Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρούν την πρωτιά σε κρούσματα και θανάτους από κορωνοϊό και την πανδημία να μην λέει να καταλαγιάσει, έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση Pediatrics προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στο θλιβερό παζλ των συνεπειών της πανδημίας: την εκτίναξη του αριθμού των παιδιών που έμειναν ορφανά λόγω της κρίσης.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της αμερικανικής ακαδημίας Παιδιατρικής υπολογίζει πως μεταξύ Απριλίου 2020 και Ιουνίου 2021, πάνω από 140.0000 παιδιά στις ΗΠΑ, ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχασαν τη μητέρα τους, τον πατέρα τους, ή γενικά τον κηδεμόνα τους, που ήταν υπεύθυνος για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Το θανατηφόρο πέρασμα του ιού έπληξε κυρίως τους ενήλικες των μειονοτήτων, που ήδη βρίσκονται στατιστικά σε δυσχερέστερη οικονομική θέση, με αποτέλεσμα τα παιδιά των κοινοτήτων αυτών να είναι αντιμέτωπα με τις συνέπειες μιας «κρυμμένης» κρίσης.

Πραγματικά, αν και τα άτομα που ανήκουν στις διάφορες εθνικές μειονότητες των ΗΠΑ αναλογούν περίπου στο 39% του αμερικανικού πληθυσμού, η έκθεση δείχνει πως περίπου το 65% των παιδιών των μειονοτήτων αυτών έχουν χάσει τον βασικό τους γονέα/κηδεμόνα από κορωνοϊό. Στα παιδιά της λευκής κοινότητας το ποσοστό ανέρχεται στο 35%. ¨

«Ο θάνατος ενός γονέα σηματοδοτεί μια ανυπολόγιστη απώλεια που αλλάζει ριζικά τη ζωή ενός παιδιού» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Νόρα Βόλκοου, διευθύντρια του ινσιτούτου National Institute on Drug Abuse, που βοήθησε στη διαμόρφωση και χρηματοδότηση της έκθεσης. Πρόκειται δε, για μια τραγωδία που δεν έχει απασχολήσει τις αρχές, επεσήμανε.

«Η αντιμετώπιση της απώλειας που βιώνουν αυτά τα παιδιά θα πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες μας» σχολιάζει η ερευνήτρια του CDC, Σούζαν Χίλις επισημαίνοντας πως το ζήτημα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, τόσο τώρα όσο και μετά το πέρας της πανδημίας. Ειδικά με δεδομένο πως τα παιδιά που μένουν ορφανά υπό αντίξοες συνθήκες είναι πιο επιρρεπή σε πολλαπλούς φυσικούς, ψυχολογικούς και πνευματικούς κινδύνους, με πιο ακραία περίπτωση την αυτοκτονία. To Centers for Disease Control and Prevention ήταν επίσης ανάμεσα στους υποστηρικτές της έκθεσης.

Η έκθεση εντοπίζει και γεωγραφικές διαφοροποιήσεις, με τις πολιτείες της Καλιφόρνια, του Τέξας, της Φλόριντα και της Νέας Υόρκης να είναι αυτές που αριθμούν τον μεγαλύτερο αριθμό ορφανών από την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.