Η Ουκρανία κέρδισε μια πολυετή γαστρονομική διαμάχη με τη Ρωσία την Παρασκευή, αφού ο πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ενέταξε την παραδοσιακή σούπα παντζαριού στον κατάλογο της προστατευόμενης ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η UNESCO με έδρα το Παρίσι ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εντάσσει το borshch, μια πλούσια κατακόκκινη σούπα γεμάτη με λαχανικά, σε έναν κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς που χρήζει «επείγουσας διαφύλαξης» λόγω του κινδύνου που ενέχει η θέση της σούπας ως στοιχείο του πολιτισμού της Ουκρανίας, από την εισβολή της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης – Ουκρανία: SOS για τους ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς

«Η νίκη είναι δική μας»

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Oleksandr Tkachenko έγραψε στο Twitter: «Η νίκη στον πόλεμο για το borshch είναι δική μας!»

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η Μόσχα κατήγγειλε το νέο καθεστώς προστασίας του πιάτου, το οποίο είναι επίσης δημοφιλές στη Ρωσία, ως παράδειγμα «σύγχρονου εθνικισμού του Κιέβου».

«Το μπορς μας δεν χρειάζεται προστασία, αλλά υπόκειται σε άμεση και πλήρη καταστροφή σε ένα μπολ», έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Εκπρόσωπος της UNESCO στο Παρίσι είπε ότι το νέο καθεστώς σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί τώρα να υποβάλει αίτηση για ειδικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση έργων που προωθούν και προστατεύουν το πιάτο αυτό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus