Με ένα ηχηρό 56%  οι Βερολινέζοι ζητάνε από το δήμο να απαλλοτριώσει διαμερίσματα από μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, όπως η Vonovia και η Deutsche Wohnen,σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος . 

Την ίδια ώρα η Vonovia, η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία ενοικίασης κατοικιών, δήλωσε ότι έχει φτάσει το όριο του 50% που απαιτείται για την αγορά της μικρότερης ανταγωνίστριας Deutsche Wohnen. Αυτή η επιχειρηματική κίνηση δημιουργεί  ένα μεγαθήριο κατοικιών, που στο χαρτοφυλάκιο του θα έχει περίπου 550.000 διαμερίσματα αξίας άνω των 80 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η ομάδα που ξεκίνησε το δημοψήφισμα, όπως αναφέρει το Reuters, δήλωσε νίκη και κάλεσε τη γερουσία της πόλης να εκπονήσει νόμο για την απαλλοτρίωση και κοινωνικοποίηση μεγάλων ομάδων κατοικιών. Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι η πόλη θα αναλάβει τον έλεγχο περίπου 240.000 διαμερισμάτων.

«Η αγνόηση του δημοψηφίσματος θα ήταν πολιτικό σκάνδαλο. Δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να εφαρμοστεί η κοινωνικοποίηση των ομάδων κατοικιών», δήλωσε ο Κάλε Κούνκελ, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας.

Η σκυτάλη στους πολιτικούς και η αντίδραση της εταιρείας

Απαντώντας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο διευθύνων σύμβουλος της Vonovia, Ρολφ Μπουχ, δήλωσε πως «Οι απαλλοτριώσεις δεν λύνουν τις πολλαπλές προκλήσεις στην αγορά κατοικίας στο Βερολίνο». Ζήτησε περισσότερη συνεργασία από όλους τους παίκτες στην αγορά κατοικίας του Βερολίνου για την εξεύρεση πιο εποικοδομητικών λύσεων. Στις αρχές Σπετεμβρίου, η Vonovia και η Deutsche Wohnen ανακοίνωσαν ένα σχέδιο πώλησης σχεδόν 15.000 διαμερισμάτων στο Βερολίνο έναντι 2,46 δισεκατομμυρίων ευρώ ως μέρος της προσπάθειας να κερδίσουν πολιτική υποστήριξη για τη συγχώνευση τους.

Στις εκλογές της Κυριακής οι Σοσιαλδημοκράτες διατήρησαν τον έλεγχο του Βερολίνου, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση η υποψήφια τους Φραντζέσκα Γκίφεϊ θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης. Η Γκίφεϊ είχε ταχθεί κατά των απαλλοτριώσεων αλλά είπε ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνονται σεβαστά.«Εξακολουθώ να είμαι της άποψης ότι οι απαλλοτριώσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία ούτε ενός νέου διαμερίσματος ή στην επίλυση του μεγάλου ζητήματος της προσιτής στέγασης», είπε στο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD τη Δευτέρα. Κάλεσε την κυβέρνηση του Βερολίνου να συντάξει ένα νομοσχέδιο και να προβεί σε νομική επανεξέταση του. «Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να ελεγχθεί και αν δεν είναι συνταγματικό, τότε δεν μπορούμε να το κάνουμε»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους