Με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2021 κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βρετανία τον Φεβρουάριο, καθώς οι δαπάνες για ταξίδια και ψυχαγωγία αυξήθηκαν μετά από τη χαλάρωση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI ανέβηκε στις 60,2 μονάδες τον Φεβρουάριο από 54,2 μονάδες τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας έτσι υψηλό οκταμήνου. Μάλιστα, κινήθηκε υψηλότερα κι από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Την άνοδο αυτή οδήγησε κυρίως  η σημαντική βελτίωση του δείκτη ΡΜΙ του κλάδου των υπηρεσιών που αυξήθηκε στις 60,8 μονάδες από τις 54,1 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ ο ΡΜΙ στον μεταποιητικό τομέα παρέμεινε αμετάβλητος στις 57,3 μονάδες.

Παράλληλα, στην έκθεση της HIS Markit, καταγράφηκε και αύξηση στις νέες παραγγελίες παραπέμποντας σε περαιτέρω βελτίωση των επιπέδων εμπιστοσύνης και τις προοπτικές της αγοράς, καθώς οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μόνο μελανό σημείο, το γεγονός πως η έκθεση για μια ακόμη φορά εντοπίζει αυξημένη πίεση από το μέτωπο του κόστους που μάλιστα σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση από το 1998. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια νέα αύξηση στις τιμές, αν και η αύξηση ήταν πιο χαμηλή σε σχέση με τις αρχές της χρονιάς.

Το τελευταίο έρχεται να «κουμπώσει» στην απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει ήδη σε αύξηση των επιτοκίων, ανησυχώντας για την διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά. Μάλιστα, τον ερχόμενο μήνα θεωρείται βέβαιο πως το συμβούλιο θα αποφασίσει και νέα αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή