Έκαναν λογαριασμό… 350 χιλ. ευρώ

Το περιστατικό που θα σας διηγηθώ είναι καρατσεκαρισμένο. Πριν λίγες ημέρες λοιπόν εμφανίστηκε σε νέο εστιατόριο – club στη Μύκονο μία παρέα Ισραηλινών με γεμάτα πορτοφόλια.

Οι θαμώνες του μαγαζιού αμέσως κατάλαβαν πως ο λογαριασμός τους θα ήταν πολύ μεγάλος. Οι ακριβές σαμπάνιες έρχονταν συνεχώς στα τραπέζια της παρέας. Σε κάποια στιγμή μάλιστα οι σερβιτόροι που τις έφερναν θύμιζαν στρατιωτική παρέλαση, ο ένας πίσω από τον άλλο.

Πόσος ήταν ο λογαριασμός; Να ξεκινήσω από το tip. 10.000 ευρώ! Και το ποσό; Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Πάνω από 350.000 ευρώ! «Δυο φορές το στεγαστικό μου δάνειο» μας είπε ο πληροφοριοδότης.

Το ηλιοβασίλεμα στη Μύκονο και ο Γονίδης

Και μιας και μιλάμε για Μύκονο, μιας και πρόσφατα υπήρξε η καταγγελία από τουρίστες ότι πλήρωσαν 640 ευρώ για καβουροπόδαρα και κοκτέιλ, ας σας ενημερώσουμε και για μια νέα καταγγελία. Ζητήθηκε από ζευγάρι ελάχιστη κατανάλωση 500 ευρώ για να δει το ηλιοβασίλεμα σε εστιατόριο στην Μικρή Βενετία.

Αλλά που είναι το πρόβλημα; Η Μύκονος είναι μοναδικό νησί και σ’ αυτό πηγαίνουν αυτοί που μπορούν να πληρώσουν τα ποσά αυτά. Γιατί όπως μας λένε Μυκονιάτες: «Γιατί να μην πληρώσουν 500 ευρώ για ηλιοβασίλεμα; Εδώ ζητήθηκαν 800 ευρώ για πρώτο τραπέζι πίστα σε συναυλία του Γονίδη σε ένα… Μυκονοχώρι της Δράμας».

Πόσο δίκιο έχουν τελικά…

Εκλογές με τέτοιο πληθωρισμό γίνονται;

«Πώς θα πάμε σε εκλογές με 15% πληθωρισμό, μπορεί και παραπάνω. Δεν είμαστε… Ερντογάν..»

Αυτό μου έλεγε στέλεχος της κυβέρνησης ο οποίος βλέπει ότι ο πληθωρισμός εξανεμίζει τα εισοδήματα των πολιτών και «σβήνει» τα όποια θετικά μέτρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Και τα διάφορα επιδόματα για το ρεύμα και τα καύσιμα, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού που είναι σαν να μην έγινε ποτέ.

Χθες η Eurostat ανακοίνωσε πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 12% και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα να ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ ένα ποσοστό κοντά στο 13%. Αμφιβάλλει κανείς ότι με τον ρυθμό που αυξάνονται οι τιμές μπορεί να δούμε το καλοκαίρι τον πληθωρισμό σε τέτοια επίπεδα που θα τρίβουμε τα μάτια μας;

Δυστυχώς, η κατάσταση στην κοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη, κι αυτό το ξέρουν στην κυβέρνηση. Κι αναρωτιούνται αν μπορούν να στηθούν κάλπες με τα εισοδήματα ροκανισμένα ή τα χειρότερα θα έρθουν μέσα στο χειμώνα.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ελληνικός πληθωρισμός είναι σχεδόν 4 μονάδες σε σύγκριση με αυτόν της Ευρωζώνης και ότι τα εισοδήματα των Ελλήνων είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με αυτά των περισσότερων ευρωπαίων.

Δεν μπορεί βεβαίως να συγκριθεί με τον τουρκικό πληθωρισμό, αλλά είναι ο Ερντογάν…

Τώρα, αν δείτε το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις για νέες αυξήσεις μισθών και συντάξεων, τότε… ξεσκονίστε τα εκλογικά βιβλιάρια.

Οσο για την Τουρκία; Χθες ανακοίνωσε ο Σουλτάνος αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά 29%, ενώ θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο είχε αυξηθεί κατά 50%.

Ετσι ο κατώτατος μισθός φτάνει πλέον τις 5.500 τουρκικές λίρες, ήτοι 328 δολάρια, αλλά ο πληθωρισμός είναι… 80%, και 4 στους 10 Τούρκους ζουν με αυτόν τον χαμηλό μισθό.

Η «Turkaegean» πάει… Κομισιόν

Το θέμα της καταχώρισης από τους Τούρκους της εμπορικής ονομασίας «Turkaegean», φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Εύα Καϊλή. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν, στην οποία αναφέρει: «Η καταχώριση του όρου «Turkaegean» ως εμπορικό σήμα, είναι παράνομη σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, ρώτησε χαρακτηριστικά: «Θα προβεί η Κομισιόν σε άμεσες ενέργειες για τη διαγραφή του συγκεκριμένου όρου από το μητρώο της EUIPO (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ), και την παύση της χρήσης του από την Τουρκία»;

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής καλεί την Επιτροπή να δηλώσει δημοσίως και επισήμως ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα χρήσης του ανωτέρω όρου. Τονίζει, μάλιστα, κατηγορηματικά, πως ο παραπάνω όρος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως γεωγραφικός προσδιορισμός για εμπορική χρήση.

Καλές και άγιες αυτές οι πρωτοβουλίες, αλλά όπως φαίνεται η ζημιά έχει γίνει. Ουσιαστική και επικοινωνιακή…

Εγκαίνια γραφείων, μυρωδιά εκλογών

H ανακοίνωση σαφής: Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022, στις 19.30, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ, Γιάννη Μελά, στον Πειραιά Παλαμηδίου 76 (Μανιάτικα).

Ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα από πολλούς βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές. Αμφιβάλλει πράγματι κανείς ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και θα είναι έκπληξη να μη γίνουν εκλογές το φθινόπωρο;

Θα ανεγερθεί το νοσοκομείο ή θα γίνει… ανέκδοτο;

Ένα καλό νέο βγήκε χθες για τη Θεσσαλονίκη και δεν είναι… η έναρξη της λειτουργίας του μετρό, που έχει γίνει ανέκδοτο. Είναι η απόφαση παραχώρησης έκτασης στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» για την κατασκευή νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου.

Χθες, στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης και ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου που είναι και απέναντι από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Η χωροθέτηση, λοιπόν, έγινε, το ερώτημα είναι πότε θα γίνει και το νοσοκομείο. Γιατί έχουν δει τα μάτια μας… Αλλά όταν πρόκειται για ένα νοσοκομείο περίθαλψης καρκινοπαθών δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για οιαδήποτε καθυστέρηση.

Ελπίζουμε να μη γίνει ανέκδοτο, όπως το μετρό.

 Η απάντηση σε «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία

Η… ανακωχή με την Τουρκία δεν κράτησε πολύ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν και οι πιστοί του, συνέχισαν το μπαράζ επιθέσεων κατά της Ελλάδας και κατά του πρωθυπουργού και η ζωή… επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς.

Όμως, όπου κι αν πάει κάποιος αυτές τις ημέρες, ειδικά στην περιφέρεια, βασικό θέμα της συζήτησης είναι αν θα έχουμε πόλεμο με τον γείτονα. Ένα σκηνικό που μοιάζει πολύ με αυτό του καλοκαιριού του 2020.

Οι πληροφορίες, πάντως, της στήλης για την ελληνική αντίδραση σε ένα «θερμό» καλοκαίρι, είναι συγκεκριμένες. Αν και όλοι απεύχονται ένα επεισόδιο στο Αιγαίο, απ’ ότι μαθαίνουμε, σε περίπτωση που οι τουρκικές δυνάμεις επιφέρουν πλήγμα σε βάρος Ελλήνων στρατιωτικών ή προσωπικού ασφαλείας σε περιοχή του Αιγαίου στην οποία διατηρούν το τακτικό πλεονέκτημα, η απάντηση της Αθήνας θα είναι καίρια.

Και είναι η εντολή που θα δοθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις να κινηθούν άμεσα σε άλλο σημείο και να χτυπήσουν όπως πρέπει. Βεβαίως αυτό θα σημάνει μια γενίκευση του μετώπου, αλλά δεν θα υπάρχουν άλλα περιθώρια αν φτάσουμε στο απευκταίο.

Κανείς δεν αποκλείει, πάντως, κι ένα… «θερμό» επεισόδιο σε διπλωματικό επίπεδο. Δηλαδή να ξαναχτυπήσει η Τουρκία σε διεθνή fora, κι αυτή τη φορά μέσω ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ και κατάθεσης χάρτη που θα «γκριζάρει» ένα προς ένα δεκάδες ελληνική νησιά.

Από την Αθήνα περιμένουν αυτό το επόμενο βήμα της Αγκυρας και η νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ήδη έχει επεξεργαστεί τη σχετική βεντάλια με απαντήσεις.

Είναι η 20η Αυγούστου η ημερομηνία – κλειδί;

Φέτος η 20η Αυγούστου πέφτει Σάββατο. Οι περισσότεροι Ελληνες θα είναι στις παραλίες, η Αθήνα θα είναι άδεια, κανείς δεν θα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα πολιτικά ζητήματα. Κι όμως, στις 20 Αυγούστου φέτος θα έχουμε μια ημερομηνία – κλειδί. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την επικύρωση της εξόδου της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία. Η έξοδος δηλαδή και οριστικά από το μνημόνιο.

Το γεγονός έχει «κλειδώσει», έχει κεφαλαιοποιηθεί, το ξέρουν όλοι, ενδεχομένως δεν θα κάνει και μεγάλη εντύπωση στους πολίτες, άλλωστε, άλλα είναι τα καθημερινά προβλήματα.

Κάποιοι, όμως, «παπαγάλοι» επιμένουν ότι η 20η Αυγούστου θα ήταν ιδανική ημέρα για να κάνει ο πρωθυπουργός ένα διάγγελμα, να ανακοινώσει το τέλος της μνημονιακής περιόδου και να κηρύξει επίσημα την προεκλογική περίοδο, ανακοινώνοντας κάλπες 4 εβδομάδες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 18 Σεπτεμβρίου.

Είπαμε, παπαγάλοι το λένε, μην το δέσετε και κόμπο. Αλλωστε, υπάρχουν πάντα δύο αστερίσκοι. Ο πρώτος είναι η κατάσταση με την Τουρκία. Αν είμαστε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου, δεν μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία.

Και ο δεύτερος είναι η πανδημία. Μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση να οδηγήσει 6 εκατ. πολίτες στην ουρά να ψηφίζουν ενόσω ο κορωνοϊός κάνει πάρτι;

Ακόμη και με μάσκες να το κάνουμε αυτό, μάλλον η αποχή θα ξεπεράσει το… 60%. Οπότε… τα πάντα ρει που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Οι αστερίσκοι στον τουρισμό

Φύσει αισιόδοξος είναι φαίνεται ο Βασίλης Κικίλιας για την τουριστική σεζόν ή… παίζει άμυνα, ως καλός αμυντικός που ήταν στο μπάσκετ. Όπως είπε ο υπουργός, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι αφίξεις είναι εντυπωσιακές, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε τις αγορές της Κίνας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Το 2019 ήταν μια χρονιά ανέφελη, φέτος αντιμετωπίζουμε πολλαπλές κρίσεις (ενεργειακό, πληθωρισμός, πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης) ενώ δεν έχουμε ταξιδιώτες από τη Ρωσία, την Ουκρανία και κυρίως την Κίνα η οποία είναι μια τεράστια αγορά. Παρόλα αυτά, ξεκινήσαμε από νωρίς δυνατά, είμαστε πρώτοι σε αφίξεις τουριστών από τη Γαλλία, το Ισραήλ, τη Σερβία και στον οδικό τουρισμό από τη Ρουμανία, αλλά και στις τρεις πρώτες θέσεις σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες» ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού.

Όμως, αν διαβάσει κανείς καλά την έκθεση της ΤτΕ για τον τουρισμό θα δει ότι υπάρχουν και κάποια… άσχημα παράθυρα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται:

«Η θετική δυναμική του τουρισμού στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού στις κυριότερες χώρες προέλευσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση των αφίξεων τουριστών και των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτές ενδέχεται να αντισταθμιστούν από τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημειώνεται ότι η επίπτωση από την επικείμενη μείωση των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών αναμένεται να είναι περιορισμένη, δεδομένου του χαμηλού μεριδίου των αφίξεων αυτών στην Ελλάδα».

Ουσιαστικά, ο Στουρνάρας μας λέει ότι μπορεί να μην ξοδέψουν πολλά φέτος οι τουρίστες, αλλά αυτό το κενό μπορεί να αντισταθμιστεί από τους Ελληνες που έχουν κομπόδεμα και θα το ξοδέψουν.

Αισιόδοξη προοπτική…

Οι πράσινες κι έξυπνες… εκπλήξεις της Lamda

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το «πράσινο» ομόλογο της Lamda Development, με την εταιρεία να ευελπιστεί ότι με την πλήρη κάλυψη της έκδοσης θα εισρεύσουν στα ταμεία περί τα 223 εκατ. ευρώ καθαρά κεφάλαια.

Πάντως, η εταιρεία που δρομολογεί μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις παγκοσμίως, στο Ελληνικό, έχει όντως ένα ιδιαίτερα… πράσινο σχεδιασμό.

Όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό δελτίο, και επενδύσεις στα υφιστάμενα ακίνητά της για να… πρασινίσουν, θα κάνει, και στον τομέα των «έξυπνων πόλεων» θα επενδύσει.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν επενδύσεις από 85 έως 110 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα μισά από τα αντληθέντα κεφάλαια, για βιώσιμα κτίρια και εξωτερικούς χώρους. Ανακαινίσεις υφιστάμενων κτιρίων για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, μονώσεις στο κέλυφος, αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού, αλλαγές στον φωτισμό και στη θέρμανση του νερού αλλά και… εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Θα πηγαίνεις π.χ. στο Ελληνικό, στη μαρίνα Φλοίσβου ή στο Mall και θα μπορείς να φορτίζεις και το Ι.Χ. σου.

Η Lamda σχεδιάζει να επενδύσει και στην πράσινη ενέργεια, με την αγορά οικοπέδου ή την εξαγορά εταιρείας και με σκοπό να πάρει άδεια και να κατασκευάσει εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή και παραγωγής υδρογόνου. Σχεδιάζει να φτιάξει επίσης και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού και των άλλων ακινήτων του ομίλου.

Κι όπως λέει το ενημερωτικό: Οι επιλέξιμες ΑΠΕ θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά την ηλιακή, την αιολική, την γεωθερμική και την υδροηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να περιορίζονται σε αυτές. Τα ποσά που θα δαπανήσει για το σκοπό αυτό είναι από 65 έως 85 εκατ. ευρώ.

Τέλος, θα δώσει από 45 έως 60 εκατ. ευρώ για έξυπνα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας, υδάτινων πόρων, πρόληψης και ελέγχου ρύπανσης, βιώσιμων μεταφορών ή/και συστήματα που εξυπηρετούν σκοπούς κυκλικής οικονομίας.

Θα αναπτύξει με απλά λόγια διάφορά «έξυπνα» συστήματα στο project στο Ελληνικό ώστε να έχουμε μια smart city σε πλήρη εξέλιξη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories