Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 και απολύονται επειδή δεν συμμορφώθηκαν με μια νέα διάταξη, δεν θα μπορούν να εισπράξουν επιδόματα ανεργίας, εκτός εάν υποβάλουν αίτημα εγκεκριμένο από γιατρό για ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της Νέας Υόρκης.

Η νέα διάταξη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης σχετικά με τα εμβόλια, η οποία τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα, καθιστά απαραίτητη προϋπόθεση οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία της Νέας Υόρκης να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται στον τομέα της κατ’ οίκον φροντίδας, σε ξενώνες και οίκους ευγηρίας, υποχρεούνται πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 7 Οκτωβρίου. Η διάταξη ισχύει επίσης για όλο το ιατρικό προσωπικό εκτός της Πολιτείας που έχει συμβόλαιο ή που κάνει πρακτική στη Νέα Υόρκη.

«Οι εργαζόμενοι στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, στα γηροκομεία ή στην εκπαίδευση, που εγκατέλειψαν οικειοθελώς ή διακόπηκε η σύμβασή τους επειδή αρνήθηκαν τον εμβολιασμό» δεν είναι επιλέξιμοι για ασφάλιση ανεργίας επειδή ο εργοδότης έχει «επιτακτικό συμφέρον» να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας της Νέας Υόρκης.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χοτσούλ, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να καλέσει ιατρικά εκπαιδευμένα μέλη και εργαζόμενους της Εθνικής Φρουράς εκτός της Νέας Υόρκης για να βοηθήσουν στην περίπτωση της έλλειψης εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, μόλις τεθεί σε ισχύ η διάταξη και ορισμένοι εργαζόμενοι δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για να εργαστούν.

Έως και την περασμένη Τετάρτη, το 84% των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Νέα Υόρκη είχε εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού. Έως την Πέμπτη, τα αντίστοιχα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων ανερχόταν στο 81% για το προσωπικό σε όλες τις εγκαταστάσεις φροντίδας ενηλίκων και στο 77% για το προσωπικό σε γηροκομεία στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η επίμαχη διάταξη έρχεται σε μια περίοδο που πολλά νοσοκομεία των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού. Με την εισροή ασθενών λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και με λιγότερους νοσηλευτές λόγω εξουθένωσης και δύσκολων συνθηκών εργασίας, πολλά υγειονομικά ιδρύματα υπολειτουργούν. Ωστόσο, μια έλλειψη σε νοσηλευτές διαφαίνεται εδώ και χρόνια, αλλά έχει επιταχυνθεί με το ξέσπασμα της πανδημίας καθώς ο φόβος μόλυνσης από COVID-19 έχει επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κορωνοϊός – Έρχονται οι «Μωβ περιοχές» και φέρνουν… μάσκες παντού
Επικαιρότητα |

Κορωνοϊός – Έρχονται οι «Μωβ περιοχές» και φέρνουν… μάσκες παντού

Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει εντός της εβδομάδας περισσότερες λεπτομέρειες προκειμένου να προβεί σε τελικές αποφάσεις σχετικά με το σενάριο των «Μωβ περιοχών»