Οι ταυτότητες – πολιτικές και ιδεολογικές- δεν κάνουν πολιτική

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg και στις δημοσιογράφους Francine Lacqua και Anna Edwards.

«Είμαι ένας κεντροδεξιός πολιτικός που πιστεύει στις ελεύθερες αγορές που λειτουργούν εύρυθμα. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν η χονδρική αγορά φυσικού αερίου λειτουργεί αυτή τη στιγμή σωστά ή αν έχει πάψει να λειτουργεί με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Αν απλώς προβάλετε το γράφημα σχετικά με τις διακυμάνσεις στο δείκτη TTF τις τελευταίες εβδομάδες, πιστεύω ότι είναι απολύτως προφανές ότι αυτή δεν είναι πλέον μια αγορά που λειτουργεί σωστά.

Συνεπώς, με βάση αυτό, τίθεται το ερώτημα εάν πρέπει να κάνουμε μια πιο δραστική παρέμβαση, ουσιαστικά για την επανεκκίνηση της αγοράς, την εξισορρόπησή της, ώστε να φροντίσουμε να αποφύγουμε υπερβολικές διακυμάνσεις, που ουσιαστικά δεν έχουν καμία σχέση με τους θεμελιώδεις κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Αυτή είναι η ουσία της πρότασής μου προς την Επιτροπή. Κατανοώ ότι πρόκειται για μια τολμηρή πρόταση, αλλά τουλάχιστον θέτει ξεκάθαρα την ουσία του διλήμματος στο Συμβούλιο, το οποίο θα συζητήσει αυτό το θέμα αύριο».

Η ώρα της πολιτικής

«Όταν οι αγορές παύουν να λειτουργούν προς το συμφέρον των πολιτών και των οικονομιών, με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, τότε έρχεται η ώρα της πολιτικής και ρυθμιστικής παρέμβασης ώστε να ισορροπήσουν σε νέα πιο λογικά επίπεδα. Τώρα είναι αυτή η ώρα», επισημαίνει σε μια ανάρτηση του, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στο Linkedin.

Πρόκειται για μια ανάρτηση που παρακολουθεί την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen και ένα άρθρο στο  politico, ζητάει την κοινή παρέμβαση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας στις διεθνείς αγορές εμπορίας φυσικού αερίου με 6 άμεσα και προσωρινά μέτρα που θα βάλουν τέρμα στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών ενέργειας.  Για όποιον ενδιαφέρεται : https://www.politico.eu/article/europe-russia-gas-trade-energy-ukraine-war/

Ο δρόμος είναι ανοικτός

Πριν την έλευση της πανδημίας κανείς – σε οποιοδήποτε επίπεδο- δεν θα μπορούσε να φανταστεί μια συλλογική πρωτοβουλία και απόφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τον «κοινό δανεισμό». Και όμως, το πρώτο βήμα έγινε δίχως κραδασμούς παρέχοντας πλέον μια πλούσια εμπειρία και – γιατί όχι- τεχνογνωσία. Καρπός αυτής της συλλογικής πολιτικής πρωτοβουλίας και απόφασης ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το εργαλείο RRF με λίγα λόγια όχι μόνο «δούλεψε» αλλά και άνοιξε δρόμους – πρωτόγνωρους και πρωτοποριακούς. Παρότι όλοι – εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Θεσμών και πολιτικές ηγεσίες – ορκίζονται ότι το RRF θα είναι ένας μηχανισμός μια και έξω, μια εφάπαξ κίνηση που δεν επαναλαμβάνεται, ο διάλογος έχει πια ανοίξει και δεν είναι καθόλου εύκολο να … «κλείσει».

Αντιρρήσεις, διαφωνίες, ενστάσεις υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ούτε η δεσποτική Ρωσία του Πούτιν, ούτε η Κίνα υπό τη καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μια ελεύθερη, εθελοντική ένωση είναι που καθορίζει την κάθε φορά στάση της μέσα από διαβουλεύσεις και συμβιβασμούς. Και αν οι πολιτικές ηγεσίες αλλά και οι μεγάλες ιστορικές πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης κατανοούν ολοένα και περισσότερο τις επιταγές της νέας εποχής, υπάρχει μια ισχυρή γραφειοκρατία – η γραφειοκρατία των Βρυξελλών- που αδυνατεί ή και δεν επιθυμεί να προσαρμοστεί και να εγκαταλείψει δίχως μάχη τα κεκτημένα, προϊόν άλλων εποχών.

Σε αυτό το πλαίσιο η δημόσια συζήτηση για τη νέα σοδειά των ευρωομολόγων έχει ανοίξει για τα καλά. Για παράδειγμα, τα πράσινα ομόλογα ή ομόλογα με ρήτρα αειφορίας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρόδρομοι άλλων μονιμότερων σχημάτων. Εκείνο που μετράει ακριβώς αυτές τις ώρες είναι ο σχεδιασμός προϊόντων που μπορούν να βρουν ανταπόκριση από τις αγορές και τους επενδυτές δίχως να θέτουν σε κίνδυνο το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τα ομόλογα τα οποία θα χρηματοδοτούσαν  από κοινά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας έως και την παραγωγή κοινών οπλικών συστημάτων. Και πάλι, σε αυτόν τον τομέα, η ανταπόκριση της αγοράς και του επενδυτικού κοινού θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις.

Κλιματική Κρίση & Ανταγωνιστικότητα

O Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ανδρέας Σιάμισης (διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε), μιλώντας χτες σε διαδικτυακή εκδήλωση του Συμβουλίου σημείωσε τα εξής: «Η έννοια της Βιώσιμης Ανάπτυξης απαιτεί να υπάρχει ισορροπία και ρεαλισμός στις πολιτικές που ακολουθούνται από την Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η προτεραιότητα καθορίζεται από την κλιματική αλλαγή, αλλά η μη σωστά μελετημένη και εφαρμοσμένη πολιτική, θα οδηγήσει όχι μόνο σε μεταφορά της βιομηχανικής βάσης και οικονομικής ανάπτυξης σε χώρες εκτός ΕΕ, αλλά πολύ πιθανόν και σε ταυτόχρονη αύξηση των εκπομπών ρύπων για το ίδιο προϊόν σε παγκόσμια κλίμακα».

To κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης -«Επιπτώσεις της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το Κλίμα στην ελληνική βιομηχανία και οικονομία»- ήταν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να γίνει με όρους προάσπισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ και ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και ευρωβουλευτών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημοσίας Υγείας και Τροφίμων (ENVI) που συμμετέχουν στη διαβούλευση της Ε.Ε. για τη δέσμη μέτρων «Fit for 55», με την οποία η Ε.Ε. φιλοδοξεί να πετύχει τους νέους κλιματικούς στόχους.

Περισσότερα για την εκδήλωση: https://bit.ly/3tGTSk4 , ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ανάγνωσης του Special Report του ΣΕΒ με τίτλο: «Ανταγωνιστικότητα και κλιματική μετάβαση: Δυο αλληλένδετοι στόχοι για την Ευρώπη»: https://bit.ly/3IZ8HoE

Σχετικά με την Ελλάδα του 5G

Στο χώρο της αγοράς του διαδικτύου είναι γνωστό ότι το Speedtest.net, γνωστό και ως Speedtest by Ookla, λειτουργεί ως μια διαδικτυακή υπηρεσία που παρέχει δωρεάν ανάλυση των μετρήσεων απόδοσης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.  Η Ookla σε μια πρόσφατη έκθεσή της σχετικά με την κατάσταση του 5G στην Ευρώπη επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχουν εκχωρηθεί όλες οι ζώνες συχνοτήτων για την παροχή υπηρεσιών 5G. Μάλιστα, σε ανάρτηση στο ιστολόγιό της η εταιρεία σκιαγραφεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής όσον αφορά στο 5G στην Ευρώπη και καταγράφει επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρος. Η Ookla υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με έκθεση του European Telecommunications Network Operators’ Association η υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει μόνο το 2,8% των συνολικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, σε σύγκριση με το 13,4% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 29,3% στη Νότια Κορέα, παρά το γεγονός ότι είναι διαθέσιμο στο 62% του πληθυσμού.

Η Ookla προσδιορίζει επίσης την Ελλάδα ως μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με  τη διαθεσιμότητα 5G. Σημειώνεται πως η Ελλάδα ξεπερνά χώρες όπως η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Επισημαίνεται επίσης πως τέσσερις από τις 30 χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Oookla δεν έχουν ακόμα διαθέσει συχνότητες για την παροχή υπηρεσιών 5G. Επιπλέον, η εταιρεία σημειώνει πως τα 5G δίκτυα θα αποτελέσουν πλατφόρμες για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά επιλογών για να διασφαλίσουν 5G φάσμα:

  • Δημόσια δίκτυα μέσω SLAs
  • Δημόσια δίκτυα με network slicing ή τοπική υποδομή (edge computing)
  • Ιδιωτικά (μη standalone) δίκτυα που χρησιμοποιούν δικές τους συχνότητες ή συχνότητες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Διαβάστε περισσότερα: 5G in Europe: Reflecting on the Progress So Far and Mapping the Future

https://www.google.com/url?q=https://www.ookla.com/articles/5g-europe-mapping-the-future-q1-2022&source=gmail&ust=1646931155549000&usg=AOvVaw1G25rYeMXSqgO4lQFCo3K2

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories