Με στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και τη φιλοδοξία να δώσει τέλος στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία που κρατούσε για χρόνια στα συρτάρια επενδυτικά σχέδια τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, δηλώνοντας αισιόδοξος για την ώθηση που μπορεί να προσφέρει στην αναπτυξιακή διαδικασία.

«Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη γραφειοκρατία και τα υψηλότερα ποσοστά κρατικών ενισχύσεων, πιστεύω ότι θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακή έκρηξη τα επόμενα χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει σημαντικά τον χρόνο έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων στις 60 ημέρες από 110 που είναι σήμερα».

«Βήμα προς την ισχυρή ανάπτυξη»

Για ένα από τα μεγαλύτερα βήματα της κυβέρνησης προς την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θεσμικά εργαλεία που προωθούν την υγιή επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό.

Σημαντικά κίνητρα προβλέπει ο νέος νόμος για τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό στην πράσινη μετάβαση, στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, στη στήριξη καινοτόμων επενδύσεων, στην ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και των λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο δεν θα μπορεί να υπερβεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται πως οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικούì σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν θα μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα 20 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 30 εκατ. ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται είτε από τις επιτροπές που συστήνονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης είτε από ορκωτό ελεγκτή εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ορκωτών Ελεγκτών.

Η πρόοδος των έργων θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά, όπως ηλεκτρονικά θα γίνεται και η ενημέρωση όσων τα επενδυτικά σχέδια απορρίπτονται από την ένταξη.

Οι επιχειρήσεις που θα υπάγονται θα οφείλουν να τηρούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου για τρία-πέντε έτη, αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης, υποχρεώσεις που μεταξύ αυτών είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Μορφές ενισχύσεων

Τα είδη των ενισχύσεων είναι: Φορολογική απαλλαγή, η οποία συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιουμένων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, με βάση την οικεία φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους.

Επιχορήγηση, η οποία αφορά τη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του σχεδίου. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, η οποία δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα επτά χρόνια από την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Επίσης, επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης καθώς και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου.

Τα ανώτατα ύψη των ενισχύσεων κάθε καθεστώτος θα καθορίζονται από τον χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και θα αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ θα προσαυξάνονται κατά 10% για μεσαίες επιχειρήσεις και κατά 20% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Μάλιστα για τα επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ (μεγάλα επενδυτικά σχέδια), το μέγιστο επιτρεπτό ποσό ενίσχυσης θα υπολογίζεται μέχρι 50 εκατ. ευρώ, το 100% της ανώτατης επιτρεπόμενης περιφερειακής ενίσχυσης στην οικεία περιοχή, εξαιρουμένης της αυξημένης ενίσχυσης για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και μέχρι τα 100 εκατ. ευρώ παρέχεται το 50% και άνω των 100 εκατ. ευρώ δεν παρέχεται κανένα ποσοστό ενίσχυσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία