Το Υπερταμείο ελέγχει απευθείας πλέον ποσοστό 34,12 % στην εισηγμένη ΔΕΗ. Το ΤΑΙΠΕΔ στις 2 Μαρτίου 2022 ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του 10,32% στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί η συμμετοχή του Υπερταμείου από το 23,8% στο 34,12% και το Ελληνικό Δημόσιο, εκτός από βασικός μέτοχος, να παραμείνει κάτοχος της καταστατικής μειοψηφίας της εταιρείας.

Η νέα σοδειά των ευρωομολόγων

Η είδηση ήρθε από την εξειδικευμένη σε θέματα οικονομίας, επιχειρήσεων και αγορών, διεθνή πλατφόρμα Bloomberg και αφορούσε μια μεγάλη συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την από κοινού έκδοση ομολόγων σε μεγάλη κλίμακα για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών. Η εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άνοιξε το δρόμο για συλλογικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες στα μείζονα προβλήματα που ανοίγει ο συνεχιζόμενος πόλεμος ( ενέργεια, άμυνα & ασφάλεια).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να συζητηθεί η ιδέα των κοινών ευρωομολόγων για την ενέργεια και για την άμυνα & ασφάλεια.

Σε μια πρόσφατη παρέμβαση του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι «σε ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση». Η παρέμβαση του είχε γίνει αποκλειστικά για τα ενεργειακά ( ενεργειακή απεξάρτηση – γρήγορη μετάβαση στη πράσινη ενέργεια). Στο πλαίσιο αυτό είχε υποστηρίξει τα εξής: «Το κλειδί μεσο-μακροπρόθεσμα είναι πολιτικές όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι, μετά από ελληνική πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί ένα ειδικό σχέδιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ενός κοινού ταμείου με βάση την εμπειρία της πανδημίας, για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να επιβαρύνουμε ασύμμετρα τους εθνικούς προϋπολογισμούς».

Με άλλα λόγια, μετά και την αφύπνιση των πολιτικών ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπροστά στην ολοένα και αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας του Πούτιν τα κρίσιμα ζητήματα της ενεργειακής επάρκειας & ανεξαρτησίας καθώς και η άμυνα & ασφάλεια όλων των κρατών – μελών ανεβαίνει επίπεδο προτεραιότητας και αντιμετωπίζεται με στρατηγική σκέψη και όχι με στενόμυαλη, ψυχρή λογιστική διαχείριση.

Η επέλαση της οικονομικής αβεβαιότητας

«Η εκτίναξη της οικονομικής αβεβαιότητας». Μια φράση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα από την ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, συμπυκνώνει όλα όσα θα πρέπει κανείς να έχει ως οδηγό για τις κινήσεις και τις επιλογές του, «υπό το πρίσμα των διαρκώς μεταβαλλόμενων δεδομένων στην εγχώρια και τη διεθνή οικονομία».

Η ομιλία του ξεκίνησε με αναφορά στα μέχρι στιγμής δεδομένα των ασφαλιστικών εταιρειών: «Η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την αποτελεσματική εποπτεία εντός του πλαισίου “Φερεγγυότητα ΙΙ” τους δίνουν τη δυνατότητα να αναλάβουν ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, έναντι συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων 1,9 δισ. ευρώ που προβλέπεται με βάση το θεσμικό πλαίσιο Solvency II (Φερεγγυότητα ΙΙ), διαθέτουν συνολικά εποπτικά ίδια κεφάλαια 3,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, διαθέτουν συνολικά 1,7 δισ. ευρώ, ήτοι 85%, περισσότερα κεφάλαια από τα αναγκαία για να θεωρούνται φερέγγυες. (…)Ο εγχώριος ασφαλιστικός κλάδος φαίνεται να έχει ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στις επιπτώσεις της πανδημίας. Η διατήρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο επαναπροσδιορισμός των ασφαλιστικών προϊόντων, η αναζήτηση εναλλακτικών δικτύων διανομής και η τεχνολογική αναβάθμιση της λειτουργίας του βοήθησαν τον κλάδο να διατηρήσει τη χρηματοοικονομική του κατάσταση σε ικανοποιητικό επίπεδο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες ήδη προ της πανδημίας είχαν αρχίσει να ενσωματώνουν την καινοτομία ως στρατηγική ανάπτυξης. Η πανδημία όμως, ανέδειξε το ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας ως εργαλείο επιχειρησιακής συνέχειας.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στην ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητά τους και να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια των συστημάτων και των προσωπικών δεδομένων.

Η ανάγκη κάλυψης έναντι διαφορετικών κινδύνων, όπως κινδύνων στον κυβερνοχώρο και αυτών που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, αλλά και έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας, αυξάνει τη ζήτηση νέων ασφαλιστικών προϊόντων».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας έφερε στο τραπέζι του προβληματισμού όλα τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται ότι μετριάζει τις ανοδικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για τη φετινή χρονιά. Είναι σαφές ότι υπό το πρίσμα των διαρκώς μεταβαλλόμενων δεδομένων στην εγχώρια και τη διεθνή οικονομία, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις καλούνται να παρακολουθούν και να αξιολογούν τη φερεγγυότητά τους σε συνεχή και προοπτική βάση.

Ταυτόχρονα, η εκτίναξη της οικονομικής αβεβαιότητας καθιστά αβέβαιες τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων τους. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εκτίθενται σε κινδύνους μακροπρόθεσμα τόσο μέσω της ανάληψης ασφαλιστικών κινδύνων όσο και μέσω των επενδύσεών τους. Είναι επομένως αδήριτη ανάγκη όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες επιπτώσεις προκύψουν από τη γεωπολιτική κρίση, τις επιδράσεις μιας μεταβολής των χρηματοπιστωτικών παραμέτρων στην κερδοφορία τους, καθώς και τις προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή».

Τι είναι το ΣΕΛΑΣ;

Αν σας ρωτήσουν τι είναι, με δύο λόγια, το ΣΕΛΑΣ, μπορείτε με ασφάλεια να απαντήσετε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που αξιοποιεί τη δύναμη των ΑΠΕ για το φωτισμό των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.

Σε αυτό το έργο έχει συμμετοχή και η Sunlight Group, εταιρία τεχνολογίας με 30 χρόνια εμπειρίας που ειδικεύεται στις ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, η εταιρία συμμετέχει ως φορέας υλοποίησης σε ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων ερευνητικών έργων, στα οποία προσφέρει την τεχνογνωσία, τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις της. Ένα από αυτά είναι το ΣΕΛΑΣ – το Αυτόνομο Σύστημα Αδιάλειπτης Παραγωγής και Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών σε αυτοκινητοδρόμους.

Σκοπός του έργου ΣΕΛΑΣ είναι η ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας φωτοβολταϊκών συστημάτων και η αξιοποίηση ενέργειας από ΑΠΕ για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών των υποδομών στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, όπως σταθμοί διοδίων και χώροι στάθμευσης. Ο στόχος του έργου είναι να τροφοδοτήσει αυτές τις υποδομές, χρησιμοποιώντας νυχτερινά φώτα από τους προβολείς διερχόμενων αυτοκινήτων και παρόμοιες πηγές ενέργειας που αποθηκεύονται στους καινοτόμους συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας της Sunlight Group.

Η συμμετοχή της Sunlight στο ΣΕΛΑΣ φανερώνει τη σημασία που αποδίδει στην καινοτομία και στη στήριξη πρωτοβουλιών που εστιάζουν στη βιωσιμότητα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της εταιρίας να ενσωματώνει στρατηγικές και στόχους ESG (κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) στη λειτουργία της. Για την υλοποίηση του έργου, η Sunlight Group συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και την Εγνατία Οδό Α.Ε. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα €730.000 και το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΠΑνΕΚ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΚΑΝΟΤΟΜΙΑ». Το ΣΕΛΑΣ αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2022.

Mια νέα κουλτούρα ισότητας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την «Ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες για τη θεμελίωση των δικαιωμάτων των γυναικών» επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής: «(…)η κατάρα της έμφυλης βίας απαιτεί ασφαλώς καταστολή, κυρίως όμως προϋποθέτει μια νέα κουλτούρα ισότητας, προϋποθέτει πρόληψη και στον τομέα αυτό, ρόλο έχουν όλοι. Πολιτεία, παιδεία, οικογένεια, το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Και αυτή την ανάγκη πρόληψης, κυρία Υπουργέ Παιδείας, υπηρετούν τα εργαστήρια δεξιοτήτων που γίνονται πλέον σε όλα τα σχολεία της χώρας για τη σεξουαλική εκπαίδευση και την ισότητα των φύλων. Για τη διαφορετικότητα, για τις έμφυλες σχέσεις, για το bullying.

Όπως ξεχωριστή σημασία έχει και το εθνικό σχέδιο για την παιδική κακοποίηση. Διότι μόνο με την εκπαίδευση και την αποτροπή περιστατικών βίας από τις μικρές, από τις τρυφερές ηλικίες μπορούμε να μεγαλώσουμε μελλοντικούς ενήλικες πολίτες χωρίς ροπή σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Και με μεγαλύτερο σεβασμό προς τους γύρω τους».

Έργα αποθήκευσης ενέργειας σε πρώτο πλάνο

Μια σύμβαση αγοράς δυναμικότητας (capacity market) διάρκειας 15 ετών και τιμήματος €70.000/MW/έτος για ένα έργο που βρίσκεται στο Μπρίντιζι, νότια της Ιταλίας ανατέθηκε στη MYTILINEOS. Το έργο Μπρίντιζι είναι ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) ισχύος 25 MW που χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου, παρέχοντας περίπου 50 MWh στο δίκτυο.

Το έργο, όπως διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση, «έχει αναπτυχθεί και σχεδιαστεί από τον Τομέα RSD της MYTILINEOS και η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί για το 2023». Στην ίδια ανακοίνωση της εισηγμένης εταιρείας διαβάζω: «(…)επιβεβαιώνουν σθεναρά τη στρατηγική θέση της MYTILINEOS στην Ιταλική αγορά ενέργειας, καθώς, ήδη από το 2021, ο Τομέας RSD έχει αναλάβει 2 Έργα (25MW και 6 MW) κατά τη Δημοπρασία Τerna Fast reserve 2021. Η κατασκευή των έργων θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022, και η έναρξη λειτουργίας τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οπότε και θα αρχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες Fast Reserve στο Ιταλικό δίκτυο από το 2023 έως το 2027. Όσον αφορά τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) όπου η MYTILINEOS θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αναδόχους παγκοσμίως, ο Τομέας RSD έχει υπογράψει 2 νέες ολοκληρωμένες συμβάσεις BESS με τον μακροχρόνια εταίρο του Gresham House στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα Έργα – Abroath και Coupar που βρίσκονται στη Σκωτία – έχουν συνολική παραγωγή ισχύος 75 MW με αποθήκευση ενέργειας 75 MWh, χρησιμοποιώντας μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Η εκτέλεση των έργων έχει ήδη προχωρήσει και η έναρξη λειτουργίας τους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Τα συστήματα BESS υποστηρίζουν την αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, παρέχοντας επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του δικτύου. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν ενέργεια σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, ενώ όταν η ζήτηση είναι αυξημένη, μπορούν να την αποδεσμεύσουν και πάλι στο δίκτυο, βελτιώνοντας έτσι τα έσοδα της επένδυσης».

Ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα

Η μεγάλη συζήτηση που άνοιξε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευνοεί σε μεγάλο βαθμό και τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να έρθει πιο κοντά ο στόχος μιας «ενεργειακά αυτόνομης και ανταγωνιστικής χώρας». Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του: «Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστούμε ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα, αξιοποιώντας πρώτα και πάνω από όλα το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα να μετατραπούμε και σε κόμβο διασύνδεσης ενέργειας και μεταφοράς πράσινης ενέργειας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του στη Βουλή(από primeminister.gr – https://primeminister.gr/2022/03/01/28771) : «Δεν θα κρύψουμε το πρόβλημα. Έχουμε τη δυνατότητα, όμως, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να το διαχειριστούμε. Σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση κινείται ήδη οργανωμένα όσον αφορά στο κόστος στήριξης των νοικοκυριών. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ η στήριξη την οποία έχει δώσει η κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για επιδοτήσεις οι οποίες συγκράτησαν τις τεράστιες ανατιμήσεις, αν σκεφτούμε ότι τον Ιανουάριο η Ελλάδα ήταν μέσα στις επτά φθηνότερες χώρες σε λιανικές τιμές, τονίζω, λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, 30% χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κάτι που σημαίνει, ναι, βεβαίως, το εισόδημα των νοικοκυριών επιβαρύνθηκε αλλά ταυτόχρονα προστατεύτηκε κιόλας. Και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί, ιδίως προς τους πιο ευάλωτους, μέχρι που να περάσει αυτή η ενεργειακή κρίση.

Προφανώς μέριμνα υπάρχει και για τη διατήρηση ικανών αποθεμάτων στον τομέα της ενέργειας. Μόλις προχθές η Ρεβυθούσα ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου, οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG και στο χειρότερο σενάριο, απευκταίο σενάριο, που διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, την ίδια ώρα ο αγωγός ΤΑΡ στη βόρεια Ελλάδα είναι ικανός να δεχθεί περισσότερα φορτία. Σε απόλυτη εφεδρεία βρίσκονται υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά και μονάδες φυσικού αερίου στην επικράτεια που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

(…)Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, η μόνη απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της χώρας όσο και της Ευρώπης είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και από τους υδρογονάνθρακες γενικότερα. Τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά -τώρα πια είναι εμφανές- όσο και για γεωπολιτικούς λόγους πια».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories