Λύσεις διεξόδου από την κρίση της πανδημίας ανέδειξε ημερίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα διαδικτυακά, καθώς και τις προϋποθέσεις για την υπεύθυνη ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου της παραγωγής των ελληνικών αποσταγμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την έναρξη της ημερίδας, ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Νίκος Καλογιάννης, αναφέρθηκε στον ρόλο του Συνδέσμου, που αποτελεί τον φορέα εκπροσώπησης των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής αλκοολούχων ποτών. Έναν κλάδο από τους πιο εξωστρεφείς, καθώς πάνω από το 70% της παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων εξάγεται σε άλλες χώρες. Τόνισε την επιτακτική ανάγκη υποστήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό, μετά-covid-19 εποχής.

Χαιρετισμό απηύθυνε η γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Αθηνά Καλύβα, η οποία δήλωσε: «Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας την συμβολή των επωνύμων Ελληνικών ποτών και αποσταγμάτων στην Εθνική Οικονομία αλλά και την ανάγκη προστασίας των σημαντικών επενδύσεων, των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των επιχειρήσεων βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό του κλάδου. Η ελληνική κυβέρνηση μέσα από τον αγώνα που έδωσε στο Συμβούλιο της ΕΕ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Οδηγίας 92/83 ΕΟΚ για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, πέτυχε μέσω της υιοθέτησης της νέας Οδηγία (ΕΕ) 2020/1151, την ένταξη του τσίπουρου και της τσικουδιάς των συστηματικών αποσταγματοποιών στον μειωμένο έως και κατά 50% φορολογικό συντελεστή».
Από την πλευρά του, ο Χάρης Μαυράκης γγ ΣΕΑΟΠ, επεσήμανε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική, ενώ εντοπίζονται σημεία προς βελτίωση για θέματα της εγχώριας αγοράς. Αναφέρθηκε στον ΕΦΚ και το ότι είναι ιδιαίτερα υψηλός όχι μόνο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε αλλά και σε σχέση με γειτονικές χώρες που ανταγωνιζόμαστε και στον τουρισμό, καθώς στο Ν. 4758/ 2020 για την περιστολή του λαθρεμπορίου και τις αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν κατά την εφαρμογή του. Προσκάλεσε και προέτρεψε τις αρχές να συνεργαστούν και στα θέματα της εγχώριας αγοράς προκειμένου να επιτευχθεί η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα του κλάδου.

Στον χαιρετισμό του, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ευχήθηκε γρήγορη ανάκαμψη του κλάδου των αλκοολούχων ποτών εξαιτίας της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι 100.000 επιχειρήσεις της ευρύτερης αλυσίδας του κλάδου επλήγησαν από αυτή. Ενημέρωσε για τα μέτρα, που έλαβε η πολιτεία, στην περίοδο της πανδημίας, για τη στήριξη του κλάδου, αλλά και τις ενέργειες, που γίνονται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και θα συνεχιστούν, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα αυτού του εγχειρήματος, μέσω εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της εντατικοποίησης της ψηφιοποίησης των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Τόνισε ότι η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα αποτελεί πυλώνα ανάκαμψη της οικονομίας.

Η προϊσταμένη της Γεν. Δ/νσης του ΓΧΚ της ΑΑΔΕ, Σοφία Ζήση, αναφέρθηκε στο θετικό αποτέλεσμα που είχε για τον κλάδο η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων ούζο και τσίπουρο/τσικουδιά σε διεθνές επίπεδο και ότι αυτό επετεύχθη μέσα από κοινές, συντονισμένες ενέργειες του Γενικού Χημείου του Κράτους, του ΣΕΑΟΠ και της ΕΝΑΠΑΠΕ. Επίσης, μίλησε για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται για τη διασφάλιση και τήρηση των προδιαγραφών αλλά και των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών, στη συμβολή του Γ.Χ.Κ. στην τήρηση της νομοθεσίας διασφαλίζοντας έτσι, τον καταναλωτή, τον υγιή ανταγωνισμό αλλά και τα δημόσια έσοδα.

Η Διονυσία Στεφανίτση, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων της Γ.Δ. του ΓΧΚ., επεσήμανε την εποικοδομητική συνεργασία που έχουν τα δύο μέρη, ενώ έκανε παρουσίαση αναφορικά με την έναρξη από τις 25.5.21 του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019/787 για τα αλκοολούχα ποτά και την κατάργηση του κανονισμού ΕΚ) 110/2008. Αναφέρθηκε στις βασικές αλλαγές σε που έχουν γίνει στα θέματα των ορισμών, της επισήμανσης, των γεωγραφικών ενδείξεων και της γλύκανσης, στα εκτελεστικά μέτρα που σχετίζονται με τους φορείς εποπτείας των διαδικασιών παλαίωσης, τις διαδικασίες των γεωγραφικών ενδείξεων, την επισήμανση των συμμειγμάτων, τους σύνθετους όρους και τις μνείες, καθώς και τις επόμενες ενέργειες σε εθνικό επίπεδο που σχετίζονται με την εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού αλλά και με γενικότερα θέματα ελέγχων.

Εκπροσωπώντας το Enterprise Greece, η Μπέττυ Αλεξανδροπούλου εντεταλμένη σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ, δήλωσε: «Στην Enterprise Greece, εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες μας προς τις ελληνικές μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπου εμπίπτουν οι περισσότερες εταιρίες αλκοολούχων ποτών. Είμαστε κοντά στον Σύνδεσμο για να βρούμε από κοινού περισσότερες δράσεις και συνέργειες που θα ενισχύσουν τον κλάδο, ώστε να διεκδικήσει μία ακόμα καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά».

Από πλευράς ΣΕΑΟΠ, ο Κώστας Ράπτης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ανέδειξε δύο θέματα: τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την παλαίωσης. Έδωσε μάλιστα και παραδείγματα από άλλες χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, και έκλεισε επισημαίνοντας ότι ο εκσυγχρονισμός αυτός θα βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά ποτά στο εξωτερικό. Επίσης έκανε αναφορά στις φύρες απόσταξης αλκοολούχων ποτών προτρέποντας τις αρχές να προβλεφθούν φύρες απόσταξης για κάθε απόσταξη μιας και πολλοί αποσταγματοποιοί πραγματοποιούν περισσότερες από δύο αποστάξεις.

Η Νόπη Ρωμανίδου, μέλος ΔΣ ΣΕΑΟΠ, αναφέρθηκε στη σημασία να υπάρξει συσπείρωση των αποσταγματοποιών γύρω από το Σύνδεσμο. Αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρονται προς τα μέλη αλλά και οι ενέργειες προβολής που υλοποιούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση της εικόνας των ελληνικών αποσταγμάτων. Επίσης αναφέρθηκε στην εκπροσώπηση του κλάδου σε εθνικό́ και ευρωπαϊκό επίπεδο, τη συμμετοχή σε ομάδες εργασίας υπουργείων. Τέλος, επισήμανε δράσεις που προγραμματίζονται για το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO