Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς όμως να καταφέρνει να ανατρέψει το αρνητικό εβδομαδιαίο πρόσημο του, καθώς αποτύπωσε όλες τις ανησυχίες που κυριαρχούν διεθνώς για την παγκόσμια οικονομία. Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα με κέρδη 1,24% στις 825,41 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 4,3%.

Η αντίδραση σήμερα εν πολλοίς αποδόθηκε σε τεχνικούς λόγους μετά την ισχυρή πίεση που δέχτηκε η αγορά στο -4,60% της Τρίτης και το -2,82% της Πέμπτης. Το σήμα άλλωστε δόθηκε όταν ο γενικός δείκτης κράτησε την τεχνικής σημασίας στήριξη των 813 μονάδων, με τη σημερινή συνεδρίαση να αναλώνεται στη δημιουργία ενός αναχώματος που να μπορεί να απορροφήσει τυχόν αναταράξεις που αναμένονται ενόψει.

Βέβαια, αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι η μεγάλη πτώση αυτής της εβδομάδας δεν κινητοποίησε μεγάλες αγοραστικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να επαναφέρουν το ΧΑ σε πιο ασφαλή ύδατα, και πιο συγκεκριμένα πάνω από τις 850 μονάδες, όπου μπορεί να αναιρεθεί το αρνητικό σενάριο. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι υπήρξαν κάποιες κινήσεις με βάση τις επιχειρηματικές εξελίξεις, όπως φαίνεται σήμερα και στη μεγάλη κίνηση των εταιρειών του ομίλου Τέρνα.

Αναζητείται το σημείο ισορροπίας και ανακοπής της πτώσης

Όπως σχολιάζουν πηγές στον ot.gr, το ΧΑ ακόμη δεν έχει βρει το σημείο ισορροπίας και ανακοπής της πτώσης, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή ενός κύκλου ανοδικών επιτοκίων, με τις επιπτώσεις να είναι ακόμη αβέβαιες, συντηρώντας τη μεσοπρόθεσμη τάση σε πτωτικό τέμπο. Βέβαια, όταν υπάρχει μεγάλη συμπίεση αποτιμήσεων, δεν μπορούν να αποκλειστούν απότομες ανοδικές αντιδράσεις, με πολλά χαρτοφυλάκια να προτιμούν πιο αμυντικές θέσεις έως ότου ολοκληρωθεί η αναταραχή.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή ξεχώρισε με το +6,81%, η ΓΕΚ Τέρνα με το +3,88% και η ΔΕΗ με το +3,36%. Σημαντικές στηρίξεις έλαβε η αγορά και από το +2,95% της Coca Cola, με τις ΟΤΕ, Πειραιώς, Titan, Alpha Bank, Jumbo και Λάμδα να κλείνουν με σημαντικά κέρδη. Στον αντίποδα, οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Βιοχάλκο και Σαράντης βρέθηκαν σε αρνητικά εδάφη, με τις Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Eurobank και Quest να δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών