Συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης όσο ο πληθωρισμός δείχνει τα δόντια του χτυπώντας νέο ρεκόρ τον Μάιο.

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 110 μονάδες βάσης (1,1 ποσοστιαίες μονάδες) έως το τέλος του έτους, περιλαμβανομένης μιας πιθανότητας 30% για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Ιούλιο.

Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους σε υψηλά επίπεδα και την καυτή ανάσα των αγορών νιώθουν κυρίως οι χώρες με υψηλότερα επίπεδα χρέους.

Από τις σχετικά υψηλές αποδόσεις όμως δεν εξαιρούνται και τα ασφαλή καταφύγια: H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε περίπου 1,07% που είναι υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου έχει αυξηθεί στο 3,6% και των ιταλικών 10ετών ομολόγων στο 3,12%. Από τις αρχές του χρόνου η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει αυξηθεί κατά πολύ, καθότι τον Ιανουάριο ήταν στα επίπεδα του 1,76% και πλέον έχει ξεπεράσει το 3,6%.

Νέες δαπάνες

Το κόστος χρήματος θα συνεχίσει να αυξάνεται σε όλη την ευρωζώνη, γεγονός που κάνει την ελληνική κυβέρνηση ακόμα πιο προσεκτική στη δημοσιονομική και εκδοτική στρατηγική, καθώς επίσης στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μειώνεται το σπρεντ, δηλαδή η διαφορά του κόστους δανεισμού της χώρας από άλλες χώρες.

Το αυξημένο κόστος δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση που αναζητά δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει με νέα μέτρα τους καταναλωτές έναντι του ενεργειακού κόστους. Νέες δαπάνες σημαίνει και αύξηση των ελλειμμάτων της χώρας και ενδεχόμενη χρηματοδότηση τους από τις αγορές, όταν μάλιστα το κόστος δανεισμού είναι τριπλάσιο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από τρεις μήνες.

Οι αναλυτές τονίζουν πως οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης έχουν σημειώσει έντονη αστάθεια και δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί.

Οι φόβοι για ύφεση και η πολιτική της ΕΚΤ είναι οι βασικοί παράγοντες για πιέσεις στα ομόλογα και η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν ειδικά προς το τέλος του έτους.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, καθώς οι οικονομολόγοι αναμένουν κορύφωση στο 9% τον Οκτώβριο, η Goldman Sachs βλέπει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας να αυξάνονται στο 1,25% στο τέλος του έτους. Αυτό θα παρασύρει και τις αποδόσεις των ομολόγων του συνόλου της ευρωζώνης, ιδιαιτέρως εκείνων με υψηλότερο χρέος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία