Μειωμένος καταγράφεται για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου ο αντίκτυπος των lockdowns στην κινεζική οικονομία, σύμφωνα με την ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ο δρόμος μπροστά θα είναι δύσκολος, καθώς η Κίνα δεν φαίνεται να είναι έτοιμη για πιθανή έξαρση των μολύνσεων.

Από χθες, ο αρνητικός αντίκτυπος από την Covid στην οικονομία της Κίνας μειώθηκε στο 19,3% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας – από 25,1% πριν από μια εβδομάδα, ανέφερε σε έκθεσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα, Ting Lu.

Διαβάστε επίσης: Η κινεζική εξέγερση ως απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Όπως τονίζεται, το 25,1% που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν υψηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του δίμηνου lockdown στη Σαγκάη την άνοιξη.

Τέλος στην πολιτική «Zero Covid»;

Τις τελευταίες μέρες, διακρίνονται σημάδια χαλάρωσης από την πολιτική «Zero Covid» στην Κίνα, στον απόηχο των άνευ προηγουμένου διαδηλώσεων από εξαγριωμένους πολίτες της χώρας. Ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις σταμάτησαν να ζητούν υποχρεωτικά τεστ, επιτρέποντας στους ανθρώπους σε πόλεις όπως το Πεκίνο και η Ζενγκζού να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να χρειάζεται να αποδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα.

«Η Κίνα δεν φαίνεται να είναι καλά προετοιμασμένη για ένα τεράστιο κύμα λοιμώξεων Covid και ίσως χρειαστεί να πληρώσει για την αναβλητικότητά της να υιοθετήσει μια προσέγγιση “ζωής με τον Covid”», ανέφερε η έκθεση της Nomura.

Εάν βγουν θετικοί στην Covid-19, οι κάτοικοι του Πεκίνου τίθενται όλο και περισσότερο σε καραντίνα στο σπίτι, αντί να αναγκάζοναι να το κάνουν σε μια κεντρική εγκατάσταση. Επιπλέον, από σήμερα το πρωί, η κινεζική πρωτεύουσα ανακοίνωσε ότι η επίδειξη αρνητικού τεστ εντός δύο ή τριών ημερών δεν απαιτείται πλέον για την είσοδο σε δημόσιους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα.

Αύξηση μολύνσεων

Η Κίνα έχει δείξει σημάδια ότι η σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών της ελέγχων Covid θα μπορούσε να είναι καθ’ οδόν. Ωστόσο, η χώρα ανέφερε αύξηση των μολύνσεων σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ο τερματισμός της πολιτικής “Zero Covid” είναι κάτι το ενθαρρυντικό και για τις αγορές, αλλά προειδοποιούμε ότι ο δρόμος προς το άνοιγμα μπορεί να είναι επίπονος και ανώμαλος», επεσήμαναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή