Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθούν στους λογαριασμούς του Taxis 7.200.000 ιδιοκτητών την προσεχή Δευτέρα.

Οι πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον 5.000.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν ελάφρυνση του λογαριασμού.

Από την άλλη, περίπου 1.000.000 δεν επιβαρύνονται με φόρο πάνω από 1 ευρώ ενώ περίπου 900.000 θα έχουν το ίδιο φόρο με πέρυσι. Από την άλλην περίπου 300.000 θα είναι οι  «άτυχοι» καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο.

Η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 1ης δόσης δεν θα αλλάξει. Ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να καταβληθεί η 1η δόση έως 31 Μαΐου και η τελευταία (10η δόση) έως τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Τώρα γιατί έχει καθυστερήσει η ανάρτηση… Κάποιοι καχύποπτοι ισχυρίζονται πως αν είχαν ανέβει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσα στην εβδομάδα, τα φώτα θα έπεφταν στους λογαριασμούς και όχι στις ανακοινώσεις για τη γενναία πράγματι επιδότηση του ρεύματος.

__________________________________________

Το παρασκήνιο του διπλού deal

Η είσοδος Βαρδινογιάννη μέσω του ομίλου της Motor Oil στο 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, ανακούφισε τα δύο πάλαι ποτέ αντίπαλα στρατόπεδα των μετόχων της, των Ολλανδών της Reggeborgh και των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου – Ιωάννη Καϋμενάκη.

Τόσο το fund που κατέχει το 30,52% όσο και το εφοπλιστικό δίδυμο με τις χθεσινές ανακοινώσεις και διαρροές τους έδειξαν ικανοποιημένοι από αυτήν την εξέλιξη. Οι Ολλανδοί μιλούν για «εσωτερική νηνεμία», για παρουσία «ισχυρών μετόχων» και «ισχυροποίηση του management με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για τον Ελλάκτωρα».

Από την άλλη πλευρά οι Μπάκος – Καϋμενάκης ανακοίνωσαν την πώληση όλων των μετοχών τους αποδίδοντας την απόφαση τους στην «κατάληξη μιας μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων» αλλά και στην «ελκυστική πρόταση» που έγινε από τη Motor Oil συμφερόντων Βαρδινογιάννη. Και πράγματι οι δύο εφοπλιστές συμφώνησαν σε τίμημα 182 εκατ. ευρώ, όταν για την απόκτηση του 29,87% των μετοχών είχαν διαθέσει περί τα 130 με 135 εκ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν τις εδώ και καιρό παρασκηνιακές κινήσεις και διαπραγματεύσεις της πλευράς Βαρδινογιάννη με τους μετόχους της Ελλάκτωρ Reggeborgh και Μπάκο – Καϋμενάκη, θεωρούν ότι η οικογένεια που ελέγχει το διυλιστήριο της Motor Oil έκανε κίνηση – ματ ως προς την είσοδό της στον κατασκευαστικό όμιλο.

Αφενός, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιοποίησε το μέτωπο σύγκρουσης μεταξύ των δύο μετόχων της Ελλάκτωρ αλλά και την ανάγκη τους να επέλθει λύση σε αυτήν την τοξική… συμβίωση.

Αφετέρου, η οικογένεια Βαρδινογιάννη πέτυχε με την επιχειρηματική της κίνηση έναν σημαντικό στόχο: Την ενδυνάμωσή της στον χωρίς αμφισβήτηση ηγετικό τομέα της οικονομίας που είναι η «πράσινη» ενέργεια και οι ΑΠΕ.

Ολο το ρεπορτάζ για το παρασκήνιο της συμφωνίας ΕΔΩ .

_________________________________________________

Ούτε γεράκι, ούτε περιστέρι, αλλά… αητός

Μια ιδιότυπη συζήτηση υπό τη μορφή ερωτοαπαντήσεων στο Twitter πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περισσότερη εξωστρέφεια και επικοινωνία με ευρωπαίους πολίτες, ώστε να γίνει πιο κατανοητό το έργο της.

Τις ερωτήσεις που υπεβλήθησαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανέλαβε να απαντήσει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανκ Έλντερσον, ο οποίος απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων,  που επικεντρώθηκαν στον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και τα επιτόκια, χωρίς να λείπουν και τα ποδοσφαιρικά σχόλια:

«Το μόνο που θα πω είναι ότι σήμερα δεν είμαι ούτε γεράκι, ούτε περιστέρι. Είμαι αετός. Συγχαρητήρια στην @Eintracht !», απάντησε σε ερώτηση για το αν είδε την αναμέτρηση Αϊντραχτ Φρανκφούρτης – Γουέστ Χαμ.

Και πάμε στα σοβαρά τώρα. Σε ερώτηση για το πότε «βλέπει» αύξηση επιτοκίων, ο Φρανκ Έλντερσον απάντησε ότι ο ακριβής χρόνος των αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα και πως το θέμα θα συζητηθεί λεπτομερώς στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού  Συμβουλίου στις 9 Ιουνίου στο Άμστερνταμ.

Τα πάντα έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο, ωστόσο εκτιμά ότι ακόμα δεν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ύφεσης: «Τα πιο αδύναμα εισερχόμενα δεδομένα δεν υποδηλώνουν μέχρι στιγμής ότι μπαίνουμε σε ύφεση και αναμένουμε μείωση του πληθωρισμού – όλα αυτά εξαρτώνται από την εξέλιξη του πολέμου και τον αντίκτυπο των κυρώσεων».

Σε ερώτηση για το ψηφιακό ευρώ, δήλωσε ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις. «Αλλά φυσικά θα διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε μορφή ψηφιακού ευρώ δεν θα παρεμπόδιζε την τραπεζική διαμεσολάβηση, επειδή οι τράπεζες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία μας».

_____________________________________________

Τα ψηφιακά νομίσματα κερδίζουν πάντως συνεχώς έδαφος. Ενδεικτική επ΄αυτού είναι νέα έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) σύμφωνα με την οποία ολοένα και περισσότερες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού νομίσματος.

Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου το 62% των κεντρικών τραπεζών εκτελούν σχετικά πειράματα.

___________________________________

Αποχαιρετισμοί

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τίμησαν τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, για την πολύτιμη συνεισφορά του στην εδραίωση του ισχυρού δεσμού ανάμεσα στις δύο χώρες, την προώθηση των μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών και τη θερμή του φιλία και υποστήριξη στη χώρα μας.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκαν και οι άρρηκτοι δεσμοί με το Επιμελητήριο, οι οποίοι και θα συνεχισθούν και από τη νέα θέση του κ. Πάιατ ως US Assistant Secretary of State for Energy Resources.

Στον απερχόμενο Πρέσβη απονεμήθηκε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου τιμητική περγαμηνή ενώ σε μια κίνηση συμβολισμού για την αγάπη του απερχόμενου Πρέσβη στην ποδηλασία δόθηκε η επίσημη εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδος.

________________________________

Με το Γκουβέρνο

«Δεν κριτικάρουμε την κυβέρνηση όποια και να είναι αυτή. Εμάς ο ρόλος μας είναι να στηρίζουμε την εκάστοτε εκλεγμένη διοίκηση. […] Εμείς τη δουλειά μας και οι εκλεγμένοι τη δικιά τους».

Τάδε έφη ο Απόστολος – Ευάγγελος Βακάκης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Jumbo ερωτηθείς για τον ρόλο του κράτους στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα.

«Εμείς είμαστε με το γκουβέρνο», είχε πει κάποτε ο εμβληματικός βιομήχανος Πρόδρομος Μποδοσάκης, ο Μπέης, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, και καθώς φαίνεται το δόγμα του συνεχίζει να παραμένει απαραβίαστο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories