Ο Τζακ Μα απενοχοποιεί την εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων της Κίνας. Ο πρωταθλητής στην αγορά του fintech, Ant αφότου ανακοίνωσε ότι ο ιδρυτής της θα παραχωρήσει τον έλεγχο, οι μετοχές της θυγατρικής Alibaba αυξήθηκαν 7% στο Χονγκ Κονγκ. Αυτό μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος της εκστρατείας της Ant να καθησυχάσει τις ρυθμιστικές αρχές, αφού απέρριψαν την αρχική δημόσια προσφορά του ομίλου στα τέλη του 2020. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό σηματοδοτεί κάτι περισσότερο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το ποσοστό ψήφων 50% και πλέον του Μα θα μειωθεί σε περίπου 6% και ένας πέμπτος ανεξάρτητος διευθυντής θα συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο. Αν και η μείωση ήταν αναμενόμενη και το ποσοστό του παραμένει το ίδιο, οι επενδυτές μπορεί να το θεωρήσουν ως δέσμευση της εκστρατείας του Πεκίνου να χαλιναγωγήσει τους ισχυρούς διαδικτυακούς γίγαντες της χώρας, ειδικά μεγαθήρια όπως η Alibaba, η οποία κατέχει το ένα τρίτο της Ant. Η κεφαλαιοποίηση του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει υποχωρήσει κατά δύο τρίτα από την κορύφωση του 2020, διαγράφοντας περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία. Η μετοχή αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με μόλις 12 φορές τα μελλοντικά κέρδη, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας που ήταν 21 φορές, σύμφωνα με την Refinitiv. Άλλες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας έχουν δει παρόμοιες απομειώσεις στην αποτίμησή τους.

Η «εκπαραθύρωση» του Μα ενίσχυσε αναπάντεχα την Alibaba και άλλες εταιρίες που σχετίζονται με την Ant, συμπεριλαμβανομένης της Longshine Technology που είναι εισηγμένη στο Shenzhen. Έρχεται εν μέσω ενδείξεων ευρύτερης χαλάρωσης στην κινεζική βιομηχανία του Διαδικτύου και χαλάρωσης των περιορισμών της Covid-19 που θα πρέπει τελικά να μεταφραστούν σε κέρδη. Στα τέλη Δεκεμβρίου, για παράδειγμα, οι αρχές επανέλαβαν τις εγκρίσεις εισαγόμενων βιντεοπαιχνιδιών. Η μετοχή της ηγέτιδας της αγοράς Tencent έχει ήδη αυξηθεί πάνω από 10% από την αρχή του έτους.

Το Πεκίνο μπορεί να χαλαρώνει με τους πρωταθλητές τεχνολογίας, αλλά αυτό μπορεί να είναι μέτρο ανάγκης και όχι κάτι μόνιμο. Με την οικονομία να παραπαίει μετά από χρόνια lockdown λόγω πανδημίας, και ενώ η ζήτηση στο εξωτερικό μειώνεται, η Κίνα έχει ανάγκη οι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες να σταματήσουν να μειώνουν προς το παρόν τον αριθμό των εργαζομένων τους. Τα έσοδα της Alibaba προβλέπεται να αυξηθούν μόλις κατά 3% το τρέχον οικονομικό έτος, σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών της Refinitiv. Όσο για την Ant, η αναδιάρθρωσή της θα την φέρει πιο κοντά στο να καταστεί μια χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών, με την επιφύλαξη των παραδοσιακών περιορισμών δανεισμού και κεφαλαίου: μια λιγότερο κερδοφόρα θέση.

Αλλού οι κρατικές εταιρείες ωθούνται προς τα επιβλητικά ύψη της ανάπτυξης, ενώ οι υποχρεώσεις κυβερνοασφάλειας και λογοκρισίας συνεχίζουν να περιπλέκουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υπερβολικών πανηγυρισμών, αλλά οποιαδήποτε δικαιολογία είναι αρκετή για να επανεκτιμηθούν οι προοπτικές του κλάδου του διαδικτύου της Κίνας.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Reuters Breakingviews