Οι φόβοι στις ευρωπαϊκές αγορές για την πιθανότητα της ύφεσης της οικονομίας επανήλθαν, με τους κύριους δείκτες να κλείνουν σήμερα με απώλειες, κατοχυρώνοντας τα κέρδη τους μετά από ένα καλό ανοδικό διήμερο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,7%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να διολισθαίνει κατά 5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,88% στις 7.089 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,11% στις 13.144 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,81% στις 5.916 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Voestalpine υποχώρησαν περισσότερο από 13% αφού η JPMorgan μείωσε τη σύσταση της μετοχής της αυστριακής εταιρείας χάλυβα και τεχνολογίας από «overweight» σε «underweight». Στον αντίποδα, η βρετανική εταιρεία λιανικής JD Sports αναρριχήθηκε περισσότερο από 6% αφού ανακοίνωσε ότι τα ετήσια κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση.

Φόβοι για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Οι απώλειες στην Ευρώπη σήμερα ήρθαν καθώς το κλίμα της παγκόσμιας αγοράς επηρεάζεται από τους φόβους για αύξηση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, αρνητικά επιδρά και η πτώση των τιμών του πετρελαίου, σημάδι αδυναμίας της ζήτησης, ειδικά στην παραγωγική διαδικασία.

Και όλα αυτά την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μηνιαίο σημείωμα της, προειδοποίησε ότι τα χειρότερα έπονται αναφορικά με τις τιμές των τροφίμων, εκτιμώντας πως θα συνεχίσουν να καλπάζουν σε ρυθμό ρεκόρ για τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο, παρά τον σημαντικό αγροτικό τομέα που διαθέτει η Ευρώπη.

Στο μέτωπο δεδομένων στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε νέο υψηλό 40 ετών, στο 9,1% τον Μάιο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζουν να τροφοδοτούν την κρίση κόστους ζωής στη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές