Παρά το γεγονός ότι η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία έχει παγώσει μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες και επενδυτικά σχέδια, εν τούτοις όσοι διεθνείς όμιλοι έχουν επιλέξει και εντάξει την Ελλάδα ως έναν από τους στρατηγικούς προορισμούς τους συνεχίζουν κανονικά τα βήματά τους σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν και εξελίσσονται επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια τα οποία μπορούν και να αλλάξουν τον χάρτη της ελληνικής αγοράς. Ενα τέτοιο ενδεικτικό αλλά απολύτως χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επένδυση της JPMorgan. Ενα και μόνο νούμερο αρκεί για να κατανοηθεί πλήρως η σημασία του εγχειρήματος της πρώτης τη τάξει διεθνούς τράπεζας. Το δυναμικό της JPMorgan στην Ελλάδα ως ενιαίο σύνολο (δραστηριότητες και υπηρεσίες investment και private banking αλλά και μαζί οι δραστηριότητες της Onyx – το προωθημένο όχημα της νέας metaverse εποχής – και της Viva) θα ανέρχεται σε 600 άτομα. Μεγάλο νούμερο δεδομένων των συνθηκών και έπεται συνέχεια… Η εγκατάσταση των συμφερόντων της JPMorgan στην Ελλάδα γίνεται με τρόπο που κοιτάζει το μέλλον τόσο της οικονομίας όσο και του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπου η ψηφιακή διάσταση των υπηρεσιών και των συναλλαγών αποκτά μια απολύτως διακριτή και πολλαπλά αυτόνομη προωθητική δύναμη στις εξελίξεις.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 27 Ιανουαρίου 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι η JPMorgan επενδύει για την απόκτηση περίπου του 49% της Viva Wallet. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Jamie Dimon ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι η JPMorgan προτίθεται να επεκτείνει το γραφείο της στην Ελλάδα, να επενδύσει περαιτέρω στη Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό στη χώρα. «Οπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλον τον κόσμο» είπε ο επικεφαλής του τραπεζικού κολοσσού, εγγονός έλληνα μετανάστη στις ΗΠΑ.

Ενας δεύτερος τομέας όπου θα έχουμε σύντομα αλλαγές στον χάρτη της ελληνικής οικονομίας είναι ο κρίσιμος για τα δεδομένα της εποχής μας ενεργειακός τομέας. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες και συμπράξεις αλλά και τα επενδυτικά σχέδια αφορούν κατά κύριο λόγο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και ειδικότερα τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεχωριστή σημασία τόσο η συμφωνία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την OCEAN Winds (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες όσο και οι πρωτοβουλίες της Cenergy Holdings (συμφερόντων της οικογένειας Στασινόπουλου) που διαθέτει διεθνή παρουσία. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξης Αλεξίου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα χρήσης του 2021 επισήμανε και το εξής: «Οι εταιρείες μας (…) αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους διερευνούν πιθανές συνεργασίες, ιδίως στην αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυνατότητες».

Επιπλέον, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κινήσεις στον χώρο των ΑΠΕ είναι και η συγκρότηση της κοινής εταιρείας με την επωνυμία Μέτων Ενεργειακή. Η ΔEΗ Ανανεώσιμες εισέφερε σε είδος στη Μέτων Ενεργειακή εννέα κατά 100% θυγατρικές της, οι οποίες αναπτύσσουν εννέα φωτοβολταϊκα έργα με συνολική ισχύ έως 940 MW, τα οποία βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην Λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου, και απέκτησε το 49%. Από την πλευρά του, ο γερμανικός όμιλος RWE εισέφερε τα αντίστοιχα μετρητά στη Μέτων Ενεργειακή ΑΕ και απέκτησε το 51%, διατηρώντας τον αποκλειστικό έλεγχο της κοινής εταιρείας, ενώ παράλληλα έχει εξασφαλίσει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων αντίστοιχου μεγέθους στην Ελλάδα, με σκοπό να τα συμπεριλάβει στην κοινή εταιρεία.

Τέλος, ο χάρτης της ελληνικής αγοράς θα αλλάζει στο μέτρο που θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι επενδύσεις της Microsoft (όπως η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center), της Amazon (η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες όπου η Amazon Web Services θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone -Τοπικές Ζώνες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών) και της Lamda Hellix, μέλους του αμερικανικού ομίλου Digital Realty (ένα νέο  data center στο Κορωπί).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Blueground: Νέα χρηματοδότηση 45 εκατ. δολαρίων – Τα επόμενα σχέδια
Επιχειρήσεις |

Χρηματοδότηση 45 εκατ. δολαρίων για την Blueground – Πώς έφτασε τα 15.000 διαμερίσματα σε όλο τον κόσμο

Η αξία της εταιρείας έχει αυξηθεί από την προηγούμενη αποτίμηση των 750 εκατ. δολαρίων μετά την αύξηση της σειράς Γ ύψους 140 εκατ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2021