Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 β. Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα τα επόμενα 20 χρόνια, ακόμη και αν υποτεθεί ότι θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Η έκθεση, η οποία υπογράφηκε από 234 επιστήμονες από περισσότερους από 60 χώρες, υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη χωρίς ταχεία μείωση των εκπομπών.

Ωστόσο σύμφωνα με έκθεση της UBS, παρά τον αποθαρρυντικό τόνο της έκθεσης, η δυναμική των υπευθύνων πολιτικής για λήψη μέτρων αυξάνεται, από το ευρωπαϊκό σχέδιο «Fit for 55» για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέχρι τα σχέδια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την γνωστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος κάθε εταιρείας.

Ο επενδυτικός οίκος βλέπει διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεισφέρουν οι επενδυτές στην απαλλαγή από τον άνθρακα:

Οι εταιρείες Greentech σε διάφορα μέρη του κόσμου προσφέρουν αναπτυξιακές ευκαιρίες καθώς οι κυβερνήσεις περιορίζουν τις εκπομπές: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα πακέτο αποκατάστασης μετά την πανδημία αξίας 1,85 τρισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών δαπανών για να επιτύχει τον στόχο της να φτάσει στην ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050. Αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος των greentech ηγετών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ενεργών εταιρειών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης, των μπαταριών και της ψηφιοποίησης.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping , δεσμεύτηκε για την ουδετερότητα του άνθρακα το 2060, κάτι που σημαίνει ότι η μετάβαση της Κίνας σε μία πλήρως πράσινη οικονομία θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια. Η HSBC εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει διπλή ανάπτυξη στις ηλιακές εγκαταστάσεις της χώρας

Μια σειρά καινοτόμων επιχειρήσεων επιδιώκουν να μειώσουν τις κλιματικές στην παραγωγή τροφίμων: Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η χρήση γης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών παγκοσμίως, πίσω μόνο από τον ενεργειακό τομέα. Πολλές εταιρείες εργάζονται για να καταστήσουν το σύστημα τροφίμων πιο βιώσιμο, από την ανάπτυξη έξυπνης γεωργικής τεχνολογίας έως τη μείωση των αποβλήτων στην πηγή.

Στον τομέα των μεταφορών, η τάση για έξυπνη κινητικότητα κερδίζει έδαφος: Κανονιστικές αλλαγές, προτιμήσεις καταναλωτών και οι τεχνολογικές εξελίξεις πιθανότατα θα οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυτόνομη οδήγηση και νέες ιδέες για την κινητικότητα του κοινού αυτοκινήτου. Η HSBC θεωρεί ότι μέχρι το 2025, η ετήσια αγορά για την έξυπνη αυτοκίνηση θα ανέρχεται σε περίπου 450 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ή 3-4 φορές το σημερινό μέγεθος. Μέχρι το 2030, αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 2 τρισ. δολ.

Έτσι, ενώ η έκθεση της IPCC υπογραμμίζει την κλίμακα της πρόκλησης, οι αναλυτές της HSBC βλέπουν ένα ευρύ φάσμα τρόπων με τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη προσπάθεια αναχαίτισης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών
Green |

Πώς το σύστημα δικαιωμάτων άνθρακα πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που απαλλάσσονται από τέλη και τα δωρεάν δικαιώματα που δίνονται στους αερομεταφορείς, μεγάλο μέρος των πτήσεων δεν καλύπτεται από το σύστημα