Με την έλευση και τη γιγάντωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η εργασία στο γραφείο έγινε αδύνατη αν όχι επικίνδυνη σε όλα τα μέρη του κόσμου. Για περισσότερους από 18 μήνες, εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν από το σπίτι καθ ‘όλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που τα περισσότερα κράτη επέβαλαν λόγω της Covid.

Τώρα, καθώς πολλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους, οι εντάσεις φαίνεται να εμφανίζονται υπό νέους όρους: όσοι είναι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 και όσοι δεν είναι.

Ειδικότερα στις ΗΠΑ, οι εταιρείες έχουν υιοθετήσει μια αυστηρή προσέγγιση ως προς το καθεστώς εμβολιασμού των εργαζομένων, με πολλές από αυτές να ανακοινώνουν ότι το προσωπικό τους πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένο προκειμένου να του επιτραπεί να επιστρέψει στο χώρο εργασίας.

Στα τέλη Αυγούστου, επίσης, η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) χορήγησε πλήρη έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της Covid.

Αυτή η έγκριση πυροδοτεί ήδη συγκρούσεις στους χώρους εργασίας, με μερικούς εργαζόμενους να σκληραίνουν τη στάση τους σχετικά με το εάν τα εμβόλια πρέπει να είναι υποχρεωτικά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τους συναδέλφους τους, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη με επίκεντρο τους χώρους εργασίας και το κλίμα που επικρατεί με το θέμα του εμβολιασμού.

Αυξάνονται οι συγκρούσεις

Η Seyfarth at Work διεξήγαγε έρευνα με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων μέχρι τα τέλη Αυγούστου και διαπίστωσε ότι υπήρχε ένας αυξανόμενος αριθμός συγκρούσεων και εντάσεων στους χώρους εργασίας που σχετίζονταν με τον εμβολιασμό.

Χωρίζοντας τους ερωτηθέντες σε δύο στρατόπεδα – τους «ενοχλημένους εμβολιασμένους» και τα «ταραγμένους ανεμβολίαστους» – η έρευνα κατέγραψε ότι και οι δύο πόλοι της αντιπαράθεσης, τόσο οι υποστηρικτές του εμβολιασμού όσο και οι αντίπαλοι της υποχρεωτικότητας, ένιωθαν μια αυξανόμενη αίσθηση δυσαρέσκειας.

Περίπου το 37% των εταιρειών που έλαβαν μέρος στην έρευνα της Seyfarth at Work ανέφεραν ότι το εμβολιασμένο προσωπικό ήταν θυμωμένο και απογοητευμένο από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού που δημιουργούσαν οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι. Η εταιρεία που διεξήγαγε την έρευνα επικαλέστηκε έναν εργαζόμενο εταιρείας στην Ανατολική Ακτή που δήλωσε: «Έχω μια γιαγιά και ένα μικρό παιδί στο σπίτι. Γιατί κάποιος εικοσάχρονος αρνητής της επιστήμης να τους θέσει και τους δύο σε κίνδυνο; »

Το εμβολιασμένο προσωπικό είναι επίσης ενοχλημένο με την προοπτική να κληθούν να καλύψουν τους συναδέλφους τους που μπορεί να αρρωστήσουν, ενώ άλλοι αντιτίθενται στους διαφορετικούς κανόνες στον ίδιο χώρο εργασίας (όπως δύο πρωτόκολλα κάλυψης) λόγω αυτών που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Οι μη εμβολιασμένοι, εν τω μεταξύ, διαμαρτύρονται για το πώς τους συμπεριφέρονται στην εργασία τους, με το 21% των ερωτηθέντων εταιρειών να σημειώνουν ότι το μη εμβολιασμένο προσωπικό «είναι πολύ στεναχωρημένο από τη σκληρή κρίση των άλλων συναδέλφων τους ή τις καλύτερες ευκαιρίες που προσφέρονται στους εμβολιασμένους συναδέλφους τους στο γραφείο», καθώς και το οικονομικό βάρος που επωμίζονται για την διενέργεια των τακτικών τεστ.

Ομάδα… «Vexcluded»

Σε μια εταιρεία μηχανικών, μια ομάδα μη εμβολιασμένου προσωπικού δημιούργησε ομάδα υποστήριξης ad-hoc (που αυτοαποκαλείται «αποκλεισμένοι» (vexcluded) με ένα μέλος της ομάδας να εξηγεί ότι «οι φόβοι για τα εμβόλια μάς έχουν μετατρέψει σε πραγματικούς αποκλεισμένους από το γραφείο».

Ο εμπειρογνώμονας εταιρικού δικαίου Φίλιπ Βέις, πρόεδρος της Seyfarth at Work, δήλωσε στο CNBC ότι οι διαφορές στο χώρο εργασίας χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

-Φραστικές και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντιπαραθέσεις

-Διαχωρισμός -άνθρωποι που αρνούνται να καθίσουν ή να εργαστούν κοντά ο ένας στον άλλο

-Διαμαρτυρία – συγκρούσεις μεταξύ εργαζομένων και διευθυντικών στελεχών για πολιτικές που επηρεάζουν και διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε εμβολιασμένους και μη

-Θυμωμένες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο

Αύξηση εχθρότητας

«Σε ορισμένους χώρους εργασίας έχουμε δει μια σημαντική αύξηση της εχθρότητας», δήλωσε ο Bεις. «Οι υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού αναφέρουν το άγχος που προκαλεί η προσπάθεια εφαρμογής των πολλαπλά μεταβαλλόμενων πολιτικών ασφάλειας της Covid, που σε ορισμένες περιπτώσεις, συνοδεύονται από ισχυρές εντάσεις τόσο από τους εμβολιασμένους όσο και από τους μη εμβολιασμένους.»

Ο Βέις εκτίμησε δε ότι οι διαιρέσεις και οι αντιπαραθέσεις θα αυξηθούν καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν στο γραφείο.

«Εκείνα τα άτομα που έπρεπε να παραμείνουν στο χώρο – ή έπρεπε να έρχονται τακτικά στο γραφείο τον τελευταίο χρόνο – έχουν ήδη συνηθίσει να αλλάζουν τους κανόνες του χώρου εργασίας και συχνά έχουν αναπτύξει κάποια κατανόηση και ελαστικότητα», είπε. «Τώρα, εκατομμύρια πρώην απομακρυσμένοι εργαζόμενοι επέστρεψαν, πολλές από τις απόψεις των οποίων για το εμβόλιο και άλλα μέτρα ενισχύθηκαν μετά από μήνες συναναστροφής με γνωστούς ομοϊδεάτες τους και είναι μάλλον λιγότερο προσαρμόσιμοι και ανοιχτόμυαλοι», κατέληξε ο επικεφαλής της Seyfarth at Work.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive