Παραιτήσεις, διαμαρτυρίες και συγκρούσεις με το προσωπικό ασφαλείας: Η εργατική αναταραχή των τελευταίων ημερών στη «ναυαρχίδα» της Foxconn, το εργοστάσιο στη Τζέγκτζου της Κίνας όπου παράγονται ορισμένα iPhones, αφενός θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, αφετέρου είναι ενδεικτική του ασφυκτικού κλίματος που έχει δημιουργήσει η πολιτική «μηδενικής ανοχής στην Covid19» που ακολουθεί απαρέγκλιτα η κινεζική κυβέρνηση.

Μετά την κλιμάκωση της Τετάρτης, ημέρα κατά την οποίαν σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και το προσωπικό ασφαλείας της εταιρείας, υπολογίζεται ότι θα επηρεαστεί περισσότερο από το 30% της παραγωγής της Foxconn για τον μήνα Νοέμβριο. Το εργοστάσιο της Κίνας είναι το μόνο που κατασκευάζει τα premium iPhones, συμπεριλαμβανομένου του iPhone 14 Pro, με πηγή της εταιρείας που επικαλείται το Reuters να θεωρεί απίθανο να αποκατασταθεί η ομαλή παραγωγή μέχρι το τέλος του μήνα. Με την εορταστική περίοδο να πλησιάζει, οι αναταραχές στις εγκαταστάσεις της Foxconn είχαν ως αποτέλεσμα η μετοχή της Apple να υποχωρήσει κατά 2,2% στις πρώτες συναλλαγές της Παρασκευής.

Διαβάστε επίσης: Foxconn: Απολογίες για το «τεχνικό λάθος» που έφερε τις χθεσινές ταραχές

Η αμερικανική Best Buy Co Inc δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει ότι τα high-end iPhones θα είναι σε έλλειψη στα καταστήματα την περίοδο των διακοπών. Αναλυτές δήλωσαν ότι τα iPhones στα καταστήματα της Apple στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της Black Friday ήταν επίσης λιγότερα σε σχέση με πέρσι και ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Τα αίτια της αναταραχής

Στην Κίνα, εργάτες που προσελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες από τη Foxconn υποστηρίζουν ότι παραπλανήθηκαν σχετικά με τις παροχές στο εργοστάσιο, ενώ άλλοι παραπονέθηκαν ότι μοιράζονταν κοιτώνες με συναδέλφους τους που είχαν βρεθεί θετικοί στην COVID19.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone

Η Foxconn ζήτησε την Πέμπτη συγγνώμη για ένα «τεχνικό λάθος» που σχετιζόταν με τις αμοιβές κατά την πρόσληψη και αργότερα προσέφερε 10.000 γουάν (1.400 δολάρια) σε νεοπροσληφθέντες που διαμαρτύρονταν, οι οποίοι παίρνοντας την αποζημίωση συμφώνησαν να αποχωρήσουν οικειοθελώς.

Η πηγή του Reuters δήλωσε ότι περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι, κυρίως νεοπροσληφθέντες που δεν είχαν ενταχθεί ακόμη στις γραμμές παραγωγής, πήραν τα χρήματα και έφυγαν. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή έδειχναν πλήθος κόσμου και μεγάλες ουρές εργαζομένων με αποσκευές στην ουρά για λεωφορεία.

«Ήρθε η ώρα να πάμε σπίτι», έγραψε ένας εργαζόμενος.

200.000 εργαζόμενοι

Το εργοστάσιο, πριν αρχίσουν τα προβλήματα, απασχολούσε πάνω από 200.000 άτομα. Διαθέτει κοιτώνες, εστιατόρια, γήπεδα μπάσκετ και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στις εγκαταστάσεις του που καλύπτουν έκταση 1,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Μια άλλη πηγή της Foxconn που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι ορισμένοι νέοι υπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό τους. Το πρόσωπο αυτό δήλωσε ότι επειδή οι άνθρωποι που αποχωρούν δεν είχαν ακόμη εκπαιδευτεί ή δεν είχαν αρχίσει να εργάζονται, οι αποχωρήσεις τους δεν θα προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στην τρέχουσα παραγωγή.

«Το περιστατικό έχει μεγάλο αντίκτυπο στη δημόσια εικόνα μας, αλλά ελάχιστα στην (τρέχουσα) δυναμικότητά μας. Η τρέχουσα δυναμικότητά μας δεν επηρεάζεται», δήλωσε η πηγή.

«Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι», δήλωσε αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της covid19 η πηγή που επικαλείται το Reuters, επισημαίνοντας ότι εργατικές αναταραχές έχουν σημειωθεί και σε άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Quanta, που αποτελεί επίσης προμηθευτή της Apple.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία