Tην αισιοδοξία του για το μέλλον της ανθρωπότητας εξέφρασε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξή του στο Ινστιτούτο Lowy, σύμφωνα με το CNBC.

Ακόμη και με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές, ο Γκέιτς λέει ότι όποιος γεννηθεί τις επόμενες δεκαετίες θα ζήσει στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας για την ανθρωπότητα.

Eurochambres: Χρόνια προκλήσεων το 2023 για την παγκόσμια οικονομία

Καλύτερα σε 20 ή 40 χρόνια

«Εξακολουθώ να είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να γεννηθείς σε 20 χρόνια από τώρα, 40 χρόνια από τώρα, 60 χρόνια από τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκέιτς.

Ο κόσμος είναι γεμάτος αποκαρδιωτικές τάσεις, σημείωσε ο Γκέιτς – όπως μια ανεπαρκής παγκόσμια απάντηση στην πανδημία Covid-19, οι αποτυχίες των κυβερνήσεων να επιτύχουν τους δεδηλωμένους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αυξημένη πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ.

Απαισιόδοξη η κοινή γνώμη

Τον Οκτώβριο, μια δημοσκόπηση της Gallup διαπίστωσε ότι μόνο το 42% των Αμερικανών πιστεύει ότι η σημερινή νεολαία θα έχει «καλύτερο βιοτικό επίπεδο» από τους γονείς τους. Αυτός ο αριθμός είναι 18 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από το 2019 και ισοδυναμεί με το χαμηλότερο επίπεδο αισιοδοξίας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με βάση παρόμοιες δημοσκοπήσεις στο παρελθόν.

«Οι απαισιόδοξοι χάνουν την πλήρη εικόνα», είπε ο Γκέιτς.

Ο Γκέιτς επισήμανε τις προόδους στη δημόσια υγεία, σημειώνοντας ότι τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας για παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν μειωθεί στο μισό τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Ο όγκος της καινοτομίας για την βελτίωση της συνολικής ανθρώπινης κατάστασης θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Θα θεραπεύσουμε την παχυσαρκία, θα θεραπεύσουμε τον καρκίνο, θα εξαλείψουμε την πολιομυελίτιδα», ανέφερε ο Γκέιτς.

Πράσινη Ενέργεια

Ο Γκέιτς επαίνεσε επίσης τις δυνατότητες για φθηνή και αποτελεσματική τεχνολογία πράσινης ενέργειας τα τελευταία χρόνια, καθώς και την ευκολότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία.

«Το ποσό του IQ στον κόσμο που εκπαιδεύεται, η ποιότητα των εργαλείων που έχουμε για να προωθήσουμε την καινοτομία μας, είτε πρόκειται για υγεία είτε για ενέργεια είτε για εκπαίδευση, αυτά είναι φανταστικά πράγματα», δήλωσε ο Γκέιτς.

«Κοιτάζοντας πιο πίσω στην ιστορία, είναι σαφές ότι τα πράγματα συνεχίζουν να βελτιώνονται», πρόσθεσε.

Προσδόκιμο ζωής

«Εντάξει, πού ήμασταν πριν από 300 χρόνια;» ρώτησε ο Γκέιτς, σημειώνοντας ότι η μέση διάρκεια ζωής των ανθρώπων έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους τρεις αιώνες. Το 1700, ο μέσος άνθρωπος πέθαινε πριν συμπληρώσει την ηλικία των 40. Το προσδόκιμο ζωής σήμερα στις ΗΠΑ είναι 76,1 χρόνια.

Η καινοτομία δεν είναι εγγυημένη ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα, σημείωσε ο διάσημος δισεκατομμυριούχος. «Η τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες προόδους, όπως τα πυρηνικά όπλα ή η βιοτρομοκρατία. Αλλά, συνολικά, είμαι απίστευτα αισιόδοξος», ανέφερε ολοκληρώνοντας ο Γκέιτς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή