Τη διαβεβαίωση ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές, αναμένεται να παράσχει σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, καθώς οι επιπτώσεις τριών τραπεζικών πτωχεύσεων σε λιγότερο από μια εβδομάδα συνεχίζουν να γίνονται αισθητές στις χρηματοπιστωτικές αγορές και όχι μόνο.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω τα μέλη της Επιτροπής ότι το τραπεζικό μας σύστημα παραμένει υγιές και ότι οι Αμερικανοί μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι οι καταθέσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειαστούν», αναμένεται να πει η Γέλεν στη Γερουσία, πριν από την προγραμματισμένη ακρόαση αναφορικά με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Οι ενέργειες αυτής της εβδομάδας καταδεικνύουν την αποφασιστική μας δέσμευση να διασφαλίσουμε ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών παραμένουν ασφαλείς», θα τονίσει.

SVB: Ποιο «στοιχειώδες τραπεζικό λάθος» οδήγησε στην κατάρρευσή της

Την Κυριακή, η Γέλεν από κοινού με τον επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ και τον πρόεδρο της FDIC, Μάρτιν Γκρούνμπεργκ ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση θα εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις από την αποτυχημένη Silicon Valley Bank μετά την κατάσχεσή της την περασμένη Παρασκευή.

«Είναι σημαντικό ότι τα χρήματα  των φορολογουμένων δεν θα τεθούν σε κίνδυνο με αυτήν την ενέργεια», θα πει η Γέλεν. «Η προστασία των καταθέσεων παρέχεται από το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων, το οποίο χρηματοδοτείται από προμήθειες στις τράπεζες».

SVB (Silicon Valley Bank) logo is seen through broken glass in this illustration taken March 10, 2023. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Οι μαύρες τρύπες της SVB – Τα είχε όλα, εκτός από…

Η Federal Reserve δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι θα προσφέρει χρηματοδότηση στις τράπεζες μέσω μιας νέας διευκόλυνσης για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε όλες τις αναλήψεις των καταθετών, ουσιαστικά αντισταθμίζοντας όλες τις καταθέσεις – τόσο τις ασφαλισμένες όσο και τις ανασφάλιστες – σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Οι προετοιμασμένες παρατηρήσεις της Γέλεν θα επαναλάβουν επίσης ότι οι μέτοχοι και οι οφειλέτες των χρεοκοπημένων τραπεζών προστατεύονται από την κυβέρνηση.

Η Signature Bank της Νέας Υόρκης, η οποία εξυπηρετούσε πελάτες στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, κατασχέθηκε επίσης από τις ρυθμιστικές αρχές την Κυριακή , και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα που χρεοκόπησε ποτέ στην αμερικανική Silicon Valley Bank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία, που επισκιάστηκε μόνο από την Washington Mutual στο 2008.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ομολόγων Moody’s υποβάθμισε την Τρίτη το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και ειδοποίησε έξι τράπεζες για υποβάθμιση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή