Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας η οποία έχει το προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της Ρίσι Σούνακ, στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, βάζει στο στόχαστρο την Τράπεζα της Αγγλίας.

Με δηλώσεις της διαμηνύει ότι αν αναλάβει την πρωθυπουργία σχεδιάζει να αναθεωρήσει την «εντολή» προς την κεντρική τράπεζα της χώρας, περιορίζοντας την ανεξάρτηση λήψη αποφάσεων αναφορικά με τα επιτόκια.

Η Τρας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις αλλαγές αυτές σε ομιλία της στο Κάρντιφ στις 3 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ και η Λιζ Τρας σχηματίζουν την τελική δυάδα που θα διεκδικήσει τον θώκο του Τζόνσον

«Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του πληθωρισμού είναι η νομισματική πολιτική και αυτό που είπα είναι ότι θέλω να αλλάξω την εντολή της Τράπεζας της Αγγλίας για να βεβαιωθώ ότι στο μέλλον θα ταιριάζει με μερικές από τις πιο αποτελεσματικές κεντρικές τράπεζες στον κόσμο στον έλεγχο του πληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά η Τρας.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Οριζόντια μείωση του ΦΠΑ κατά 5% εξετάζει η Λιζ Τρας

«Στους επενδυτές αρέσει η βεβαιότητα»

Οι δηλώσεις της αυτές προκαλούν προβληματισμό σε επενδυτές και αναλυτές.

«Η αβεβαιότητα για το τι θα μπορούσε να συμβεί με την κεντρική τράπεζα – εάν η Τρας γίνει πρωθυπουργός – θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες στους επενδυτές« αναφέρει στο CNBC, ο Scott Corfe, διευθυντής ερευνών στο think tank Social Market Foundation. «Στους επενδυτές αρέσει η βεβαιότητα», υπογράμμισε.

«Εάν υπάρχει έλλειψη σαφήνειας για κάποιο χρονικό διάστημα σχετικά με το ποια θα είναι η νέα εντολή της Τράπεζας της Αγγλίας ή το βαθμό στον οποίο οι πολιτικοί ενδέχεται να αναμειχθούν στη διαδικασία καθορισμού των επιτοκίων στο μέλλον, αυτό δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα σχετικά με ποιες είναι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον», πρόσθεσε.

Τι απαντά το στρατόπεδο της Τρας

Η ομάδα εκστρατείας της Τρας είπε στο CNBC ότι «το τολμηρό της σχέδιο θα αμφισβητήσει την αποτυχημένη οικονομική ορθοδοξία και θα προσφέρει την απαραίτητη ανάπτυξη στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Ως Πρωθυπουργός, η Λιζ θα επανεξετάσει την εντολή της Τράπεζας, καθώς μετά από 25 χρόνια, πιστεύει ότι είναι σωστό να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλη για τον σκοπό και ότι λειτουργεί για το τρέχον οικονομικό πλαίσιο», ανέφερε η δήλωση της ομάδας εκστρατείας.

Αντιδράσεις

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, και αντίπαλος της Τρας στην κούρσα διαδοχής, είπε στο Sky News την περασμένη εβδομάδα ότι η συζήτηση γύρω από την αυτονομία της Τράπεζας θα μπορούσε να «τρομοκρατήσει» τους διεθνείς επενδυτές.

Ο περιορισμός της ανεξαρτησίας της Τράπεζας θα ήταν «λάθος», είπε ο Σουνάκ, και «θα ήταν κακό για όλους μας».

Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς αμφισβήτησε επίσης τα σχέδια της Τρας σε συνέντευξή του στον Guardian.

«Αυτό είναι βαθιά ανεύθυνο από έναν υποψήφιο για την ηγεσία των Συντηρητικών. Δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα», είπε.
Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι τόνισε στο BBC νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας «είναι κρίσιμης σημασίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως