Ένα νέο εκρηκτικό μείγμα επηρεάζει τις αγορές, ανακόπτοντας (έστω και προσωρινά) το ράλι των προηγούμενων ημερών. Αν και οι αναλυτές ποντάρουν σε συνέχιση της ανοδικής πορείας, νέες παράμετροι δυναμιτίζουν το επενδυτικό κλίμα.

Οι τιμές σε commodities και μετοχές υποχώρησαν την Δευτέρα, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και για την πορεία ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας.

Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε σε ποσοστό υψηλότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, ενισχύοντας τα σενάρια ότι η παγκόσμια ανάκαμψη δέχεται πιέσεις, καθώς το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται, οι αλυσίδες εφοδιασμού πλήττονται και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει επηρεαστεί.

Ειδικότερα, στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου της Κίνας έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,4 % σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 7,8 %. Οι λιανικές πωλήσεις ήταν επίσης πολύ χαμηλότερες από το αναμενόμενο.

Τα στοιχεία αυτά, έρχονται λίγες ώρες μετά την είδηση ότι οι Ταλιμπάν απέκτησαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν.

«Οι αρκούδες επέστρεψαν στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση της Κίνας καθώς και του γεωπολιτικού κινδύνου που προέρχεται από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν» σχολίασε η Aneeka Gupta, διευθύντρια έρευνας στο WisdomTree.

Παράλληλα, με τα δεδομένα της Κίνας, με την πτώση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών στο χαμηλό σχεδόν δεκαετίας και τις αυξανόμενες πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού στη νοτιοανατολική Ασία, έρχονται και τα δυσμενή επιδημιολογικά στοιχεία.

Ένα βασικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Κίνα έκλεισε εν μέρει από την περασμένη εβδομάδα και παραμένει κλειστό, αφού ένας εργαζόμενος εντοπίστηκε θετικός, διαταράσσοντας το εμπόριο σε μια εποχή που οι δραστηριότητα ενισχύεται ενόψει της αγοράς των Χριστουγέννων.

Αναλυτές τονίζουν ότι αν η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας χάσει παλμό, τότε αυτό αυτομάτως μπορεί να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης παγκοσμίως, προκαλώντας έναν νέο φαύλο κύκλο στρεβλώσεων.

Οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα επλήγησαν από τους νέους σκληρούς περιορισμούς για την πανδημία. Οι πλημμύρες στην κεντρική Κίνα και οι αδύναμες πωλήσεις αυτοκινήτων λόγω έλλειψης τσιπ έβλαψαν την παραγωγή, ενώ η επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων και οι περιβαλλοντικές πολιτικές μείωσαν την παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου, επηρεάζοντας τη ζήτηση βασικών προϊόντων.

Ο ρόλος του ΟΠΕΚ+

Μέσα στο κλίμα αυτό η τιμή του πετρελαίου διευρύνει τις απώλειές της.

Συγκεκριμένα, το Brent βρέθηκε να χάνει 3% στα 68,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI έφτασε να υποχωρεί κατά 3,4% στα 66,11 δολάρια. 

«Οι ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κίνα και τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζήτηση πετρελαίου συνεχίζουν να επηρεάζουν τις τιμές», αναφέρει η Commerzbank σε έκθεσή της.

Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚ+ φαίνεται να εκτιμά ότι οι αγορές δεν χρειάζονται περισσότερο πετρέλαιο από αυτό που σχεδιάζουν να διοχετεύσουν τους επόμενους μήνες, παρά τις αμερικανικές πιέσεις, αναφέρουν πηγές στο Reuters.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κάλεσε το πετρελαϊκό καρτέλ να ενισχύσει την παραγωγή ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών της βενζίνης, κάτι που θεωρεί ότι αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές