Και συγγνώμη από το στόμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ακούσαμε μαζί με την επιλογή του Σταύρου Μπένου (του δήμαρχου της ανασυγκρότησης/αναγέννησης της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986, του δημιουργού των ΚΕΠ αλλά και του ενεργού και μάχιμου πολίτη που έφερε στο προσκήνιο των πολιτιστικών πραγμάτων το «Διάζωμα»)...

… ως επικεφαλής της ειδικής επιτροπής οικονομικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας και συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης και στήριξης για πολίτες αλλά και για επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν και είναι έτοιμα να προχωρήσουν στη πράξη…

Την ίδια ώρα, που ο Νίκος Χαρδαλιάς -το μυαλό, η καρδιά και η ψυχή της Πολιτικής Προστασίας και της Διαχείρισης Κρίσεων- κατάφερε να συνδυάσει τα «καυτά» δεδομένα με τη δροσιά της προσωπικής αλήθειας δίχως την παρέμβαση του «στρατηγού ανέμου», της «ασύμμετρης απειλής» και της… NASA. Για να μην ξεχνάμε και της «διαστημικής τεχνολογίας» συνεντεύξεις του Νίκου Παππά, του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Νίκου Τόσκα και άλλων «προοδευτικών δυνάμεων».

_______________________________________

Η Δωρεά

### Η Πειραιώς Financial Holdings – στην οποία ανήκει κατά 100 % η Τράπεζα Πειραιώς- ενίσχυσε με 821 χιλιάδες ευρώ το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η πληροφόρηση γίνεται από την Πειραιώς Financial Holdings στο πλαίσιο της διαφάνειας για τις σχέσεις που διατηρεί ο Όμιλος με τα ΜΜΕ αλλά και με επιχορηγούμενα πρόσωπα. Στη δεύτερη κατηγορία, βρίσκει κανείς νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς. Σε αυτή τη κατηγορία των επιχορηγήσεων και των δωρεών ξεχωρίζει το ποσό για την Επιτροπή Ελλάδα 2021 – και πιο συγκεκριμένα, το 1 εκατομμύριο ευρώ.

_______________________________________

Τα Καλώδια

###Η ΑΔΜΗΕ (συγγενής εταιρεία της εισηγμένης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καλωδιακό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου. Προσωρινός ανάδοχος για το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η εταιρεία Hellenic Cables, η οποία μειοδότησε με προσφερόμενο τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2021 με τη συμμετοχή των εταιρειών Hellenic Cables και Prysmian Powerlink. Ο ανάδοχος θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπουν οι νόμιμες διαδικασίες.

Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον μια λεπτομέρεια. Η εταιρεία είναι μέλος του Ομίλου Prysmian, μιας ηγετικής δύναμης σε παγκόσμιο επίπεδο των ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών καλωδίων και των συστημάτων που τα συνοδεύουν. Ο όμιλος κατάγεται – στα τέλη του 19ου αιώνα από την Pirelli. Σήμερα, είναι μια εισηγμένη πολυμετοχική εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο με την Blackrock να έχει κάτι παραπάνω από το 5 %.

Υπενθυμίζεται: Η ενσωμάτωση της Σαντορίνης στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, μέσω Νάξου, εντάσσεται στη Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες. Το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου θα είναι συνολικού μήκους 82,5 χλμ. και θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων.

Το Ταμείο Ανάκαμψης: Οι Βρυξέλλες με επίσημη ανακοίνωση τους σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα έργα διασύνδεσης των Κυκλάδων. Μάλιστα, αυτά τα έργα θεωρείται ότι θα έχουν «βαθιά μετασχηματιστική επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία της Ελλάδας». Έτσι στο πλαίσιο της διασφάλισης της πράσινης μετάβασης, 645 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης με τις Κυκλάδες, αυξάνοντας το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ικανότητα αποθήκευσης.

_______________________________________

Οι αποζημιώσεις

### Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του ομιλία στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την ενίσχυση κατοίκων και επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από τις τελευταίες πυρκαγιές, αλλά και για να δρομολογήσουμε την ανάταξη των περιοχών που επλήγησαν δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι «κεντρικές κατευθύνσεις των επιλογών μας, οι οποίες θα παρακολουθούνται από το γραφείο μου και θα συντονίζονται από ένα ειδικό επιτελείο υπό το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, τον Χρήστο Τριαντόπουλο». Ο παλιός ερευνητής του ΚΕΠΕ και ένας μάχιμος εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών (συνιδρυτής και επικεφαλής της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις) χαρακτηρίζεται από συναδέλφους του στο υπουργείο Οικονομικών και ευρύτερα στη κυβέρνηση ως ο Χαρδαλιάς των αποζημιώσεων! Και αυτό γιατί ο Τριαντόπουλος με την δουλειά του στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, το σεισμό της Σάμου κλπ. έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Σύμπραξη: Ο Χρήστος Τριαντόπουλος ανάμεσα στα άλλα έδωσε και το περίγραμμα του πολιτικού αφηγήματος: «(…) προετοιμάζεται, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Επικρατείας, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα περιλαμβάνει όλες τις διατάξεις των εμπλεκόμενων Υπουργείων για την προσαρμογή

των σχετικών πλαισίων και εργαλείων στα νέα δεδομένα και στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, έχουν ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό και το στήσιμο των νέων ψηφιακών πλατφορμών, προς διευκόλυνση των συμπολιτών μας, επιτάχυνση των διαδικασιών και ταχύτατη παροχή των πόρων της στήριξης.

Και, παράλληλα, δρομολογούμε την υλοποίηση όλων των μέτρων σε ένα πλαίσιο συντονισμού και συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους.

Τα Υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, οι Παραγωγικοί Φορείς, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί και, φυσικά, η Κοινωνία των Πολιτών και οι ενεργοί πολίτες.

Μία συντονισμένη συνεργασία που είναι κρίσιμη και απαραίτητη για το επιθυμητό και κοινά επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για τους τόπους μας και τα δάση μας.

Μία γόνιμη συνεργασία που θα δώσει άμεσα καρπούς και ορατά αποτελέσματα, μέσα από την εντατική εργασία όλων των εμπλεκομένων».


_______________________________________

Το Παρασκήνιο

### Όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα πράγματα στην Ελλάκτωρ επιμένουν ότι η διάσταση απόψεων

μεταξύ των δυο μετοχικών στρατοπέδων, δεν προμηνύει καμία μα καμία σύγκλιση (και λύση) στο προσεχές μέλλον. Η πλευρά των Ολλανδών της Reggeborgh δεν δείχνει διατεθειμένη να συνομιλήσει με την πλευρά της Greenhill, από τη στιγμή που εκείνη συνεχίζει την πολιτική των (μάλλον ατελέσφορων) αγωγών.

Η Απάντηση: Η Greenhill δεν δέχεται να συζητήσει με τη διοίκηση του ομίλου του οποίου είναι μεγαλομέτοχος και ζητά διαπραγμάτευση απευθείας με την Reggeborgh.

Το Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει έδαφος συνεννόησης. Θα εξακολουθήσουν να «καίγονται» λεφτά.

_______________________________________

Οι Αναζητήσεις

Επιταχύνεται η διαδικασία αναζήτησης υποψηφίων επενδυτών για τις θυγατρικές της Alpha Bank σε Λονδίνο και Τίρανα. Επίσης, ανεβαίνει η ταχύτητα για τον μετασχηματισμό της Alpha Αστικά Ακίνητα. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουμε νέα και για την επιλογή των επενδυτή που θα εκπληρώνει όλα τα κριτήρια που έχει θέσει η διοίκηση Ψάλτη.

_______________________________________

Οι Υπολογισμοί

###Μέσα Σεπτεμβρίου υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα γνωρίζουν τον ακριβή δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τις νέες εντάξεις περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Κάτι που ενόψει της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού θα είναι πολύ σημαντικό.

Ο Λόγος: Ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει, θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Μιλάμε για περίπου 480.000 φορολογούμενους.

_______________________________________

Η Εξέλιξη

Κάποιες ενδείξεις ότι τελικώς η Άγκυρα θα δώσει ημερομηνία στην Αθήνα, ακόμα και μέσα στο Σεπτέμβριο, για τον 63ο κύκλο των διερευνητικών επαφών, έχει η ελληνική διπλωματία. Στο πλαίσιο της μάλλον αλλοπρόσαλλης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

_______________________________________

Οι Επιστροφές

###Και (σχεδόν από το πουθενά) εγένετο φως. Που; Στο παλιό εργοστάσιο της Ελαΐς, στο Μοσχάτο. Αυτό που μετά την εξαγορά της εταιρίας από το επενδυτικό fund KKR, το 2017, σχεδόν υπολειτουργούσε.

Το Γεγονός: Οι δραστηριότητες ελαιολάδου και μαργαρινών της παλαιάς Ελαΐς πέρασαν στην Upfield, που θα επιστρέψει την παραγωγή προϊόντων φυτικού βουτύρου στο Μοσχάτο. Ήδη ξεκίνησαν οι απαραίτητες επενδύσεις εκσυγχρονισμού της μονάδας.

Το Συμπέρασμα: Τελικά, ας μην προδικάζουμε τίποτα και για κανέναν.

_______________________________________

Η Διαφοροποίηση

###Αν τελικώς δεν καταστεί δυνατή η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα για την υπογραφής της νέας συμφωνίας για τις βάσεις, τότε θα γίνει το αντίστροφο. Δηλαδή, θα υπογράφει επί αμερικανικού εδάφους, μάλλον τον Οκτώβριο, κατά την εκεί επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια.

Η Εξέλιξη: Όλα δείχνουν, πάντως, ότι η φετινή συμφωνία δεν θα κλείσει μέσα στον Αύγουστο, αλλά θα πάει για Σεπτέμβριο. Υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα (κι όχι τυπικά, όπως νομίζουν οι περισσότεροι…)

_______________________________________

Η Πρόβλεψη

### Δεν πρόκειται να έχει τύχη η υποχρεωτική δημόσια προσφορά για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης Όμιλος Ιντεάλ καθώς οι βασικοί μέτοχοι δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τις μετοχές τους.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories