Η Χίος, ήταν ανέκαθεν ένα από τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά που έβγαζε θαλασσινούς. Και όπως λέει το τραγούδι, ιδιαίτερα επιδέξιους καπετάνιους. Αυτή η παράδοση, είχε και ένα άλλο αποτέλεσμα: να δημιουργεί πίσω στη στεριά «καπετάνισσες», τις γυναίκες που έμεναν να φροντίσουν και διαχειριστούν την οικογένεια, όσο ο ναυτικός έλειπε στα μακρινά ταξίδια.

Η κυρά Μαριγώ, ήταν μια από αυτές στο χωριό μου, αρκετές δεκαετίες πριν. Μόνο που είχε την ατυχία να χάσει τον σύζυγό της νωρίς σε ένα «μπάρκο» χωρίς επιστροφή. Έπρεπε πια να ξεπερνά μόνη τις αμέτρητες δυσκολίες εκείνης της εποχής, να είναι ταυτόχρονα ο άντρας και η γυναίκα του νοικοκυριού, ο πατέρας και η μητέρα των δύο παιδιών της. Και πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο: να κρατήσει το σπιτικό της, να μεγαλώσει δυο παιδιά με εξαιρετικό χαρακτήρα, και να κερδίσει τον σεβασμό όλων για το κουράγιο, τη δύναμη και την επιμονή της να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή.

Σε κάποιο καλοκαιρινό ταξίδι μου εκεί, όταν είχε πια γεράσει στο σώμα, αλλά ποτέ στην ψυχή, την είχα ρωτήσει πού είχε βρει τη δύναμη να κάνει όλα αυτά στη ζωή της. Με κοίταξε με εκείνα τα σπινθηροβόλα μάτια της και μου είπε χαμογελώντας: «Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Η ζωή με έκανε διπλά υπεύθυνη!».

Όταν δεν έχεις άλλη επιλογή από την επιτυχία

Ο Γιώργος, είχε τελειώσει τις σπουδές του ως μηχανικός, και τα μεταπτυχιακά του στη διοίκηση επιχειρήσεων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εργαζόταν ως υπεύθυνος παραγωγής σε ένα μεσαίου μεγέθους εργοστάσιο.

Διαβάστε επίσης: Η αξία της προσωπικής επαφής 

Δεν ήταν άσχημη δουλειά, αλλά για εκείνον ήταν περιοριστική. Θεωρούσε ότι δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί επαγγελματικά στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Έκανε λοιπόν επαφές σε επιχειρήσεις όπου πίστευε ότι μπορούσε να δημιουργήσει και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί.

Σε έναν όμιλο, δέχθηκαν να μελετήσουν κάποια ιδέα του για μια νέα δραστηριότητα. Σύντομα παρουσίασε στο διοικητικό συμβούλιο τις γενικές γραμμές του επιχειρηματικού σχεδίου του. Η ανταπόκριση ήταν θετική. Η απάντησή τους: «Επιθυμούμε να προχωρήσουμε. Θα χρηματοδοτήσουμε το εγχείρημα. Από εσάς θέλουμε όχι μόνο να σχεδιάσετε, αλλά και να αναπτύξετε τη νέα επιχείρηση, από τη θέση του γενικού διευθυντή…».

Η πρόταση αυτή ήταν ό, τι καλύτερο θα μπορούσε να φανταστεί. Όμως, ήταν ταυτόχρονα ένα μεγάλο βάρος στους ώμους του. Η γενική διεύθυνση είναι ταυτόχρονα τιμή, και μεγάλη ευθύνη. Επιπλέον, δεν είχε αντίστοιχη εμπειρία. Από την άλλη μεριά, θα είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει και ανδρώσει την ιδέα του στην πράξη. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να δεχθεί. Και εργάσθηκε σκληρά, έξυπνα και με όρεξη.

Αν κάποιες φορές στην πορεία βρισκόταν σε δύσκολη θέση, γνώριζε ότι έχει τη στήριξη των ανθρώπων του διοικητικού συμβουλίου. Εκτιμούσαν τη δουλειά του, την οργανωτικότητά του, όλες τις ικανότητές του. Πίστευαν σε αυτόν, γι’ αυτό του είχαν δώσει την απεριόριστη εξουσία, αλλά ταυτόχρονα και την υπευθυνότητα να επιτύχει. Αυτό ήταν απολύτως ξεκάθαρο και στον ίδιο. Επομένως, όπως έλεγε, «δεν έχω άλλη επιλογή από την επιτυχία».

Και αυτή η πεποίθηση έφερε πραγματικά εξαιρετικά αποτελέσματα. Η επιχείρηση αυτή, μικρή σε μέγεθος στην αρχή, κατόρθωσε να γίνει ηγέτιδα στο χώρο της. Να ξεπεράσει τις τρεις πολύ μεγαλύτερες που υπήρχαν στη συγκεκριμένη αγορά νωρίτερα. Τα όπλα της; Καινοτομία, μεθοδικότητα, και υπευθυνότητα για τα αποτελέσματα.

Δυο λέξεις για τους managers

Πόσες φορές ακούσατε -ή είπατε εσείς- τη φράση «μα καλά, γιατί όλοι οι υφιστάμενοί μου είναι ανίκανοι;». Και πιθανόν η παρατήρηση αυτή να έχει φαινομενικά βάση. Γιατί απλώς είναι μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Όταν νομίζουμε ότι οι άνθρωποί μας θα αποτύχουν, αυτό θα συμβεί. Αλλά και αντίστροφα: αν πιστέψουμε ότι θα επιτύχουν και τους το πούμε ξεκάθαρα, θα φροντίσουν να επαληθευτούμε και να επιβεβαιωθούν. Θυμηθείτε το έργο «Ωραία μου κυρία»: τη θαυμαστή μεταμόρφωση μιας ανθοπώλισσας, που ο δάσκαλός της πίστεψε ότι μπορεί να αλλάξει πρόσωπο και ζωή.

Πρέπει να σταματήσετε να κάνετε τη δουλειά των υφισταμένων σας. Δώστε τους υπευθυνότητες και δείξτε τους εμπιστοσύνη. Πραγματική. Θα εκπλαγείτε θετικά με τα εκπληκτικά αποτελέσματα!

Ο Σταμάτης Παππάς, MEng/MBA, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive