Έναν τελείως διαφορετικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ζητά η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες.

Προσαρμοσμένο σε συνθήκες πολέμου και με σκοπό να περιορίσει την επιβάρυνση των οικονομιών των κρατών μελών της Ε.Ε. από την ενεργειακή κρίση, η οποία εντείνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό είναι και το σκεπτικό της πρότασης που καταθέτει σήμερα στις τρεις το μεσημέρι η χώρα μας μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς με το πολιτικό της σκέλος να περιγράφει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας μετά την πολεμική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πρόταση Μητσοτάκη που στηρίζεται στη βάση της αλληλεγγύης των κρατών – μελών υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και χθες ο κ. Σκρέκας την εξειδίκευσε αποστέλλοντας την στους εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans και Margrethe Vestager, στον Επίτροπο για την Οικονομία, Paolo Gentiloni, στην Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson και στην Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας και Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, Barbara Pompili.

Μηχανισμός Αλληλεγγύης για την Ενεργειακή Κρίση

Η ΕΤΕπ, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, θα μπορούσε να προχωρήσει και στη χρηματοδότηση ακόμα και των επιδοτήσεων προς τα νοικοκυριά και των επιχειρήσεων που δίνουν οι κυβερνήσεις αλλά και στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Προτείνεται ουσιαστικά μία διαφορετική δραστηριότητα της Τράπεζας, η οποία μέχρι σήμερα περιοριζόταν στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και παροχή εγγυήσεων για δάνεια προς επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτείνει να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Αλληλεγγύης για την Ενεργειακή Κρίση – EU Energy Crisis Solidarity Facility (ECSF).

Τα κράτη μέλη θα λαμβάνουν χαμηλότοκα δάνεια 12ετούς και 15ετούς διάρκειας ώστε να χρηματοδοτήσουν είτε επιδοτήσεις ευάλωτων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά ακόμη να στηρίξουν επιχειρήσεις που πλήττονται από τις κυρώσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση αν ένα κράτος – μέλος δεν θέλει να επιδοτήσει την τελική κατανάλωση θα μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση για το κόστος ηλεκτροπαραγωγής.

Επίσης η ελληνική πλευρά προτρέπει τα ανώτατα ευρωπαϊκά όργανα ώστε να ανάψουν το «πράσινο» φως στην ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση αποθηκευτικών εγκαταστάσεων ορυκτών καυσίμων και αμυντικών δαπανών που θα αφορούν την ενεργειακή αποδοτικότητα στρατιωτικών εγκαταστάσεων κλπ.

Τα δάνεια που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα αποπληρώνονται με τα έσοδα από ρύπους ή με εισφορά ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας επίσης ζητά τα δάνεια αυτά να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Επιδοτήσεις Μαρτίου

Η προαναφερόμενη κίνηση της ελληνική κυβέρνηση αποσκοπεί ουσιαστικά στην ενιαία αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ωστόσο προχωρά και σε μία δεύτερη κίνηση η οποία παρέχει στήριξη στην εγχώρια αγορά. Αυτή αφορά στη χορήγηση των επιδοτήσεων του Μαρτίου για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Πηγές κάνουν λόγο για ένα πακέτο ενισχύσεων ύψους 350 εκ. ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι έτοιμη να χορηγήσει και τις επιδοτήσεις του Μαρτίου στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις που θα προβλέπουν ενισχύσεις συνολικού ύψους περίπου 350 εκ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και το πακέτο του Φεβρουαρίου. Η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος θα κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα.

“Plan B” για ενεργειακή επάρκεια

Στο μέτωπο της ενεργειακής επάρκειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων έχει έτοιμο το plan B σε περίπτωση που οι κυρώσεις της Ε.Ε. με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT προκαλέσουν τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου. Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο εφοδιασμός του ελληνικού συστήματος θα γίνεται με φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα και τον αγωγό TAP.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, ενώ το χτίσιμο διαχρονικά ισχυρών διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με ΗΠΑ, Κατάρ και Αλγερία θα επιτρέψουν την προμήθεια επιπλέον φορτίων LNG στην περίπτωση που διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά το χρόνο αναπλήρωσης ποσοτήτων LNG πηγές σημειώνουν ότι ένα φορτίο για να φτάσει στο νησάκι απέναντι από τα Μέγαρα και εκφορτώσει τις ποσότητες υγροποιημένου αερίου χρειάζεται περί τις 5 με 7 ημέρες.

Επιπλέον είναι σε ετοιμότητα και η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, υδροηλεκτρικών σταθμών αλλά και εργοστασίων φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας και με ντίζελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια