Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πρόκειται να επιβαρύνει την ανάκαμψη.

Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Oxford Economics, προσθέτοντας μάλιστα ότι το «τελευταίο θα μπορούσε να υπονομεύσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές πληθωρισμού».

Οι αναλυτές της έκθεσης, εκφράζουν την εκτίμηση ότι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα υπερνικήσουν τις όποιες ανησυχίες για την ανάπτυξη για το συμβούλιο προς το παρόν: «Έτσι, ενώ δεν αναμένουμε αλλαγές πολιτικής στην επικείμενη συνεδρίαση, η ΕΚΤ μπορεί να σηματοδοτήσει ότι είναι δυνατή μια ακόμη ταχύτερη έξοδος του QE έως τον Ιούνιο και ότι η πόρτα για μια αύξηση επιτοκίων φέτος είναι ακόμα ορθάνοιχτη».

Οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, τονίζοντας, αναφέροντας παράλληλα ότι αυτό δεν θα εκτροχιάσει μια έξοδο QE μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Η σύσφιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια αναπόφευκτη δόση αστάθειας.

«Και ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί και τα περιφερειακά spreads έχουν διευρυνθεί λόγω αυξημένης αβεβαιότητας και λιγότερης υποστήριξης QE, η διαφορά από τις αποδόσεις των ομολόγων παραμένει συγκρατημένη και οι πραγματικές αποδόσεις παραμένουν πολύ χαμηλές. Στο πλαίσιο της αυξημένης αβεβαιότητας και των καθοδικών κινδύνων για τις προοπτικές ανάπτυξης, η ΕΚΤ είναι πιθανό να επαναλάβει ότι οποιαδήποτε αυστηροποίηση της πολιτικής θα εξαρτάται από τα δεδομένα» υπογραμμίζουν.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης, ότι η ρητορική που θα συνοδεύσει την απόφαση της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, δεν θα είναι τόσο ήπια, ως εκ τούτου «οι αγορές μπορεί να δουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Απριλίου ως επιθετική (γερακίσια)».

Ωστόσο, εμμένουν στην άποψή τους ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μέχρι στις αρχές του 2023. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ζημιά στις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη, ενώ η αβεβαιότητα ενδέχεται να είναι ακόμη αυξημένη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες