Σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της μάχης της με τον κορωνοϊό βρίσκεται η Ελλάδα, με τη παραλλαγή Όμικρον να εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού και τους επιστήμονες να προειδοποιούν για… αναβίωση της καταστροφικής Δέλτα.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες αναφέρονται στην τρίτη δόση του εμβολίου, η οποία όπως επισημαίνουν πως δεν αρκεί για το τείχος προστασίας, ενώ υπογραμμίζουν πως ούτε η τέταρτη δόση αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα, ώστε να εξαφανιστεί ο φονικός ιός.

Ο ιός θα παραμείνει μόνιμα

Ενδεικτικά είναι τα όσα λέει ο καθηγητής Δρ. Ρίτσαρντ Νεερ από το Βιολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία, ο οποίος σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ τόνισε πως «ο δρόμος μας προς ένα ενδημικό Sars– CoV– 2  είναι ανώμαλος. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί ούτε μετά την πανδημία.

«Μάλλον, ο ιός θα παραμείνει μακροπρόθεσμα και θα κυκλοφορεί επαναλαμβανόμενα, πιθανώς εποχιακά». Επισήμανε επίσης ότι προσεγγίζουμε πλέον ένα σημείο όπου σχεδόν όλοι έχουν κάποια ανοσία είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω μόλυνσης. Αυτό μειώνει το βάρος της νόσου που μπορεί να προκαλέσει ο SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο καθηγητής σημείωσε πως «η εμβολιαστική προστασία μειώνεται, αφενός γιατί αλλάζει ο ιός και αφετέρου λόγω της πτώσης του επιπέδου των αντισωμάτων. Ακόμη και οι εφάπαξ λοιμώξεις δεν προσφέρουν μόνιμη προστασία και οι επαναμολύνσεις με αυτούς τους ιούς δεν είναι ασυνήθιστες. Το πόσο συχνά θα μολυνόμαστε ξανά από τον SARS-CoV-2 στο μέλλον δεν είναι ακόμη σαφές».

Όσον αφορά τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς, ο ίδιος σημείωσε, πως αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για ευάλωτες ομάδες όπως και σε ηλικιωμένους και εκείνους με προϋπάρχουσες παθήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η προστασία από τη μετάδοση του ιού θα είναι προφανώς περιορισμένη χρονικά, η αυτοπροστασία είναι ακόμη πιο σημαντική για αυτές τις ομάδες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πιθανή η επανεμφάνιση της Δέλτα

Αυτό όμως που είναι πιο ανησυχητικό από όλα είναι η πρόβλεψη πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επανεμφανιστεί ότι καταφέρουμε και «δαμάσουμε» την Όμικρον.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν είναι όλες οι λοιμώξεις με την Όμικρον ήπιες, ενώ και οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης είναι επίσης άγνωστες.

Συνέχισε λέγοντας πως μια μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον δεν προστατεύει ενδεχομένως επαρκώς από τη μόλυνση με την Δέλτα ή άλλες παραλλαγές τουλάχιστον αν δεν υπάρχει ανοσία από την Δέλτα πριν από μια νεα μόλυνση. Έτσι το κύμα της Όμικρον δεν μας προστατεύει απαραίτητα από περαιτέρω κύματα στο μέλλον».

Δεν απέκλεισε μάλιστα ότι μπορεί να προκύψουν και νέες παραλλαγές που θα μας οδηγούσαν ξανά σε ένα σημείο μηδέν καθώς είναι δυνατή η εμφάνιση νέων παραλλαγών μέσω του ανασυνδυασμού παλαιών παραλλαγών, κάτι που ήδη γνωρίζουμε από τους ιούς κορωνοϊού.

Εκτίμησε πάντως πως η παραλλαγή Δέλτα θα μπορούσε να επιστρέψει. Πρόκειται άλλωστε για μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν η ανοσία έχει εξασθενίσει, μπορεί να αποκτήσει ξανά πλεονέκτημα έναντι της Όμικρον με την Δέλτα να οδηγήσει και πάλι σε σοβαρές πορείες της νόσου.

Η τρίτη δόση δεν χτίζει τείχος ανοσίας

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες εμφανίζονται σκεπτικοί αναφορικά τόσο με την τρίτη, όσο και με την τέταρτη δόση του εμβολίου. Σε αυτά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί στη χορήγηση της τέταρτης δόσης, τονίζοντας πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική.

«Αυτό δεν αποτελεί λύση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού» εξήγησε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όπως προέταξε η κ. Θεοδωρίδου, η αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη.

«Η τρίτη δόση δεν χτίζει τείχος ανοσίας»

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου είναι της τάξεως του 50% σε ό,τι αφορά τη νόσο, κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό για τον FDA.

«Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσία και να σταματήσει την μετάδοση. Ενώ το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα είναι αποτελεσματικό και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό».

Ως προς τη θνητότητα, η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει κατά 95% μετά από δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, το αντίστοιχο ποσοστό με δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχεται σε 59%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων