερο μέχρι την τελική ψήφιση του στη βουλή η οποία αναμένεται την Τετάρτη 16 Ιουνίου.

Έτσι αντί για ολιγόωρες στάσεις εργασίας τελικά προκηρύχθηκε 24ωρη απεργία τόσο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο όσο και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στην Αττική.

ΕΚΑ: «Οι εργαζόμενοι δεν κάμπτονται»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε την μετατροπή της στάσης εργασίας σε 24ωρη Απεργία, την Τετάρτη 16 Ιουνίου και συλλαλητήριο, στις 6μ.μ. στην πλ. Συντάγματος, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας.

Οι δυνάμεις των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος δεν κάμπτονται. Το νομοσχέδιο αντί να βελτιώνεται έστω και σε κάποια άρθρα, μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο επιθετικό. Αυτό το νομοσχέδιο δε διορθώνεται, αποσύρεται. Θα είμαστε όλοι εκεί, ενωμένοι, να διαδηλώσουμε ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, που μόνο στόχο έχει να ισοπεδώσει τα κεκτημένα των εργαζομένων.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:
– Στην κατάργηση του 8ώρου
– Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
– Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους
– Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
– Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας
– Στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
– Στην ουσιαστική κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα

Το ΕΚΑ στηρίζει κάθε απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων αυτού του διημέρου.

ΑΔΕΔΥ: «Μαζικά «παρών» σε απεργία και πορείες»

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τις προτάσεις–αποφάσεις Ομοσπονδιών και Νομαρχιακών Τμημάτων, μετατρέπει τη Στάση Εργασίας της 16ης Ιουνίου σε 24ωρη απεργία την ίδια μέρα, για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του κ. Χατζηδάκη.

Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 16 Ιουνίου 2021, ώρα 11:00πμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» τόσο στην Απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Πιο… μετριοπαθής στάση από ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ αντίθετα τήρησε πιο ήπια στάση, καθώς είναι και η μόνη συνδικαλιστική οργάνωση που εστιάζει σε «διατάξεις» με τις οποίες διαφωνεί και δε ζητά την απόσυρση όλου του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα η ΕΕ της ΓΣΕΕ αποφάσισε να στηρίξει την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας της Παρασκευής 11/6/21 για στάση εργασίας 13.00 με 17.00, για την Τετάρτη 16 Ιουνίου και συλλαλητήριο στις 4 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, καθώς και τις πρωτοβουλίες των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών.

«Ο κόσμος της εργασίας έχει μαζικά εκφράσει και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Διατάξεις που εάν τελικώς εφαρμοστούν, από την πρώτη στιγμή θα πλήξουν τους πλέον αδύναμους εργαζόμενους», καταλήγει η απόφαση της ΓΣΕΕ.

Απεργία από ΟΕΝΓΕ, ΔΟΕ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΕΝΕΝ

Η ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί) καλεί επίσης σε 24ωρη απεργία. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η μαζική συμμετοχή χιλιάδων εργαζόμενων στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις έστειλε ηχηρή απάντηση στην προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τη βαρβαρότητα σαν πρόοδο και εκσυγχρονισμό. Η προσπάθεια της κυβέρνησης έπεσε στο κενό».

Απεργιακή 24ωρη κινητοποίηση έχουν κηρύξει για τις 16/6 κι άλλες ομοσπονδίες όπως των ασφαλιστικών ταμείων (ΠΟΠΟΚΠ), των δασκάλων (ΔΟΕ), ενώ 24ωρη απεργία έχει προκηρύξει και η ΠΕΝΕΝ στα πλοία.

Επίσης πολλά Εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες και σωματεία που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».