Με τη ρευστότητα να κινείται στα 600 εκατ. ευρώ μετά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που έδωσε και το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της κρατικής ενίσχυσης, η Aegean προχωρά στο εφετινό καλοκαίρι με δραστηριότητα που φτάνει στο 75-80% των πτήσεων του 2019. Εκτιμώντας ότι η έντονη μεταβλητότητα θα κυριαρχήσει στο επόμενο διάστημα, λόγω της αβέβαιης πορείας των υγειονομικών συνθηκών στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Aegean, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, μιλώντας, κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση, τόνισε την κρισιμότητα του εμβολιασμού, ώστε να μη σημειωθούν εκ νέου αναταράξεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, η εταιρεία έχει επιστρέψει σε θετικές ταμειακές ροές από τον Απρίλιο, ενώ κατά τους πρώτους μήνες του 2021, η τάση ήταν αρνητική, όπως και το φθινόπωρο του 2020, λόγω των σημαντικών περιορισμών στις μετακινήσεις. Οι πτήσεις της Aegean κατέγραψαν, κατά το πρώτο τρίμηνο, μία μείωση της τάξεως του 60% σε σχέση με το 2019, η επιβατική κίνηση ήταν κατά 82% χαμηλότερη και ο τζίρος σημείωσε μείωση 70%. Το αποτέλσμα του τριμήνου ήταν μεν ζημιογόνο, αλλά οι ζημιές ήταν κατά 50% χαμηλότερες, σε σχέση με αυτές που καταγράφηκαν το 2020.

Όσον αφορά στη δραστηριότητα του δεύτερου τριμήνου, από τον Μάιο και μετά, αυτή κινήθηκε ψηλότερα, σημειώνοντας όμως και πάλι μείωση των πτήσεων κατά 50% και 75% της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το 2019.

Οι προπωλήσεις εισιτηρίων, όπως είπε ο κ. Βασιλάκης, ανήλθαν τον Ιούνιο στο 70-75% αυτών του 2019, συνηγορώντας στον στόχο της εαιρείας να πετάξει το εφετινό καλοκαίρι με το 75-80% του πτητικού έργου του 2019. Δεδομένου όμως ότι οι προπωλήσεις αφορούν στους επόμενους μήνες, οι πληρότητες για τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερες.

«Η χώρα μας και σε επίπεδο ζήτησης και σε επίπεδο ενδιαφέροντος βρίσκεται πολύ ψηλά. Είναι μεταξύ των χωρών που έχουν κάνει πολύ δυναμική επανεκκίνηση και αυτό είναι θετικό για την Αegean, παρά το γεγονός ότι πολλοί Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας πετούν εφέτος στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.

Εντωμεταξύ, η ρευστότητα της Aegean, η οποία μέσα στην πανδημία δεν έπεσε κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ, σήμερα κινείται 600 εκατ. ευρώ μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, και την κρατική στήριξη. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της αεροπορικής εταιρείας, έχει ήδη επιστραφεί στις ελληνικές Τράπεζες ένα ποσό της τάξεως των 90 εκατ. το οποίο δανείστηκε η εταιρεία πέρσι. Όπως τόνισε δε, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας παραμένουν στη διάθεση της Aegean, εφόσον χρειαστεί.

Ως προς το προσωπικό της εταιρείας, ο κ. Βασιλάκης επισήμανε ότι το 93% του προσωπικού αορίστου χρόνου έχει παραμείνει στην εταιρεία, ενώ έχει επανέλθει περίπου το 75% του εποχικού προσωπικού, συνολικά δηλαδή απασχολούνται σήμερα 2.700 άτομα. «Είναι μια κατάκτηση για εμάς και μια επένδυση στο μέλλον της εταιρείας» τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις