Να περιορίσουν τις εβδομαδιαίες απώλειες προσπαθούν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι αντιδρούν ήπια ανοδικά μετά από τις μεγάλες αναταραχές των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,79% στις 30.162 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 1,09% στις 3.706 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,81% στις 10.839 μονάδες.

Αν και οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται θετικά, η επιφυλακτικότητα παραμένει, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πιθανή οικονομική επιβράδυνση. Άλλωστε, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε σήμερα τη δέσμευση για την μείωση του πληθωρισμού, στο στόχο του 2%.

«Βρισκόμαστε σε ύφεση»

«Αυτή η εβδομάδα ήταν βίαιη… Επιτρέψτε μου να σας πω ότι βρισκόμαστε σε ύφεση», είπε ο καθηγητής του Wharton Business School, Jeremy Siegel. «Είναι μια ήπια ύφεση. Δεν είναι επίσημη ύφεση σύμφωνα με τον ορισμό, σίγουρα όχι ακόμη, αλλά αυτό το πρώτο εξάμηνο είναι δύσκολο».

Η αστάθεια της αγοράς θα μπορούσε να αυξηθεί χάρη στην «quadruple witching», την τετραπλή λήξη των παραγώγων. Ειδικότερα, σήμερα είναι η ταυτόχρονη λήξη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στους χρηματιστηριακούς δείκτες, των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης μιας μετοχής, των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών και των δικαιωμάτων προαίρεσης στον χρηματιστηριακό δείκτη. Η τετραπλή λήξη συμβαίνει μία φορά το τρίμηνο και συνήθως οδηγεί σε αύξηση του όγκου συναλλαγών, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να είναι ασταθείς καθώς οι traders κλείνουν θέσεις.

Και όλα αυτά ενώ οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες της εβδομάδας. Ο S&P 500 υποχωρεί περίπου 6% και θα μπορούσε να οδεύει προς τη χειρότερη εβδομαδιαία απόδοσή του από τον Μάρτιο του 2020. Και οι 11 τομείς του είναι τουλάχιστον 15% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά τους.

Ο Dow, εν τω μεταξύ, έπεσε κάτω από τις 30.000 για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021 την Πέμπτη. Ο δείκτης υποχωρεί 4,5% για την εβδομάδα, οδεύοντας για την 11η αρνητική εβδομάδα στις τελευταίες 12. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί 5,2% για την εβδομάδα.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές των Intel, Cisco και Salesforce κερδίζουν περισσότερο από 1%, προσφέροντας στηρίξεις στον Dow. Κέρδη πάνω από 1% σημείωνουν και οι Apple, Netflix, Meta Platforms και Tesla.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street