Τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, που επιβεβαιώθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2021, και αναμένεται να επισφραγιστεί με την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών στην Αθήνα, καθώς και το έντονο ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη σήμερα και αύριο του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud -MBS) στην Ελλάδα και η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές θεωρούν ενδεικτικό της σημασίας, που αποδίδει η Σαουδική Αραβία στις σχέσεις με την Ελλάδα -ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή- είναι το γεγονός ότι η αποψινή επίσκεψη του πρίγκιπα, διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα είναι η πρώτη τού διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018.

Διαβάστε επίσης: Η «μεγάλη ιδέα» του μπιν Σαλμάν για τη Σ. Αραβία

Στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων

Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί και από τη συμβολή της Ελλάδας στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την Αραβίας μέσω της αποστολής μιας συστοιχίας Patriot, κίνηση, η οποία έχει εκτιμηθεί από το Ριάντ, όπως διαμηνύθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδαραβική πρωτεύουσα- επίσκεψη στην οποία συμφωνήθηκε και η θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Μάλιστα η υπογραφή της συμφωνίας σύστασης Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας το οποίο θα θεσμοθετεί τη διμερή συνεργασία ανά τομείς αποτελεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ισχυρό πειστήριο του στρατηγικού χαρακτήρων των σχέσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός πλέγματος συμμαχιών με χώρες του Κόλπου. Όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα συνοδεύεται από μία μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Επικοινωνιών και Τεχνολογιών και τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund (PIF) -τα μέλη της οποίας θα υπογράψουν και θα ανταλλάξουν συμφωνίες με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν

Μεταξύ των συμφωνιών, που θα υπογραφούν ανάμεσα στους Έλληνες, υπουργούς και τους Σαουδάραβες ομολόγους τους είναι συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη και μπορεί να είναι γέφυρα με τη Μέση Ανατολή, συμφωνία στην επιστήμη και την τεχνολογία, συμφωνία στον πολιτισμό.

«East to Med data Corridor»

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), ώστε το έργο του «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη.

Η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσει το έργο. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

Έρχεται με 30μελή επιχειρηματική αντιπροσωπεία

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  που επικαλείται το ΑΠΕ, πολυπληθής αναμένεται να είναι η 30μελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία, που θα συνοδεύει τον Mοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για επαφές και συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις με τον στόχο της Αθήνας να είναι οι άμεσες επενδύσεις από την Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, η συνεργασία και σε νέους τομείς, καθώς και η ισχυρότερη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα επισημαίνεται ότι οι επιχειρηματικές επαφές έρχονται σε συνέχεια και της δραστηριοποίησης του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και της περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Αυτή σηματοδοτήθηκε πρόσφατα από την έλευση μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού επιχειρηματικού Φόρουμ και της συνεδρίασης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, της οποίας ηγήθηκε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φαλέχ (Khalid Al Faleh).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας