Ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός «εθνικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων» επεξεργάζονται οι Ρώσοι νομοθέτες. Αυτή η προσπάθεια φέρεται να υποστηρίζεται τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, οι οποίες έχουν μακρά ιστορία διαφωνιών σχετικά με τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στη χώρα.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Διαφωνούν για τα κρυπτονομίσματα υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα

Όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στις 23 Νοεμβρίου, μέλη της Δούμας, συζητούν σχετικά με τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα κρυπτονομίσματα της χώρας με ενδιαφερόμενους φορείς της αγοράς. Οι τροπολογίες, οι οποίες θα καθορίζουν ένα νομικό πλαίσιο για ένα εθνικό ανταλλακτήριο, θα παρουσιαστούν πρώτα στην κεντρική τράπεζα.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Έρχεται το «χρυσό ρούβλι» – Το crypto που θα παρακάμψει τις κυρώσεις

«Δεν έχει νόημα να αρνούμαστε την ύπαρξη κρυπτονομισμάτων, το πρόβλημα είναι ότι κυκλοφορούν εκτός κρατικής ρύθμισης. Αυτά είναι δισεκατομμύρια ρούβλια χαμένων φορολογικών εσόδων στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», σχολίασε ο Sergey Altuhov, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Δούμας.

Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς της Δούμας, Ανατόλι Ακσάκοφ, υποστήριξε ότι ένα εθνικό χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να ξεκινήσει ως μέρος του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, «έναν αξιοσέβαστο οργανισμό με μακρά παράδοση».

Το crypto-χρηματιστήριο

Τον Σεπτέμβριο, το Χρηματιστήριο της Μόσχας συνέταξε ένα νομοσχέδιο εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας για να επιτρέψει τις συναλλαγές σε ψηφιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, εισήχθη στη Δούμα ένα νομοσχέδιο αναφορικά με τη νομιμοποίηση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και την πώληση του εξορυσσόμενου κρυπτονομίσματος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας ρωσικής πλατφόρμας για πωλήσεις κρυπτονομισμάτων, αλλά οι τοπικοί ανθρακωρύχοι θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ξένες πλατφόρμες. Στην τελευταία περίπτωση, οι έλεγχοι και οι κανονισμοί του ρωσικού νομίσματος δεν θα ισχύουν για τις συναλλαγές, αλλά θα πρέπει να αναφέρονται στη ρωσική φορολογική υπηρεσία.

Αλλαγή πλεύσης

Μπορεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να υπήρχε έντονος σκεπτικισμός αναφορικά με τα ψηφιακά νομίσματα, ο οποίος είχε αποτυπωθεί και στην κόντρα μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο πλέον για κάποιους αποτελούν μία λύση για να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Διαφωνούν για τα κρυπτονομίσματα υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα

Τον περασμένο Ιούνιο, αναλυτές της ρωσικής τράπεζας VEB πρότειναν στη χώρα να εκδώσει ένα σταθερό νόμισμα (stablecoin) συνδεδεμένο με τον χρυσό για διεθνείς πληρωμές.

Διαβάστε επίσης – Κρυπτονομίσματα: Η νέα «βιομηχανία» της Ρωσίας

Οι επιχειρήσεις και τα crypto

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Εμπειρογνωμοσύνης της κρατικής τράπεζας περιέγραψε την ιδέα αυτή σε μια έκθεση με τίτλο «Global Payments Under the Sanctions: Current State and Perspectives», που λέει ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές εταιρείες υπό κυρώσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης , προτείνει μέτρα που θα επιτρέψουν στη Ρωσία να εμπορεύεται διεθνώς, αποφεύγοντας τις κυρώσεις που στοχεύουν στην απομόνωση της χώρας από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Blockchain