Μαύρο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας σημειώθηκε σήμερα με τις μολύνσεις να ξεπερνούν τις 20.000.

Οι ειδικοί μιλούσαν εδώ και μέρες για μία επικείμενη αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, ωστόσο, το ρεκόρ χωρίς προηγούμενο που σημειώθηκε σήμερα οδηγεί στη λήψη των μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά.

Για το λόγο αυτό, την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνώμονων, η οποία θα αποφασίσει και θα εισηγηθεί – αν κριθεί απαραίτητο – τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, να ισχύσουν πριν την Πρωτοχρονιά.

Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε ουσιαστικά όλοι οι πολίτες θα κάνουν Πρωτοχρονιά σπίτι τους, εκτός κι αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα μέτρα.

«Έχουμε αυξημένα κρούσματα. Η αύξηση της διασποράς της Όμικρον προκαλεί μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Είναι φυσιολογικό ο αριθμός να σοκάρει, αλλά ήταν κάτι που το περιμέναμε», είπε, μιλώντας στο Live News του MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε μια μετάλλαξη που μεταδίδεται ιδιαίτερα γρήγορα, δεν φαίνεται όμως αυτή η έκρηξη κρουσμάτων να αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε, χωρίς πανικό», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου.

Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάει δύο χρόνια αυτή η ιστορία. Δεν υπάρχει απόφαση που να είναι ευχάριστη, όλες δημιουργούν προβλήματα και πλήττουν άλλους λίγο και άλλους πολύ. Η τρίτη δόση πάει καλά. Έχουμε το 88% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο. Είμαστε σε περίεργη στροφή της πανδημίας. Αυτό το στέλεχος μεταδίδεται πιο γρήγορα και οφείλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Έχουμε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος να πάει ο ιός σε αυτές τις ηλικίες και να επιβαρύνουμε περισσότερο το σύστημα υγείας είναι κάτι που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους».

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου, αλλά ίσως και νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

«Το μείζον είναι πώς δεν θα επιτρέψουμε στην Όμικρον να μεταφερθεί από τους νέους ανθρώπους στις μεγαλύτερες ηλικίες, προκειμένου να μην ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Πάντοτε χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του στα νούμερα της πανδημίας, όπως αυτή εξελίσσεται» σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα νέα μέτρα να ισχύσουν νωρίτερα από το νέο έτος.

Ο αριθμός των κρουσμάτων εκεί που είναι σήμερα «και η πρώτη εικόνα που θα έχουμε αύριο», εξήγησε ο κ. Οικονόμου, «στη συνεδρίαση που θα έχει η επιτροπή, ενδεχομένως, να εισηγηθεί να έρθουν τα μέτρα λίγο νωρίτερα. Είναι αναγκαία παρέμβαση όταν βλέπεις την κατάσταση να εξελίσσεται και να διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο».

Στόχος των μέτρων είναι να μπει ένα φρένο στην υπερμετάδοση της παραλλαγής Όμικρον.

«Για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά, φέρνουμε νωρίτερα ίσως τα μέτρα. Είμαστε μπροστά σε μια έκρηξη κρουσμάτων και οφείλουμε να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά. Έχουν έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα τα μέτρα, δεν είναι επ’ αόριστον», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα για τα γήπεδα είναι υπερβολικά, δεδομένου ότι ο κόσμος μπορεί να μεταφερθεί σε καφετέριες, απάντησε πως ούτε η καφετέρια θα εξακολουθεί να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

«Και σε άλλες χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Το μέτρο έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Τα γήπεδα δυστυχώς είναι χώροι που ο ιός μεταδίδεται εύκολα και έχουμε κίνδυνο υπερμετάδοσης. Είναι αναγκαίο και προσωρινό μέτρο για το επόμενο διάστημα», προσέθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα