Έκκληση για ίση μεταχείριση και αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά της Covid-19, με βάση και την λίστα έγκρισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διατύπωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, κατά την τοποθέτηση του (μέσω video link) στη σύνοδο του G20.

O Κινέζος ηγέτης επεσήμανε πως η χώρα του έχει διαθέσει πάνω από 1,6 δισ. δόσεις κατά του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο και πως συνεργάζεται με 16 χώρες προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή επιπλέον δόσεων.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να βελτιωθεί η πρόσβαση των αναπτυσσόμενων κρατών στα εμβόλια και μάλιστα σε προσιτές τιμές» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η Κίνα έχει μια ετήσια παραγωγική δυνατότητα που φτάνει τα 7 δισ. δόσεις εμβολίων.

Πάντως, ο Σι Ζινπίνγκ υποστήριξε το αίτημα του ΠΟΕ για άρση της πατέντας των εμβολίων προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και η διαθεσιμότητα και ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις της Δύσης να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους με τον τρίτο κόσμο.

Σημειώνεται πως τα δύο εμβόλια που έχει δημιουργήσει η Κίνα, το Sinovac Biotech και αυτό της Sinopharm περιλαμβάνονται στην έκτακτη λίστα χρήσης του ΠΟΥ. Όμως, αρκετές δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, εμφανίζονται λίαν επιφυλακτικές στην αναγνώριση τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων