Η ακρίβεια που έχει αρχίσει να «χτυπάει» τις τσέπες των καταναλωτών, η πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών στη χώρα αλλά και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και οι απειλές της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, συνθέτουν την «καυτή» ατζέντα που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ανακοινώσαμε πρόγραμμα που απορροφά το 80% των ανατιμήσεων στο ρεύμα»

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας και της ακρίβειας που έχει φτάσει στις τσέπες των καταναλωτών, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «είχαμε εντοπίσει από νωρίς ότι αυτή η πίεση θα φτάσει στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Για το ηλεκτρικό ρεύμα, από τη ΔΕΘ ανακοινώσαμε ένα πρόγραμμα που απορροφά σχεδόν το 80% των ανατιμήσεων. Και η ίδια η ΔΕΗ έχει ένα πρόγραμμα δόσεων που διευκολύνει τους καταναλωτές. Για το επίδομα θέρμανσης, το διπλασιάσαμε και διευρύναμε τους ανθρώπους που θα ωφεληθούν. 1,5 εκατ. νοικοκυριά θα ωφεληθούν από αυτό».

«Επεξεργαζόμαστε σχέδιο διευκολύνσεων για τη θέρμανση»

«Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο διευκολύνσεων για τη θέρμανση, θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα. Πήραμε έγκαιρα μέτρα. Στο φυσικό αέριο οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες. Τα μέτρα είναι αυτά που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας μεγέθη. Αλλά στο κομμάτι της ενέργειας, επειδή είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται δυναμικά, εδώ είμαστε και την παρακολουθούμε, και αν υπάρχουν τα περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις θα το δούμε» πρόσθεσε.

Σχετικά με το αν υπάρχει σκέψη για κάποιο έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους ή χαμηλόμισθους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «ισχύει αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για το Δεκέμβριο, ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όσους το δικαιούνται. Εστιάζουμε στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, και ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια θα εξετάσουμε την καταβολή επιδόματος στο τέλος του έτους».

«Συνεχίζουμε μέχρι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν»

Στο μέτωπο της πανδημίας, και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο ίδιος είπε ότι «ο κ. Γεωργιάδης ανασκεύασε τη δήλωσή του. Η ουσία είναι ότι αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που μας έδινε συγχαρητήρια όλος ο κόσμος και συνεχίζουμε μέχρι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος. 9 στους 10 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

«Οι παρελάσεις θα γίνουν με όλα τα μέτρα»

Μένοντας στο ίδιο θέμα, και αναφερόμενος στις παρελάσεις που θα πραγματοποιηθούν, την ώρα που στη Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο», ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «δεν είμαστε όπως πέρυσι. Πάνω από 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. Αν δε γίνονταν οι παρελάσεις, θα έμενε ο κόσμος κλειδωμένος στο σπίτι; Γίνονται μαζικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ο κόσμος πάει στα γήπεδα. Η παρέλαση είναι σε εξωτερικό χώρο. Θα φορούν τις μάσκες τους, θα τηρούν τα μέτρα. Όσοι παρελάσουν θα έχουν αποστάσεις. Η απόφαση που έχουμε πάρει, με αφετηρία ότι οι 2 στους 3 ενήλικες συμπολίτες μας είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε νοσήσει, είναι ότι η κοινωνία λειτουργεί και έχουμε πάρει πίσω τη ζωή. Δεν θα πάμε πίσω από αυτό, για λόγους κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς».

 «Θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές της Τουρκίας με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία»

Απαντώντας στο πώς θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις απειλές της Τουρκίας για «πόλεμο», ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και παρακαταθήκη τα όσα έχουν γίνει σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και θωράκισης της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Έχει ενισχυθεί το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας στο Αιγαίο και στη ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Για να πηγαίνουν οι χώρες μπροστά χρειάζονται σταθερές κυβερνήσεις»

Μιλώντας, τέλος, για τις διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και το ενδεχόμενο συνεργασίες στις επόμενες εκλογές, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «Παρακολουθούμε τις διεργασίες με πολιτικό ενδιαφέρον και με σεβασμό. Η κυβέρνηση σε σχέση με την επόμενη μέρα, δεν ετεροκαθορίζεται. Αυτοπροσδιορίζεται με βάση τις πολιτικές της. Αλλάζουμε τη χώρα, ανοίγουμε δρόμους. Σε ό,τι αφορά στα διλήμματα του επόμενου εκλογικού κύκλου, ήμασταν συγκεκριμένοι. Ένα βασικό διακύβευμα για να πηγαίνουν οι χώρες μπροστά είναι οι σταθερές κυβερνήσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα