Ανοδικά κινούνται οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού, αναπτερώνοντας τις ελπίδες του τουριστικού κλάδου.

Μιλώντας σε ημερίδα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός ανέφερε ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων που κατάφεραν να ανοίξουν ανήλθε στο 34,5%, ενώ με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού, η πληρότητα έπεσε στο 28,9%.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, η απόφαση για άρση των απαιτήσεων καραντίνας στην Αγγλία για πολίτες με διπλό εμβολιασμό που επιστρέφουν από προορισμούς «amber list», σύμφωνα με πληροφορίες, οδήγησε σε αύξηση των ταξιδιωτικών κρατήσεων για την Ελλάδα.

Η αεροπορική εταιρεία EasyJet ανέφερε αύξηση 400% στις κρατήσεις στην Κέρκυρα, ενώ η Jet2 ανακοίνωσε προσθήκες στα δρομολόγια πτήσεων σε δημοφιλή ελληνικά σημεία διακοπών. Η εναέρια κυκλοφορία τους πρώτους έξι μήνες του 2021 έφτασε το 35-37% των επιπέδων του 2021 σε εθνικό επίπεδο.

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport ανέφεραν κίνηση στο 22,2% των επιπέδων του 2019, ενώ η κίνηση στο Αεροδρόμιο Αθηνών μειώθηκε κατά -58,2% σε σύγκριση με το 2019. Μόνο 7.000 από τα 10.000 ξενοδοχεία άνοιξαν τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της βιομηχανίας, με τα ποσοστά πληρότητας να είναι κατά μέσο όρο 35-40%.

Ο τουριστικός τομέας έχει μειώσει περαιτέρω τις προσδοκίες του για το έτος στο 30-35% του 2019, που αντιστοιχεί σε έσοδα 6,35 δισ. ευρώ.

Η ανάλυση από τον Morgan Stanley υποδηλώνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να μειώσει το 30% της διαμονής των ξενοδοχείων σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις, πιθανόν να κοστίζει 1% του ΑΕΠ για την Ελλάδα. Σε ένα δυσμενές σενάριο, το μισό της διαμονής στα ξενοδοχεία θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη κατά 2,3%.

«Ναι» Θεοχάρη στα τοπικά lockdown

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμός, Χάρης Θεοχάρης μίλησε για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και το πώς αυτή επηρεάζει τον τουρισμό.

«Εάν μια κατάσταση τείνει να χάσει τον έλεγχο, προφανώς και πρέπει να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε τοπικά lockdown. Δεν είναι ευχάριστα. Δεν τα θέλουμε. Η ευθύνη είναι στις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορώ να τα αποφύγω (σ.σ. τα τοπικά lockdown) όταν η κατάσταση τα επιβάλλει», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, η τουριστική κίνηση είναι άριστα συνδεδεμένη με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

«Αυτό το λαμβάνουν υπόψη όλες οι τουριστικές αγορές. Η ευθύνη μας, απέναντι στη ζωή μας, πρώτα από όλα αλλά και στον τουρισμό μας, είναι να τηρούμε τα μέτρα. Να εμβολιαστούμε όλοι ώστε και αυτό το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα να περάσει, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα μας».

Aπαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πιάσουμε φέτος του στόχους που έχουμε θέσει στον τουρισμό ο κ. Θεοχάρης απάντησε: «Οι οικονομικοί στόχοι φέτος είναι σε δεύτερη μοίρα. Πρώτα από όλα είναι η υγεία και η διασφάλιση της εικόνας της χώρας μας ως ένας ασφαλής προορισμός. Ως τώρα αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο κερδίζουμε. Δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση στα σύνορά μας».

Και όπως διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός «Δεν έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα καθώς Τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στις εσωτερικές μετακινήσεις και στα κορωνοπάρτι που γίνονται σε διάφορες περιοχές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες