Να διευκολύνει την πρόσβαση στα δεδομένα υγείας για ασθενείς, ιατρούς, ρυθμιστικούς φορείς και ερευνητές επιδιώκει η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις διαγνώσεις, να μειώσει το περιττό κόστος από την επανάληψη των ιατρικών εξετάσεων και να ενισχύσει την ιατρική έρευνα.

Αυτό αναφέρει έγγραφο της ΕΕ που ήρθε σε γνώση του Reuters και θα δημοσιευτεί αργότερα την Τρίτη.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το σχέδιο για έναν ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας θα οδηγήσει σε μεγάλες αποταμιεύσεις και οικονομικά κέρδη άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 10 χρόνια.

Κόστος

Οι ασθενείς της ΕΕ ξοδεύουν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μόνο για περιττές απεικονιστικές εξετάσεις, αναφέρει το έγγραφο, εκτιμώντας ότι μία στις δέκα ακτινογραφίες ή ένας στους δέκα υπέρηχους δεν χρειάζονται, καθώς ήδη υπάρχουν έγκυρες αντίστοιχες.

Η ευρύτερη χρήση εύκολα προσβάσιμων ηλεκτρονικών συνταγών εκτιμάται επίσης ότι οδηγεί σε μεγάλη εξοικονόμηση μειώνοντας τα σφάλματα στη χορήγηση φαρμάκων, καθώς πολλά κράτη δεν έχουν περάσει ακόμα στην άυλη συνταγογράφηση.

Ο πολλαπλασιασμός των μη απαραίτητων εξετάσεων και των συνταγογραφούμενων φαρμάκων προκαλείται κυρίως από προβλήματα πρόσβασης σε δεδομένα υγείας, επειδή συχνά οι πληροφορίες αυτές δεν είναι προσβάσιμες στους ίδιους τους ασθενείς και τα νοσοκομεία μοιράζονται μόνο εν μέρει δεδομένα μεταξύ τους.

«Οι άνθρωποι δεν μπορούν πάντα να έχουν εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα υγείας τους ηλεκτρονικά και αν θέλουν να συμβουλευτούν γιατρούς σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα, συχνά δεν μπορούν να μοιραστούν τα δεδομένα με άλλους επαγγελματίες υγείας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το σχέδιο

Η Κομισιόν πιστεύει ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κάνοντας τα δεδομένα πιο εύκολα προσβάσιμα στους ασθενείς μέσω της δημιουργίας βάσεων δεδομένων που είναι ελεύθερα προσβάσιμες στο διαδίκτυο.

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη δήλωσε ότι η ευκολότερη πρόσβαση σε δεδομένα υγείας θα βοηθούσε επίσης σε μεγάλο βαθμό ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος, βελτιώνοντας τις διαγνώσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να παράγουν ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας που να είναι διαλειτουργικά.

Τα δεδομένα που δημιουργούνται από τα αρχεία υγείας των ασθενών και τις εφαρμογές ευεξίας θα συγκεντρωθούν σε συμβατές μορφές και θα γίνουν προσβάσιμα σε ασθενείς, ρυθμιστικές αρχές και ερευνητές σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αναφέρει το έγγραφο. Σχεδιάζεται επίσης παρέμβαση για ισχυρότερη κυβερνοασφάλεια.

Εξοικονόμηση

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ευκολότερη πρόσβαση σε ανώνυμα αρχεία υγείας για αναλυτές και επαγγελματίες δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κέρδη 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια δεκαετία χάρη στην αποτελεσματικότερη έρευνα και τα φθηνότερα φάρμακα.

Ακόμα, κέρδη ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα προέλθουν από την εξοικονόμηση πόρων για τους ασθενείς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και από την «ταχύτερη ανάπτυξη των αγορών ψηφιακών εφαρμογών υγείας και ευεξίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus