Το Bitcoin ενδεχομένως να ετοιμάζεται για μια υψηλότερη πορεία, σχεδόν τόσο θεαματική όσο οι απώλειές του μέχρι στιγμής φέτος.

Τόσο τα κρυπτονομίσματα όσο και οι μετοχές έχουν πληγεί. Οι μετοχές βρίσκονται σε πτωτική αγορά, με τους σχετικούς δείκτες που παρακολουθούνται περισσότερο να καταγράφουν το μεγαλύτερο τριμηνιαίο σερί απωλειών τους από τα βάθη της οικονομικής κρίσης του 2008-09. Η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη για το Bitcoin.

Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να λάμψει το 2023, ακόμα κι αν οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι ζοφερές.

Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε τα κρυπτονομίσματα να αποτινάζουν μέρος της τάσης τους να κινούνται σύμφωνα με τις μετοχές αλλά ο έντονος πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και οι κίνδυνοι ύφεσης συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Οι πιέσεις μέσα στο ίδιο το οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων – συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας του συστημικά σημαντικού stablecoin, της κατάρρευσης των δανειστών κρυπτονομισμάτων και της χρεοκοπίας μεγάλου hedge fund – έχουν χειροτερέψει τα πράγματα.

Το Bitcoin τείνει να πέφτει κάθε Σεπτέμβριο, χάνοντας αξία αυτόν τον μήνα για κάθε χρόνο από το 2016 -και το 2022 δεν αποδείχθηκε εξαίρεση. Το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο έκλεισε τον μήνα με πτώση 2% στα περίπου 19.750 $. Αυτό δεν είναι τόσο κακό, δεδομένου ότι ο S&P 500 φαίνεται να χτυπά νέα ετήσια χαμηλά κάθε μέρα και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε τον χειρότερο μήνα του από το ξεπούλημα του Μαρτίου του 2020 λόγω τότε του Covid-19.

Αλλά μην κάνετε λάθος: Με απώλεια σχεδόν 60% φέτος, σε σύγκριση με πτώση του Dow κατά περίπου 20%, αυτή είναι η χειρότερη χρονιά για το Bitcoin από το 2010, το έτος μετά τη δημιουργία του, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Διαβάστε επίσης: Bitcoin: Περισσότερο ψηφιακό πετρέλαιο, παρά ψηφιακός χρυσός

Τι γίνεται λοιπόν τώρα; Το πού θα διαμορφωθεί η τιμή του Bitcoin στο τέλος του τρίτου τριμήνου μπορεί να είναι το κλειδί βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με το Rekt Capital, ένα δημοφιλές ενημερωτικό δελτίο τεχνικής έρευνας για τα κρυπτονομίσματα. Τα τριμηνιαία κλεισίματα είναι επίπεδα που παρακολουθούνται έντονα από τους παίκτες.

Σε περίπτωση που το Bitcoin δεν καταφέρει να σταθεροποιηθεί σε επίπεδο τιμής περίπου 19.880 $, κινδυνεύει να πέσει σε επίπεδο που αντιπροσωπεύει την τεχνική εικόνα τριών μηνών, που είναι περίπου 17.000 $, με βάση την ανάλυση της Rekt Capital. «Το επίπεδο των 17.000 δολαρίων… θα σήμαινε ότι το Bitcoin πρέπει να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά σε αυτήν την πτωτική αγορά, εάν πράγματι επιβεβαιωθεί αυτό το πτωτικό κλείσιμο τριών μηνών», ανέφερε πρόσφατα το ενημερωτικό δελτίο. Μια κίνηση κάτω από τα  17.000$ δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια μιας πιθανής ασταθούς κίνησης της τιμής αναφέρεται ακόμη.

Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν λόγοι να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι.

Το Bitcoin έχει την υψηλότερη προβλεπόμενη απόδοση κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους μεταξύ των κατηγοριών στοιχείων ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων μετοχών, κρατικών ομολόγων, εταιρικού χρέους, ακίνητης περιουσίας, ιδιωτικών κεφαλαίων και αμοιβαίων κεφαλαίων, σύμφωνα με ανάλυση και προβολή εναλλακτικών επενδυτικών επιδόσεων από ομάδα της J.P. Morgan με επικεφαλής τον Νικόλαο Πανηγυρτζόγλου. Η προβλεπόμενη απόδοση είναι 38%, γεγονός που θα ανέβαζε το Bitcoin πάνω από τα 27.250 $ – ένα επίπεδο που δεν έχει δει από τότε που επιταχύνθηκε η πώληση κρυπτονομισμάτων στα μέσα Ιουνίου. Συγκριτικά, οι παγκόσμιες μετοχές αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% την ίδια περίοδο.

«Ενώ τα χειρότερα αυτής της φάσης απομόχλευσης φαίνεται να είναι πίσω μας… οι αγορές κρυπτονομισμάτων έχουν δείξει λίγα σημάδια εξόδου από τη φάση αυτού του «χειμώνα κρυπτονομισμάτων κρυπτογράφησης»», είπε ο Πανηγυρτζογλου. «Προς το παρόν, η χρηματοδότηση [venture capital] φαίνεται να αντέχει παρά την εποχιακή επιβράδυνση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτό σε συνδυασμό με τις συνθήκες υπερπώλησης μας κάνει να είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι για τις αγορές κρυπτονομισμάτων στο μέλλον».

Διαβάστε επίσης: Κρυπτονομίσματα: Ξεπέρασε και πάλι το 1 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της αγοράς

Αλλά για να έχουν αυτά τα κέρδη θα πρέπει οι επενδυτές να αντιμετωπίσουν με θάρρος τη χαρακτηριστική αστάθεια των κρυπτονομισμάτων. Μεταξύ της ίδιας ομάδας περιουσιακών στοιχείων, το Bitcoin έχει μακράν την υψηλότερη εκτιμώμενη αστάθεια —σχεδόν 84%, σε σύγκριση με 15% για τις μετοχές, σύμφωνα με τους αναλυτές της J.P. Morgan.

Υπάρχουν και άλλες αισιόδοξες προβλέψεις

Ο Rostin Behnam, ο πρόεδρος της Commodity Futures Trading Commission (CFTC ) – της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που επιβλέπει την εποπτεία των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης σε Bitcoin – δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η περαιτέρω εποπτεία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό ούριο άνεμο για τις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Τα ερωτήματα σχετικά με την εποπτεία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων πλανώνται πάνω από το Bitcoin εδώ και χρόνια, αλλά υπάρχουν ελπίδες για σαφήνεια σύντομα εν μέσω προόδου στο Κογκρέσο.

«Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη εάν έχουμε έναν καλά εποπτευόμενο χώρο», είπε ο Behnam σε δηλώσεις του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με αναφορές από εταιρείες κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των CoinDesk και Decrypt. «Το Bitcoin μπορεί να διπλασιαστεί σε τιμή εάν υπάρχει μια εποπτευόμενη από την CFTC αγορά». Αυτό θα ανέβαζε την τιμή σε περίπου 40.000 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Τα νομικά προβλήματα του συνιδρυτή της Terra είναι απίθανο να επηρεάσουν τις αγορές crypto

Για μια ακόμα πιο αισιόδοξη οπτική μην κοιτάξετε πέρα από τον Michael Saylor, τον συνιδρυτή της ομάδας λογισμικού MicroStrategy και έναν από τους πιο υψηλού προφίλ υποστηρικτές του Bitcoin. Ο Saylor είπε σε πρόσφατο συνέδριο του MarketWatch ότι το Bitcoin θα μπορούσε να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο των 68.990 δολαρίων «κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια». Πρόσθεσε ότι το Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 500.000 δολάρια την επόμενη δεκαετία, εάν η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος – που συχνά αναφέρεται ως «ψηφιακός χρυσός» – πιάσει αυτή του πραγματικού χρυσού.

Αλλά ως τελευταία λέξη καθώς οι επενδυτές οδεύουν προς τον επόμενο μήνα, ίσως αξίζει να δούμε την ιστορική απόδοση του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος τον Οκτώβριο, έναν μήνα κατά τον οποίο το Bitcoin καταγράφει, κατά μέσο όρο, άνοδο 33%. Παλεύοντας για υποστήριξη στα 20.000 $ περίπου, το Bitcoin έχει πολύ δρόμο να διανύσει, ανεξάρτητα από το ποια από αυτές τις προβλέψεις θα ακολουθήσετε.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο