«Σήμερα, υλοποιούμε σε όλη τη χώρα έργα αθλητικών υποδομών, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών που φθάνει τα 367 εκατ. ευρώ». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Πάτρα, με θέμα «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό», η οποία διοργανώνεται από το υφυπουργείο Αθλητισμού σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όπως πρόσθεσε, «είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό που η αυτοδιοίκηση ποτέ στο παρελθόν δεν είχε στη διάθεσή της»,  ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, «για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να μπορούμε να αξιολογήσουμε τις προτάσεις που κάνει η αυτοδιοίκηση και γρήγορα να τις ενσωματώνουμε σε χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας».

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Μιλώντας ο Στέλιος Πέτσας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, είπε ότι «στο υπουργείο Εσωτερικών έχουμε τρία τέτοιου είδους εργαλεία, δηλαδή  το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το πρόγραμμα «Φιλόδημος 2» και το πρόγραμμα «Δημοσίων Επενδύσεων», προσθέτοντας σχετικά με τις εντάξεις έργων:

«Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουμε ήδη εντάξει 202 εκατ. ευρώ από έργα σε όλη τη χώρα, τα οποία αφορούν κατασκευή καινούργιων αθλητικών κέντρων και παράλληλα έχουμε χρηματοδοτήσει με δύο επιμέρους δράσεις την ανακατασκευή ή την συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα».

«Μεταξύ αυτών», συνέχισε, «περίπου 75 εκατ. ευρώ, έχουν να κάνουν με την κατασκευή χώρων που βελτιώνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στους αθλητικούς χώρους», τονίζοντας ότι «η κατασκευή αυτών των χώρων δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, αν δεν είχαν σπεύσει οι αυτοδιοικητικοί να υποβάλουν τέτοιου είδους σχέδια».

Εργοτάξια σε όλη τη χώρα

«Πέρα από τα 202 εκατ. ευρώ που είναι στο πρόγραμμα της “Αντώνης Τρίτσης”» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, «έρχονται 162,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος 2» που χρηματοδοτούν μικρά ή λίγο πιο μεγάλα έργα σε 291 από τους 332 δήμους της χώρας» και συμπλήρωσε:

«Μιλάμε για εργοτάξια μικρών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, που όμως έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την τοπική κοινωνία. Αυτό δεν είναι θεωρητικό σχήμα, αφού κάποια από αυτά έχουν ήδη εγκαινιαστεί. Μάλιστα, δύο από αυτά, ένα στην Μεσσήνη και ένα στη Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής, είχα την τιμή να εγκαινιάσω εγώ».

Επίσης, ανέφερε ότι «από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουμε εντάξει τρία ξεχωριστά έργα σε τρεις δήμους, κυρίως προς τη Δυτική Μακεδονία, τα οποία έχουν να κάνουν με παντελή έλλειψη εγκαταστάσεων, όπως για παράδειγμα στην Αλμωπία ή σοβαρή ανακατασκευή, όπως στην Έδεσσα».

Επομένως, συνέχισε ο Στέλιος Πέτσας, «έχουμε εντάξει πολλά έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα και αναμένουμε να τα δούμε να υλοποιούνται και να παραδίδονται προς χρήση στους δημότες, στα παιδιά μας, αλλά και στους ανθρώπους κάθε ηλικίας, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους τους οποίους έχουν ανάγκη».

Στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο σχέδιο «Πέλοπας»,  το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα σημαντικό αλλά και βασικό εργαλείο που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια, ώστε να μη σταματήσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, αλλά να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλα βήματα μπροστά».

«Αγκαλιάστε την πρωτοβουλία»

Σε αυτό το σημείο ο Στέλιος Πέτσας ζήτησε από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες «να αγκαλιάσουν  αυτή την πρωτοβουλία, γιατί όπως είπε, «είναι το βασικό εργαλείο στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι αθλητικές υποδομές της χώρας και μέσα από αυτό θα μπορούμε να δούμε που χρειάζεται επέμβαση, που πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση για τη χρηματοδότηση και που χρειάζονται επιπλέον χρήματα, προκειμένου να έχουμε νέους αθλητικούς χώρους».

Απευθυνόμενος ο Στέλιος Πέτσας προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, δήμαρχους της περιφέρειας, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, σημείωσε: «Εμείς, σαν κεντρική κυβέρνηση είμαστε εδώ, μαζί με την αυτοδιοίκηση να ακούσουμε όλους εσάς που εμπλέκεστε στον αθλητισμό, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια αυτό που όλοι θα θέλαμε να είχαμε δει και τις προηγούμενες δεκαετίες. Δηλαδή, να δούμε την Ελλάδα να πηγαίνει συνεχώς ψηλότερα και νομίζω ότι το αξίζουμε όλοι και για εμάς και για τις επόμενες γενιές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι