Η πρόσφατη εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα έχει απορρυθμίσει τα σχέδια επιστροφής στο σχολείο, οδηγώντας προσωρινά δεκάδες χιλιάδες μαθητές πίσω στα μαθήματα εξ αποστάσεως ή σταματώντας εντελώς τη διδασκαλία.

Από τότε που ξεκίνησε η σχολική χρονιά στα τέλη Ιουλίου, τουλάχιστον 1.000 σχολεία σε 31 πολιτείες έκλεισαν εξαιτίας του Covid-19, σύμφωνα με την υπηρεσία δεδομένων Burbio, στο Pelham της Νέας Υόρκης, που παρακολουθεί το κλείσιμο σχολείων σε 1.200 περιφέρειες σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των 200 μεγαλύτερων.

Το κλείσιμο πλήττει τάξεις ιδιαίτερα έντονα στο Βαθύ Νότο, όπου τα περισσότερα σχολεία ήταν από τα πρώτα που άνοιξαν, μια πιθανή προειδοποίηση για το τι θα ακολουθήσει καθώς οι υπόλοιποι μαθητές της Αμερικής ξεκινούν σχολείο αυτόν τον μήνα.

Στο Μισισιπή, 13.715 μαθητές βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 από τότε που τα περισσότερα σχολεία εγκαινίασαν το νέο ακαδημαϊκό έτος στις αρχές Αυγούστου, στέλνοντας περισσότερους από 20.000 μαθητές σε καραντίνα για κάθε μία από τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το πολιτειακό γραφείο υγείας. Στο Νέο Μεξικό, σχεδόν το 10% των 317.000 μαθητών της πολιτείας έχουν περάσει χρόνο σε καραντίνα, σύμφωνα με τα πολιτειακά δεδομένα. Και στη Γεωργία, περισσότερα από τα μισά κούσματα της πολιτείας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Αυγούστου συνδέθηκαν με σχολεία, σύμφωνα με το πολιτειακό γραφείο υγείας.

Η πρώτη μέρα σχολείου για τους μαθητές του κομητείας Χιλσμπόρου της Φλόριντα ήταν στις 10 Αυγούστου. Το σχολικό συμβούλιο της κομητείας ψήφισε στις 18 Αυγούστου για την εφαρμογή μιας εντολής υποχρεωτικής χρήσης μάσκας 30 ημερών.

Πολλά σχολικά συστήματα είναι απρόθυμα να δημοσιεύσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και αντ ‘αυτού προχωρούν σε λύσεις που, όταν είναι δυνατόν, διατηρούν τις τάξεις ανοιχτές εν μέσω επιδημιών, μαζικών καραντίνων και έντονων ελλείψεων προσωπικού. Οι διευθυντές των σχολείων ανταποκρίνονται στις σποραδικές και απρόβλεπτες εστίες με μέτρα όπως νέες εντολές χρήσης μάσκας, συχνά τεστ και εντολές εμβολιασμού για τους εργαζόμενους. Κάποιοι λένε ότι ελπίζουν ότι σύντομα να δοθεί εμβόλιο για παιδιά κάτω των 12 ετών.

«Δεν φοβόμαστε απαραίτητα το μέλλον», δήλωσε η Κρίστεν Μάντουξ, εκπρόσωπος της σχολικής περιφέρειας της κομητείας Ιντιαν Ρίβερ στη Φλόριντα, η οποία έκλεισε προσωρινά δύο δημοτικά σχολεία. «Το κλείσιμο πήγε πολύ ομαλά και θα το αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα ξεχωριστά».

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια πόσο άσχημα έχουν πληγεί τα σχολεία από τον ιό, εν μέρει λόγω των διαφορών στην αναφορά δεδομένων.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων από τα κρατικά τμήματα υγείας, ο αριθμός των λοιμώξεων στα παιδιά σχολικής ηλικίας αυξήθηκε πιο γρήγορα στις πολιτείες όπου οι μαθητές έχουν επιστρέψει στο σχολείο εδώ και κάποιες εβδομάδες.

Οι μέσες καθημερινές νέες περιπτώσεις μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς τον περασμένο μήνα και στις 20 πολιτείες όπου άνοιξαν σχολεία στα τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, σε σύγκριση με τις πολιτείες όπου άνοιξαν αργότερα σχολεία. Οι μισές από αυτές τις πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων της Τζόρτζια, της Ιντιάνα, της Νότιας Καρολίνας και της Λουιζιάνα, έχουν δείξει ποσοστά ρεκόρ νέων καθημερινών λοιμώξεων σε παιδιά και εφήβους από την έναρξη του σχολικού έτους, σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος COVKID, ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου Γυναικών για Ανεξάρτητη Κοινωνική Έρευνα που παρακολουθεί και συντάσσει δεδομένα μόλυνσης από τον Covid-19 στις ΗΠΑ σε παιδιά και εφήβους από κρατικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) την περασμένη εβδομάδα δείχνει πόσο εύκολα η παραλλαγή Delta μπορεί να διαλύσει ένα σχολείο όταν δεν τηρούνται πρωτόκολλα ασφαλείας όπως η μάσκα: Σε ένα δημοτικό σχολείο της Καλιφόρνιας, ένας ανεμβολίαστος, χωρίς μάσκα και μολυσμένος δάσκαλος διέδωσε τον ιό σε περισσότερους από τους μισούς μαθητές στην άμεση τάξη του στα τέλη Μαΐου. Ο δάσκαλος μόλυνε επίσης έξι μαθητές σε άλλη τάξη και άλλους τέσσερις γονείς και τέσσερα αδέλφια μαθητών. Συνολικά, η επαφή με έναν μολυσμένο δάσκαλο οδήγησε σε άλλα 26 περιστατικά στη σχολική κοινότητα.

Το CDC συνιστά τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για όλους τους μαθητές και το προσωπικό, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού.

Στη Φλόριντα, η οποία βιώνει την τρίτη της άνοδο από την έναρξη της πανδημίας και όπου ορισμένα σχολεία μάχονται με την απαγόρευση χρήση μάσκας του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Ρον Ντε Σάντις, ο μέσος ημερήσιος ρυθμός με τον οποίο τα άτομα ηλικίας 19 ετών και κάτω βρέθηκαν θετικοί ήταν ο υψηλότερος στη χώρα για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της COVKID. Το Τενεσί, όπου τα σχολεία άνοιξαν στις αρχές Αυγούστου και οι μάσκες απαγορεύονται στα σχολεία, κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό των μέσων ημερήσιων κρουσμάτων παιδιών σε εθνικό επίπεδο για την ίδια εβδομάδα.

Η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των νεότερων κρατά στο σπίτι χιλιάδες μαθητές και προσωπικό της Φλόριντα. Τα δημόσια σχολεία της κομητείας Χιλσμπόρου, που περιλαμβάνουν την Τάμπα, έχουν καταγράψει πάνω από 7.300 θετικά κρούσματα από τις 2 Αυγούστου, αναγκάζοντας σχεδόν το 4% των μαθητών και του προσωπικού να απομονωθούν ή να τεθούν σε καραντίνα λόγω έκθεσης από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία ελέγχου της περιοχής. Το σχολικό συμβούλιο της κομητείας ψήφισε στις 18 Αυγούστου για την εφαρμογή μιας εντολής χρήσης μάσκας 30 ημερών με πιο περιορισμένες επιλογές εξαίρεσης από τους μαθητές ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων

Η σχολική περιφέρεια της κομητείας Ιντιαν Ρίβερ, που βρίσκεται περίπου δύο ώρες βόρεια του Μπόκα Ράτον και εξυπηρετεί 15.500 μαθητές δημόσιων σχολείων, υπέστη σημαντικά πλήγματα από την επαναλειτουργία του τον περασμένο μήνα. Δύο καθηγητές που είχαν Covid-19 πέθαναν μέσα σε περίπου μία εβδομάδα ο ένας από τον άλλον. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη εκπαιδευτικών λόγω των υψηλών ποσοστών μόλυνσης του προσωπικού έκλεισε προσωρινά δύο δημοτικά σχολεία, δήλωσε εκπρόσωπος της περιφέρειας. Στις 24 Αυγούστου, το συμβούλιο ψήφισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας για δοκιμαστική περίοδο δύο εβδομάδων.

Οι αυξανόμενες λοιμώξεις έχουν οδηγήσει τουλάχιστον δύο δωδεκάδες περιφέρειες στο Τέξας να κλείσουν προσωρινά μερικά ή όλα τα σχολεία, σύμφωνα με την Burbio. Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων μαθητών που αναφέρθηκαν σε σχολεία σε πολιτειακό επίπεδο ανήλθε σε 27.353 για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Αυγούστου, αυξημένος κατά 51% από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πολιτειακό τμήμα υπηρεσιών υγείας.

Η Αϊόβα, το Τενεσί, η Νότια Καρολίνα και η Γιούτα έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει την υποχρέωση χρήσης μάσκας στα σχολεία. Πέντε άλλες πολιτείες – Οκλαχόμα, Φλόριντα, Τέξας, Αρκάνσας και Αριζόνα – είχαν απαγορεύσει επίσης την χρήση μάσκας στο σχολείο, αλλά έκτοτε ανατράπηκαν από τα δικαστήρια ή δεν εφαρμόζονται.

Ο Άαρον Μπέικερ, ο οποίος ήταν πλήρως εμβολιασμένος τον Μάρτιο, ένιωσε έναν βήχα να ανεβαίνει πίσω από την υφασμάτινη μάσκα του καθώς δίδασκε στην 12η τάξη (σ.σ. αντίστοιχο της Γ Λυκείου) το μάθημα κρατικών θεσμών σε σχολείο της Πάτναμ Σίτι της Οκλαχόμα στις 20 Αυγούστου, την πρώτη φορά που είχε διδάξει μια ολόκληρη, χωρίς διακοπή, εβδομάδα δια ζώσης από την έναρξη της πανδημίας. Ο ίδιος βρέθηκε θετικός στον Covid-19 εκείνη την ημέρα.

«Μόνο αυτό χρειάστηκε – πέντε ημέρες», είπε ο κ. Μπέικερ. Ο 44χρονος καθηγητής είπε ότι το ένα τρίτο των μαθητών του φορούσαν μάσκες στην τάξη του. Όταν ο κ. Μπέικερ επέστρεψε στο σχολείο την περασμένη Τρίτη, το σχολείο προσπαθούσε να βρει προσωπικό και οι μισοί μαθητές του ήταν εκτός λόγω μόλυνσης ή έκθεσης.

Η παραλλαγή Delta έχει κατακλύσει ορισμένα σχολεία ακόμη και σε πολιτείες και περιφέρειες που είχαν εφαρμόσει αυστηρές πολιτικές υποχρεωτικής χρήσης μάσκαςς. Στο Νέο Μεξικό, όπου απαιτούνται μάσκες σε σχολικά κτίρια, σχολικές συγκοινωνίες και σχολικές εκδηλώσεις, 1.908 μαθητές βρέθηκαν θετικοί τον Αύγουστο-περισσότεροι από όλα τα θετικά κρούσματα μαθητών αθροιστικά το 2021 μέχρι στιγμής.

Ένας τρόπος ελαχιστοποίησης του μαζικού κλεισίματος και των καραντινών είναι το πρωτόκολλο «δοκιμή και παραμονή» που εφαρμόζεται στη Μασαχουσέτη, στο οποίο τα ασυμπτωματικά άτομα που εκτίθενται σε επιβεβαιωμένο κρούσμα λαμβάνουν καθημερινά ταχεία τεστ για να παρακολουθούν τη μόλυνση και όχι να περιορίζονται αυτόματα στα σπίτια τους, δήλωσε η Ελίζαμπεθ Στούαρτ, αναπληρωτής κοσμήτορας για την εκπαίδευση στη Σχολή Δημόσιας Υγείας  Bloomberg του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Νομίζω ότι αυτό είναι το είδος της δημιουργικής και τεχνολογικής λύσης που θα χρειαστούμε», είπε η Δρ Στιούαρτ, «γιατί αυτό εξισορροπεί τον κίνδυνο Covid με την επιθυμία να διατηρήσουμε την δια ζώσης μάθηση των παιδιών».

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα