Υπογράφηκε η νέα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Κομισιόν και UEFA.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν υπέγραψαν στις Βρυξέλλες τη νέα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και της UEFA, που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2022. Πρόκειται για την τρίτη συμφωνία έπειτα από αυτές που υπογράφηκαν το 2014 και το 2018 και στοχεύει στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και στόχων που ορίζονται στο Ευρωπαϊκό Αθλητικό Μοντέλο.

Μοντέλο επιτυχίας

«Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι μία από τις ιστορίες επιτυχίας της Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Σχοινάς στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν με τον κ. Τσεφερίν. Προσέθεσε ότι « το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι αυτού που είμαστε και αυτό έχουμε στο μυαλό μας όταν συζητούμε τρόπους για να κάνουμε προτεραιότητα την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και τις αξίες έναντι του κέρδους, του ελιτισμού και της ισχύος. Το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη ισοδυναμεί με την συμπερίληψη, την αξία και το όνειρο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της UEFA, σημείωσε ότι «το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο είναι το μόνο μοντέλο που κρατάει ζωντανό όχι μόνο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά τον ευρωπαϊκό αθλητισμό». Επίσης επισήμανε ότι η συμφωνία της Επιτροπής με την UEFA είναι «θετικό ορόσημο» και συμπλήρωσε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο «το ποδόσφαιρο της ελίτ» ή «το ποδόσφαιρο των κορυφαίων αγώνων», αλλά είναι «κομμάτι του πολιτισμού μας, της ιστορίας μας και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για καλό».

Η συμφωνία για την συνεργασία προωθεί, μεταξύ άλλων, την ακεραιότητα στον αθλητισμό και την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων και της διαφθοράς αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υποστηρίζει τη δράση για το κλίμα και την πράσινη μετάβαση, καθώς και τον υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής για όλους. Οι κοινές προσπάθειες από αυτή την άποψη θα ενταθούν σε σχετικές εκδηλώσεις και διαγωνισμούς της UEFA, και ειδικότερα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA EURO ανδρών (2024) και γυναικών (2025).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport