Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να υιοθετήσει έναν έκτο έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της  ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε συνέντευξη τύπου στην Πόλη του Παναμά, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, ο κ. Μπορέλ είπε ότι το μπλοκ ελπίζει να περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να προτείνει το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου – ένα μέτρο που θα στερούσε από τη Μόσχα μια μεγάλη ροή εσόδων, αλλά που μέχρι στιγμής έχει διχάσει τις χώρες της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης – E.E.: Ο ρωσικός μηχανισμός πληρωμών δεν γίνεται δεκτός – Συνιστά παραβίαση των κυρώσεων

Ο Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε ότι ελπίζει ότι η ΕΕ θα μπορέσει να λάβει «μέτρα για να περιορίσει σημαντικά αυτές τις εισαγωγές», αλλά παραδέχθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία από όλα τα μέλη.

«Αλλά είμαι βέβαιος ότι, τουλάχιστον όσον αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, αυτή η συμφωνία θα είναι δυνατή από τώρα έως την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο έχει προγραμματισμένες συνεδριάσεις για τις 10 Μαΐου και τις 16 Μαΐου αργότερα αυτόν τον μήνα.

Στόχος η μείωση ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

Στόχος της Ε.Ε. είναι η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της από τη Ρωσία, αλλά με τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο για τις αγορές και τις τιμές. Εξάλλου, μία νέα έκρηξη στις τιμές άμεσα θα κατέληγε τελικά να αυξήσει το εισόδημα που διασφαλίζει ακόμη την περίοδο αυτή η Μόσχα, οπότε κάθε άλλο παρά θα λειτουργούσε σαν τιμωρία για την επιθετική στάση της στην Ουκρανία.

Στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φάνηκε πως κερδίζει έδαφος, ωστόσο, οι χώρες είναι διχασμένες σχετικά με τον χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, καθώς κάποιες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ είναι περισσότερο ενεργειακά εξαρτημένες από τη Μόσχα συγκριτικά με κάποιες άλλες.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας -η οποία αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης- δήλωσε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αντέξει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022 και φάνηκε υπέρμαχος αυστηρότερων κυρώσεων στην Ρωσία. Από την άλλη πλευρά όμως η Ουγγαρία αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με αξιωματούχους της να ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υποστηρίξει μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Όπως δήλωσαν πάντως δυο αξιωματούχοι της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από το εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των «27», η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα πετρελαϊκό εμπάργκο θα αλλάξει σημαντικά τους όρους της διμερούς σχέσης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, δεδομένου πως η Ένωση ήταν και παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος πελάτης του ρωσικού αργού. Το 2019, σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου της Ε.Ε. προήλθαν από τη Ρωσία και αν και έκτοτε το νούμερο αυτό έχει μειωθεί, στην ουσία δεν έχει αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες μεταξύ τους.

Και μετά το «όχι» στην πληρωμή με ρούβλια τι;

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, η επίτροπος ενέργειας Κ. Σίμπσον δήλωσε πως οι «27» κατέστησαν ξεκάθαρο ότι η πληρωμή που προτείνει η Ρωσία είναι μια μονομερής αλλαγή που δεν δικαιολογείται και πρέπει να απορριφθεί.

Ως προς το τι πρέπει να πράξουν οι εταιρείες που έχουν να καταβάλουν πληρωμές εντός του Μαΐου προς τη Gazprom, η κ. Σίμπσον τόνισε ότι η μέθοδος που προτείνει το διάταγμα Πούτιν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορούμε να βασιστούμε στην καλή θέληση της Ρωσίας, ανέφερε.

Παράλληλα, η ίδια χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, και δείχνει ότι οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος μπορεί να είναι το επόμενο.

Από την πλευρά της, η προεδρεύουσα του Συμβουλίου γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Β. Πομπιλί, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία από όλα τα κράτη μέλη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να εφαρμοστούν και ότι το να πληρωθούν οι συμβάσεις του φυσικού αέριου σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των κυρώσεων.

Όπως είπε η κ. Σίμπσον, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν πιο λεπτομερείς οδηγίες για το τι μπορούν και τι όχι να κάνουν οι εταιρείες σε σχέση με το θέμα της πληρωμής της Gazprom και τι συνιστά παραβίαση των κυρώσεων και τι όχι.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας, το 97% των συμβάσεων με τη Gazprom αναφέρει ρητά ότι οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια. Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θα πληρώσουμε σε ρούβλια με τον τρόπο που υπαγορεύει το διάταγμα Πούτιν, κατέληξε η Επίτροπος Ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή