Στην αναζήτηση εναλλακτικών αγορών για την προμήθεια μαλακού σιταριού και αραβόσιτου, αλλά και στην παροχή κινήτρων προς τους παραγωγούς ώστε αυτοί να συνεχίσουν να παράγουν αλλά και να διευρύνουν τις καλλιέργειές τους, προκειμένου η χώρα μας να προλάβει μία επισιτιστική κρίση, βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Βέβαια, σύμφωνα και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την παρέμβασή του στο OT Forum, τουλάχιστον, τη δεδομένη χρονική στιγμή παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του πολέμου, η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί ομαλά. Αυτό όμως που απασχολεί είναι οι υψηλές τιμές αλλά και οι προσπάθειες αισχροκέρδειας.

Πάντως, ο κύριος προμηθευτής της χώρας ειδικά στο μαλακό σιτάρι αλλά και στον αραβόσιτο, προϊόντα απαραίτητα για ζωοτροφή είναι η Βουλγαρία.

Ειδικότερα, το 44% στο μαλακό σιτάρι και το 40% του αραβόσιτου η Ελλάδα τα προμηθεύεται από την Βουλγαρία, από όπου και συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, η ροή των εμπορευμάτων. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία και Ουκρανία, και ειδικά η Ρωσία είναι αυτή που προμήθευε τη χώρα με το 30% του μαλακού σιταριού και αραβόσιτου. Οι εναλλακτικές αγορές, οι οποίες καλύπτουν τις παραπάνω ανάγκες είναι η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Γαλλία και ο Καναδάς. «Άρα δεν υπάρχει θέμα επάρκειας και προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε την ροή ώστε και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας να προσπαθήσουμε να τα περιορίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Γεωργαντάς.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές αγορές στις οποίες προσανατολίζεται η χώρα, όπως για παράδειγμα ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Αμερική, οι οποίες διαθέτουν μεγάλες παραγωγές, ειδικά σιταριού. Με αυτές τις αγορές  όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος το κόστος να είναι αυξημένο, με αποτέλεσμα να εκτινάξουν τις τιμές: «Αν έρθουν μεγάλα φορτία από την Αμερική τελικά το κόστος ίσως να μην είναι τόσο υπέρογκο όπως διαφαίνεται. Σε κάθε περίπτωση θα αυτορυθμιστεί η αγορά», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Πώς θα επιτευχθεί η συγκράτηση των τιμών

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο ΥπΑΑΤ, αν ο παραγωγός συνεχίσει να παράγει και συγχρόνως διευρύνει και τις καλλιέργειές του, τότε θα επιτευχθεί και περιορισμός των τιμών. Για τον λόγο αυτό το ΥπΑΑΤ, μετά και την σύμφωνα γνώμη της ΕΕ, παρακινεί τους αγρότες να καλλιεργήσουν εκτάσεις που βρίσκονται σε αγρανάπαυση χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις, που λαμβάνουν.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της αγρανάπαυσης στην χώρα μας αφορά στα 380.000 στρέμματα.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση της στήριξης των αγροτών, το ΥπΑΑΤ έχει ήδη απευθυνθεί στην ΕΕ ζητώντας τόσο το μαλακό σιτάρι όσο και ο αραβόσιτος να ενταχθούν από το 2023 στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Παρεμβάσεις προς δύο κατευθύνσεις

Αυτή την στιγμή οι παρεμβάσεις και οι κινήσεις του ΥπΑΑΤ, κινούνται προς δύο κατευθύνσεις. Από την μία είναι η αναζήτηση των εναλλακτικών αγορών και από την άλλη αναζητούνται υποκατάστατα προϊόντα, τα οποία μπορούν να τα αντικαταστήσουν για παράδειγμα τις ζωοτροφές. Για τον λόγο αυτό γίνονται κινήσεις για την εξεύρεση σπόρων ή άλλων προϊόντων, που μπορούν να αντικαταστήσουν σε ένα βαθμό τον αραβόσιτο. Υποψήφιες αγορές είναι αυτές τη Ινδίας και της Μαλαισίας.

Πώς και πότε θα υλοποιηθεί η νέα ΚΑΠ

Η ενεργειακή κρίση αλλά και η επισιτιστική κρίση έχει δημιουργήσει συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον χρόνο αλλά και τον τρόπο που θα πρέπει να υλοποιηθεί η ΚΑΠ.

Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε αισιόδοξος για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα βρει τον βηματισμό της: «Αυτή την στιγμή, υπάρχει άλλη ανάγκη. Η  ανάγκη της μεγάλης παραγωγής. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιηθούν και οι εκτάσεις που βρίσκονται σε αγρανάπαυση».

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει την εργαλειοθήκη, με την οποία δίνεται η ευκαιρία στα κράτη μέλη με εθνικούς πόρους αλλά και με κάποια ευρωπαϊκή ενίσχυση, να καταφέρουν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα. «Το βασικό ζητούμενο είναι να μην υπάρξει κίνδυνος για επισιτιτιστική επάρκεια όχι μόνο για την Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη είναι εξαγωγική στα προϊόντα της. Πρέπει να δούμε και το θέμα της Ουκρανίας. Και αυτό, γιατί η Ουκρανία έως τώρα είχε το ρόλο της προμηθεύτριας χώρας, ενώ αν συνεχιστεί ο πόλεμος θα έχει η ίδια επισιτιστικό πρόβλημα», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Να μην γίνει ευάλωτος ο παραγωγός

Στην ανάγκη συμμετοχής των αγροτών σε Συνεταιρισμούς, συνεργατικά σχήματα και ομάδες παραγωγών, προκειμένου ο παραγωγός να μην γίνεται ευάλωτος σε φαινόμενα κερδοσκοπίας εις βάρους τους, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο ΥπΑΑΤ, επισημαίνοντας ότι μόνο το 18% των αγροτικών προϊόντων διακινούνται μέσω συνεργατικών σχημάτων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο εξωτερικό φτάνει πάνω από το 60%.

«Έχουμε την υποχρέωση να παρακολουθήσουμε όλες τις εξελίξεις και να προστατέψουμε τον παραγωγό από κερδοσκοπικές πρακτικές, έτσι ώστε και κέρδος να απολαμβάνει, αλλά συγχρόνως να μην υπάρχει υπερκέρδος από κάποιους, που θα επιχειρήσουν να αποθεματοποιήσουν», σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO