Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα εμφανίζει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί τις συναλλακτικές «ουρές» του rebalancing των δεικτών του MSCI αλλά και την επόμενη ημέρα του κλεισίματος των θέσεων των ξένων. Ο γενικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,13% στις 913,52 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 8 εκατ. ευρώ.

Πολλοί τίτλοι στο ΧΑ εμφανίζουν έντονη μεταβλητότητα, αναζητώντας την πορεία του Δεκεμβρίου, ήτοι τις τελευταίες ημέρες ενός έτους που τα είχε σχεδόν όλα. Πόλεμο, πληθωρισμό, νομισματική σύσφιξη και μια σοβούσα ενεργειακή κρίση. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ έχει καταφέρει να κρατήσει, έστω και σε μικρό βαθμό, κάποια κέρδη από την αρχή του έτους, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε μεγάλες αγορές του πλανήτη, οι απώλειες των οποίων φτάνουν σε διψήφια ποσοστά.

Το τρένο της ισχυρής ανάπτυξης

Η συνέχεια θα είναι δύσκολη όμως. Και όπως υποστηρίζουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, το ΧΑ έχασε το «τρένο» μιας ισχυρούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος, καθαρά εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, και τώρα καλείται να διαχειριστεί μια ήπια «προσγείωση», εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για το 2023. Ήταν από τις σπάνιες στιγμές που η οικονομία «έτρεξε» περισσότερο από τη μετοχική αγορά, αν και οι αποδόσεις σε αρκετούς τίτλους έχουν επιβραβεύσει τους «πιστούς» της Λ. Αθηνών.

Σήμερα, σε επίπεδο τίτλων, Alpha Bank, Quest, Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ προσπαθούν με τα κέρδη τους να κρατήσουν το θετικό πρόσημο του δείκτη, ενώ ανοδικά κινούνται και οι Eurobank, Πειραιώς, Motor Oil, Aegean, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια. Στον αντίποδα, ο Σαράντης χάνει 1,39%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Λάμδα, Coca Cola, Εθνική και ΟΤΕ να βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών